Neužtenka tik sienas perdažyti ar pasikeisti kėdes

kc apzvalga
Praėjusią savaitę Šakių kultūros centras sulaukė svečių iš Klaipėdos, kurie domėjosi, kaip turėtų atrodyti modernus ir praktiškas kultūros centras, apie tai kolegoms pasakojo Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Daugiau nei metai prasisuko nuo modernizuoto Šakių kultūros centro atidarymo. Per šį laikotarpį čia surengta gausybė renginių, profesionalių atlikėjų pasirodymų, pastaruoju metu Šakių kultūros centras tapo tarsi miesto vizitinė kortelė – kolegos kultūrininkai, kitų šalies savivaldybių atstovai plūsta pasisemti gerosios patirties iš šakiškių. „Esame atviri visiems“, – sako įstaigos vadovas Raimondas Januševičius.

Šiandien Šakių kultūros centras turi puikią techninę bazę, galimybę aptarnauti didelius srautus, žmogiškuosius išteklius, meno kolektyvus, Šakius reprezentuojančius ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje arenoje.

Modernizuotos įstaigos pokyčius pirmiausiai pajuto darbuotojai, kurių su filialuose dirbančiais iš viso yra 42. Užsukus čia jaučiasi išties puiki darbinė atmosfera: sutikta kultūros centro administratorė Nida Klimaitienė džiaugiasi darbo sąlygomis ir sako, kad nereikia, kaip anksčiau, dirbti su pirštinėmis, sėdėti darbe su paltais: „Visi darbuotojai atsidavę savo darbui, smagu dirbti renginiuose, niekas net namo neskuba...“

Kultūros centro komanda pilna idėjų ir naujų sumanymų. Todėl renginiai išties įspūdingi, pritraukiantys minias žiūrovų. Įstaigos vadovas R. Januševičius vardija surengtus įspūdingiausius renginius – tarptautinis cirko festivalis ,,4 stichijos“, tarptautinis cirko festivalis „Cirko žiburiai“, vyko prasmingi kolektyvų jubiliejų paminėjimai. 2018 m. Šakių kultūros centras pirmojoje kategorijoje pripažintas geriausiu Lietuvos kultūros centru, o R. Januševičius, kaip geriausias vadovas, gavo „Auksinio fenikso“ apdovanojimą.

„Tuos apdovanojimus gavo visas kolektyvas, didžiuojuosi kūrybingais kolektyvo žmonėmis, kurių parengti spektakliai džiugina vaikus per Kalėdų šventes, o cirko artistų pasirodymai įsipina į miuziklų pasirodymus. Šokių kolektyvų pasirodymai taip pat skina laurus konkursuose“, – sako įstaigos vadovas.

Pernai kultūros cento žiūrovus džiugino Kauno valstybinio muzikinio teatro pasirodymai, į kuriuos suvažiuodavo žiūrovai iš Kauno, Jurbarko, Vilkaviškio rajonų. Pasak įstaigos vadovo, per metus iš salės nuomos ir kitų renginių surenkama iki 75 tūkst. eurų spec. lėšų.  Modernizuotame kultūros centre kardinaliai pasikeitė ir lankytojų bei žiūrovų skaičius. Žmonės pamėgo vakarus leisti kino filmų seansuose, praeitais metais demonstruoti net 34 filmai, kuriuos žiūrėjo per 3 tūkst. žiūrovų. Gausiai lankomi ir komerciniai renginiai, kurių praėjusiais metais buvo 49, juose apsilankė per 13 tūkst. žiūrovų. Iš viso praeitais metais Šakių kultūros centre įvyko 114 renginių.

Šakių kultūros centro vadovas R. Januševičius šypsosi ir sako, kad šiandien pasižiūrėti inovatyvaus kultūros centro atvyksta kolegos kultūrininkai ar savivaldybių atstovai iš kitų savivaldybių. Pasak R. Januševičiaus, tokie vizitai daugiausiai yra tiksliniai – atvykę įstaigų vadovai ruošiasi renovuoti kultūros įstaigas ir nori pasižiūrėti modernizuoto Šakių kultūros centro pastato techninės dalies. Tuo domėjosi Kazlų Rūdos, Klaipėdos rajono delegacijos. Jie stebėjosi, kad iš išorės nedideliame pasate yra tiek daug erdvių, kurios pritaikytos žmogui: apgalvotos tiek grimerinės, tiek rūbinės, tiek erdvės vaikams. Ir kad palyginti su nedidelėmis lėšomis (2,6 mln. eurų) pastatas sutvarkytas iš pagrindų. Anot R. Januševičiaus, jau skambino iš Šilalės, Lazdijų savivaldybių, kurie taip pat prašosi į svečius. Užsuka ir meno kolektyvai – lankydami žymias Zanavykijos vietas, neaplenkia ir Šakių kultūros centro, nes nori pasisemti gerosios patirties. Išties mūsų rajonas turi kuo didžiuotis. Į Šakių kultūros centrą vedami ir į Šakių savivaldybę užsukę svečiai, pernai lankėsi Sakartvelo, Latvijos delegacijos.

„Mes esame pirmoji kregždė, pakeitę supratimą apie kultūros įstaigos rekonstrukcijos poreikį: kad reikia ne tik sienas perdažyti ar pasikeisti kėdes. Reikia galvoti, kaip mes gyvensime po dešimties metų, kad žmonės šia baze galėtų naudotis po keliasdešimties metų. Jau šita vasara parodė, kad kabinetuose reikia kondicionavimo įrangos, pastatyta rekuperacija leis prijungti papildomą kondicionavimo įrangą“, – apie tokią siekiamybę šiandien kalba R. Januševičius.

Praėjusį ketvirtadienį pirmą kartą Šakiuose lankėsi Lietuvos valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ vadovas Antanas Kučinskas su kolegomis. Užsukę į Šakių kultūros centrą tvirtino, kad tai Kultūros ministerija patarė apsilankyti Šakiuose ir pasižiūrėti, kaip galima racionaliai įveiklinti patalpas. Svečius konkrečiai domino technologinės salės galimybės.

„Pas jus žmonės turi kur ateiti, kaip leisti laiką, kur atsivesti vaikus, kurie ateityje sugrįš čia jau su savo vaikais. Čia, manau, ir yra Lietuvos, regionų, miestelių išsilaikymas. Matę profesionalaus meno vaikai, tikėtina, pasirinks ateityje meno sritį“, – kalbėjo „Trimito“ vadovo pavaduotoja Snieguolė Andruškaitė-Mikaliūnienė. Svečiai prasitarė, kad norėtų su „Trimito“ kolektyvu išbandyti ir Šakių kultūros centro sceną. R. Januševičius svečiams pasakojo, kad į kultūros centro rekonstrukciją tuomet gana teigiamai pažiūrėjo tiek rajono savivaldybės administracija, tiek Kultūros ministerija. Įstaigos vadovo R. Januševičiaus teiraujamės apie tolimesnę įstaigos viziją.

„Modernizavome pastatą, išsikėlėme kartelę organizuodami įvairaus žanro kokybiškus renginius, dabar mums reikia tą kartelę išlaikyti, kad nenuviltume mūsų bendruomenės, žiūrovo. Siekiame išlaikyti, kad ir toliau tarp darbuotojų ir kolektyvus lankančių žmonių vyrautų teigiama emocija ir geras kūrybinis procesas“, – sako R. Januševičius.

Įstaigos vadovas žadėjo, kad šiemet žiūrovai išvys pačius naujausius kino filmus, komanda siekia, kad Šakių kultūros centras taptų aukščiausios kategorijos įstaiga. Šiais metais vėl nusimato renginių gausa: sausio pabaigoje koncertuos pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“, kovą lankysis Oskaro Koršunovo teatras. Klausytojus kvies 10-asis festivalis „Beatričės vasaros“, kurio organizavimas šiemet jau gula ant Šakių kultūros centro darbuotojų pečių, lapkričio pabaigoje vėl džiugins festivalis „Cirko žiburiai“, kuriame planuoja dalyvauti cirko artistai iš septynių šalių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.