Atėjus rudeniui vėl rinko gražiausius

jurginu svente
Iš daugiau nei 100 jurginų žiedų gražiausią rinko šventės dalyviai. L. Poškevičiūtės nuotr.


Rugpjūčio 31 d. Mikytuose (Lekėčių sen.) devintojoje Jurginų šventėje-parodoje dešimt augintojų pristatė per 100 žiedų. Akys raibo nuo įvairių spalvų jurginų žiedų, gėlių mylėtojos savo darželiuose jų augina po keliolika veislių ir sako, kad šias gėles augino jų močiutės ir mamos. Šventės dalyvių nuomone, pats gražiausias žiedas – iš Ramaldos Burdulienės darželio.
 
Jurginai – sena, tradicinė kaimo darželių gėlė. Būtent Lekėčių krašte gėlių augintojų darželiuose jų žydi tikra gausybė. Praėjusį savaitgalį vienoje Mikytų bendruomenės centro patalpų vos tilpo vazos, pilnos įvairiausių formų, spalvų ir atspalvių jurginų. Šios šventės organizatorė, Mikytų bendruomenės centro pirmininkė Saulena Kučiauskienė pasakojo, kad šventė vyksta pačiu šių gėlių žydėjimo metu, jos darželyje taip pat auga per 20 rūšių jurginų.

Šiais metais į Jurginų šventę-parodą dešimt jurginų augintojų atnešė daugiau kaip 100 jurginų žiedų.

Lekėtiškė Elvyra Macevičienė, atnešusi į šventę net 34 skirtingų jurginų veislių žiedus, pasakojo, kad jurginus augino jos močiutė, mama, šios gėlės žydi ir jos darželyje.

„Man visi jurginų žiedai gražūs, išskirtinės veislės neturiu. Priežiūra nesunki, tik žiemai tenka juos iškasti ir gumbus laikyti patalpoje. Turiu tik gal vieną kitą ypač senesnės veislės jurginą, kurie atsparūs ir taip greitai neišnyksta“, – sako lekėtiškė ir priduria, kad šiemet jurginai žydėjo prasčiau, tai kai kurių veislių nuskynė po vienintelį, paskutinį žiedą. Jurginai mėgsta saulėtas vietas, pašnekovė aukštaūges veisles sodina patvoryje, kad galėtų pririšti.

Kitos augintojos sakė, kad augina jurginus, nes tai graži, ilgai žydinti ir ypač rudenį džiuginanti gėlė. Ne veltui jurginas laikomas harmonijos gėle. Jurginai turi tik du trūkumus – nekvepia ir juos reikia rudenį iškasti.

Jurginų teikiamu džiaugsmu pasidalijo ir kita lekėtiškė Jolanta Bybartienė, jos darželyje auga apie 40 veislių jurginų. Šventėje moteris dalyvauja antrą kartą ir sako, kad gėles augina kartu su vyru. Sodinukus įsigyja parduotuvėse, keičiasi su kitais jurginų augintojais.

Šventės dalyviams reikėjo išrinkti patį gražiausią žiedą. Jurginai buvo įvairių formų ir rūšių: dekoratyviniai, kaktusiniai, karpyti pomponiniai, chrizanteminiai, tuščiaviduriai ir kt. Viliojo savo spalvomis – balta, geltona, oranžine, rožine, raudona, violetine, marga... Daugiausiai simpatijų surinko balti chrizanteminiai jurginai, kurie užaugo lekėtiškės R. Burdulienės darželyje. Visus sužavėjo ir Aušrinės Skulsčiuvienės bei Stepono Pukelio darželiuose užauginti jurginai. Visi jurginų augintojai buvo apdovanoti bendruomenės centro įsteigtomis dovanomis, šventę paįvairino Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro mišrus ansamblis „Mikyta“. O Mikytų bendruomenės moterys dar prigamino ir visus pavaišino patiekalais iš cukinijų.

Pasirodo, jurginų – vienos iš gražiausių ir spalvingiausių gėlių – pasaulyje priskaičiuojame per 20 tūkst. veislių. Teigiama, kad mėlynos ir juodos spalvos jurgino nėra. Galbūt kitais metais dešimtojoje Mikytų bendruomenės centro surengtoje šventėje-parodoje išvysime iš šios spalvos žiedų...

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.