Renkamas 2020-ųjų Metų žodis ir Metų posakis

metu posakis2020
Ketvirtą kartą Lietuvoje renkami Metų žodis ir Metų posakis. 2020-ųjų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus organizuoja Lietuvių kalbos draugija, Lietuvių kalbos institutas ir portalas Alfa.lt.

Kandidatai dalyvauti šiuose rinkimuose buvo siūlomi iki 2021 m. sausio 1 d. Iš viso el. paštu ir socialiniame tinkle „Facebook“ pasiūlytas 61 žodis ir 45 posakiai. Iš jų komisija sudarė žodžių ir posakių dešimtukus balsavimui portale Alfa.lt.
 
Balsavimas vyks iki 2021 m. vasario 20 d. Kaip jau įprasta, Metų žodį ir Metų posakį rinks ir komisija. Visuomenės ir komisijos balsavimo rezultatai bus paskelbti 2021 m. vasario 21 d., Tarptautinę gimtosios kalbos dieną.

Praėję metai buvo ypač gausūs naujadarų, tad komisija ketina atskirai paskelbti ir savo išrinktą Metų naujadarą. Tai rinkimų naujovė. Bus įdomu, kuris 2020-ųjų naujadaras komisijai pasirodys vertas šio vardo.

Metų žodžiu pretenduoja tapti šie žodžiai: iškištanosis, kaukė, knygantinas (knygų skaitymas per karantiną), kovidas, melagiena, nuotolinis, pablūdimys (dirbtinis paplūdimys Lukiškių aikštėje), protrūkis, saviizoliacija, triummoteratas (trijų moterų valdžia).

Metų posakio rinkimuose dalyvauja posakiai: Ar jūs mane girdit? (dažnas nuotolinių renginių klausimas); Duok žaibą! (sveikinimosi būdas per pandemiją); Geri vaikai tėvų nelanko (socialinės reklamos šūkis, kviečiantis apriboti judėjimą); Knygnešių tautos nesustabdysi (Panevėžio meras apie gyventojus, nepaisančius judėjimo ribojimų); Namų ūkis (asmenys, kartu gyvenantys viename būste); Priimami visi, kurie kvėpuoja (KTU fakulteto dekanas apie sumažintus reikalavimus stojantiems į aukštąsias mokyklas); Rizikos grupės asmuo (žmogus, kuriam dėl amžiaus ar kitų priežasčių kyla didesnė rizika susirgti); Smėlio audros (ginčai dėl paplūdimio Lukiškių aikštėje);  Sustokime ir susivokime! (socialinės reklamos šūkis, kviečiantis apriboti judėjimą); Viso gero, Voldemortai! (rinkėjų aktyvinimo akcija prieš 2020-ųjų rinkimus).

Kol kas daugiausiai balsų turi „melagiena“ ir posakis „Ar mane girdit?“

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px