Kaip gražiai pasenti?

katakiniene
Valentina Katakinienė liaudies medicinos receptus rinko 45-erius metus ir galiausiai medžiagą sudėjo į knygą. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

70-metė Valentina Katakinienė jau daug metų renka liaudies medicinos receptus, kuriuos sudėjo į knygą, o išėjusi į pensiją – pradėjo piešti. Jos darbų paroda buvo atidaryta Šakių viešojoje bibliotekoje, o paklausyti viešnios patarimų, kaip gražiai pasenti, susirinko nemažai šakiečių, pasveikinti parodos autorės – būrys artimųjų.

V. Katakinienė gimė Panevėžyje, jos tėvas kilęs iš Slavikų seniūnijos Endrikių kaimo.

„Tėvelio tėviškėje praleistos dienos yra gražiausi mano vaikystės prisiminimai“, – sako V. Katakinienė, save laikanti pusiau suvalkiete.

Parodos atidarymo metu ji pasakojo, kad prieš maždaug dešimtmetį pradėjo lankyti suaugusiųjų piešimo studiją. Kalbėdama apie savo darbus pirmiausiai sustoja prie vienintelio pastele tapyto darbo, kuriame, ji sako, išreiškė didžiausią gyvenimo skausmą – tėvelio žūtį. Ji rodo nutapytą ir Suomijoje gyvenančio anūko portretą. Įdomūs ir lino raižiniai – iš Sibiro parkeliavęs senelio padarytas kryžius, mamos dovanota maldaknygė, rožančius bei plunksnos.

V. Katakinienės artimieji pasakojo, kad būdama 70-ies nusipirko valtį ir pradėjo vėžiauti, moteris turi ir kitų pomėgių: lanko linijinius šokius, žaidžia stalo tenisą, mėgsta krepšinį, keliauja.

Daugiau kaip 45-erius metus iš laikraščių, žurnalų ji renka liaudies medicinos receptus, patarimus. V. Katakinienė pasakojo, kad domėtis liaudies receptais pradėjo jaunystėje, kai į jos rankas pateko Leningrado (Sankt Peterburgo) medicinos tarnybos pulkininkės Beločialovos liaudies medicinos patarimų rinkinys, kurį ranka persirašė ir šiais patarimais naudojasi iki šiolei. Nuo tada ji pradėjo domėtis netradiciniais gydymo metodais. Surinktą medžiagą susistemino tik išėjusi į pensiją. Per porą metų viskas sugulė į septynis storus sąsiuvinius. Anot V. Katakinienės, atėjo laikas pasidalinti sukaupta informacija – paskatinta dukros Gerardos, ji išleido knygą „Gyvenimo patikrinti ligų gydymo metodai“. Knygos pristatymo metu autorė pasakojo, kad kai kurie receptai yra jos išbandyti, knygoje juos paryškino. V. Katakinienė tvirtino, kad už jų veiksmingumą garantuoja, bei pripažino, kad ji ne gydytoja, o tik pati išbandžiusi liaudiškų vaistų veiksmingumą. Moteris pasakojo neseniai sužinojusi, kad nuo paauglystėje naudotų vienų cheminių vaistų sulaukus 40 metų jai pradėjo augti ūsai ir barzda, dabar turi juos nuolat depiliuoti. Viešnia prisiminė ir tetą Petrę, kuri patarė skaudamus kelius įtrinti užpiltu musmirių spiritu. Kokių tik patarimų nėra knygoje! Liaudiškomis priemonėmis galima gydyti ūžesį galvoje, karpas, infarktą, plaukų slinkimą, radikulitą ir šimtus kitų negalavimų.

 „Sulaukus vyresnio amžiaus, pradėjo dažniau pakilti spaudimas, spaudimui perkopus 200, sunerimau. Pavarčiau savo sąsiuvinius ir radau, kad, sukilus spaudimui, reikia vieną dieną pabadauti. Pabandžiau. Kitą dieną spaudimas buvo normalus“, – pasakojo V. Katakinienė. Pasiteiravus, kaip gydyti onkologinius susirgimus, viešnia tvirtino, kad pirmiausiai reikia keisti savo mintis, mąstyti pozityviai, ieškoti gėrio.

„Aliejaus čiulpimas gydo nuo įvairių ligų, pati čiulpdama panaikinau guzą krūtyje“, – asmenine patirtimi dalijosi viešnia.

V. Katakinienė iki šiol dantų nevalo dantų pasta... tik šepetėliu, negeria jokių vaistų, susirinkusiems patarė valgyti spanguoles, gerti bruknių lapų arbatą ir nepamiršti sielos sveikatos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.