„Poezijos pavasaris“ prasklendė per Šakius

poezijos pavasaris
Nuotr. Poezijos mylėtojai turėjo galimybę pasiklausyti šiųmečio „Poezijos pavasario“ dalyvių skaitomų eilėraščių apie meilę, būtį, gamtą. Eilėraščius keitė aktoriaus Gedimino Storpirščio atliekama dainuojamoji poezija.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Tarptautinis renginys „Poezijos pavasaris 2019“, startavęs gegužės 12 d., praėjusį penktadienį atsirito į mūsų rajoną: Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje prisiminti iškilūs šio krašto poetai, vertėjai Albinas Bernotas ir Arvydas Juozas Galginas. Griškabūdiečiams ir Šakių „Varpo“ mokyklos amfiteatre susirinkusiems klausytojams poezijos ir muzikos šventę dovanojo poetai Gintautas Dabrišius, Valdas Daškevičius, Arvydas Valionis, dainų autorius ir atlikėjas Gediminas Storpirštis ir 2019 m. Salomėjos Nėries vardo literatūrinės premijos laureatė poetė Dalia Saukaitytė.

Šakių viešosios bibliotekos darbuotojai pirmiausiai svečius pakvietė į Griškabūdžio bažnyčią, mat šiemet yra pažymimas A. Bernoto ir A. J. Galgino gimimo 85-erių metų jubiliejai, todėl abiem nusilenkta Griškabūdžio maldos namuose, ant kapų uždegtos žvakelės. Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčios klebonas Vytautas Mazirskas pasidžiaugė, kad „Poezijos pavasario“ paukštė įskrido į Griškabūdžio bažnyčią, klebonas svečiams ne tik priminė bažnyčios istoriją, kuri prasidėjo 1796 m., bet bažnyčios skliautais nuaidėjo ir jo atliekamos giesmės.

„Ši bažnyčia yra tarsi stebuklas. Nieko panašaus nesu matęs. Teskamba čia daina apie archangelus“, –  paėmęs į rankas gitarą ir užgrojęs kalbėjo aktorius G. Storpirštis.

Vėliau Griškabūdžio kultūros centre bei Šakių „Varpo“ mokyklos amfiteatre su poetais susitiko Griškabūdžio bei Šakių bendruomenės. Poetas, redaktorius, žurnalistas V. Daškevičius skaitė eiles iš poezijos rinkinio „Misterija“, poetą jaudina giluminės būties problemos. Prieniškis poetas G. Dabrišius gyvena kaime, kartu su bitėmis ir poezija, todėl į pasaulį sugeba pažvelgti naivia ir atvira širdimi. Rašytojas, vertėjas A. Valionis kėlė klausimą, keliomis pasaulio kalbomis skamba poezija. Pasirodo per 6 tūkst. 300 kalbų. Poetas pabrėžė, kad per metus pasaulyje išnyksta apie 30 kalbų.

Šiais metais poetei D. Saukaitytei buvo įteikta Salomėjos Nėries vardo literatūrinė premija. Tai gana paslaptinga rašytoja, bet gerai žinoma dainuojamosios poezijos mylėtojų, daugybė žmonių moka jos parašytas eilutes: „Purpurinis vakaras varva...“ Beveik prieš penkias dešimtis metų šis poetės tekstas tapo viena populiariausių dainų.

Poetų skaitomas eiles lydėjo aktoriaus G. Storpirščio atliekamos dainos, parašytos pirmojo poezijos pavasario iniciatoriaus Justino Marcinkevičiaus, D. Saukaitytės ir kitų poetų žodžiais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.