Komiksas atskleis menininko asmenybę ir gyvenimo istoriją

grybaite1
Knygos „Grybo auksas“ viena iš kūrėjų Vinco Grybo anūkė ir jo memorialinio muziejaus vedėja Rasa Grybaitė sako, kad molis buvo ta auksinė medžiaga, iš kurios V. Grybas sukūrė visas tas skulptūras, kurios stovi Lietuvos miestuose. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Birželio viduryje dienos šviesą išvydo komiksų knyga, skirta Vinco Grybo gyvenimui ir kūrybai. „Grybo auksas“ – komiksas apie vieną žymiausių XX a. lietuvių skulptorių V. Grybą, gimusį mūsų krašte (Pelenių kaime).

Viena iš knygos sumanytojų, Vinco Grybo memorialinio muziejaus vedėja, skulptoriaus anūkė, profesionali vitražistė menininkė Rasa Grybaitė atviravo, kad jai idėją sukurti komiksą jaunesnei auditorijai apie jos senelį V. Grybą visgi pamėtėjo menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė, knygos iliustracijas kūrė Lina Itagaki. R. Grybaitė pasakojo, kad knygos iliustratorė L. Itagaki ypač išgarsėjo iliustravusi vaikams skirtą Jurgos Vilės knygą „Sibiro haiku“. Ši knyga yra išversta į 13 užsienio kalbų.

grybo auksas
„Grybo auksas“ – tokį komiksų knygos pavadinimą vienu metu sugalvojo abi jos kūrėjos, knygą skiria vaikams nuo 13 metų.

Pasirodo, komiksų knyga „Grybo auksas“ – tai pirmoji Lietuvoje sukurta tokio pobūdžio knyga apie žymų asmenį.

Kaip pasakojo R. Grybaitė, ji prieš porą metų tik pasidžiaugė menotyrininkės R. Rachlevičiūtės pasiūlymu šalia Nijolės Tumėnienės monografijos apie V. Grybą išleisti ir knygą vaikams.

„R. Rachlevičiūtė Vilniuje sutiko L. Itagaki ir pasiteiravo, ar ji nenorėtų sukurti dar vieno komikso – apie skulptorių. Dailininkė sutiko, nors apie tokį skulptorių V. Grybą nebuvo net girdėjusi“, – šiandien pasakoja R. Grybaitė.

Skulptoriaus anūkė atskleidė, kad kuriant komiksus apie V. Grybą dirbo nemaža komanda: pati R. Grybaitė sugalvojo scenarijų, konsultavo L. Itagaki, kaip piešti skulptūrą. Prie knygos kūrimo prisidėjo ir  menotyrininkė Saulė Mažeikaitė, rašytojas Marukas Marcinkevičius padėjo tekstus supaprastinti ir pritaikyti komikso žanrui.

Vartant knygos „Grybo auksas“ puslapius, kartu su skulptoriumi skaitytojas išgyvens nepriteklius, kūrybinius vargus ir atradimus, džiaugsmą ir meilę. Į XX a. Europos miestus skaitytojas galės pažvelgti Grybo akimis, susitikti su jo mokytoju Emiliu Antuanu Burdeliu – to meto skulptūros legenda. Komiksas papasakos, kodėl ir kaip Lietuvos miestuose atsirado paminklai Vytautui Didžiajam ir Simonui Daukantui bei kiti garsūs V. Grybo sukurti monumentai. Taip pat sužinosime, kur Vincas Grybas slėpė savo „auksą“.

Kaip tvirtino R. Grybaitė, knyga nebūtų atsiradusi be rėmėjų paramos, o knygą išleido Dailininkų sąjungos leidykla „Artseria“. Knyga išleista 2700 egzempliorių tiražu, ją galima įsigyti Vinco Grybo memorialiniame muziejuje Jurbarke, Vinco Kudirkos muziejuje Kudirkos Naumiestyje, knygos sudarytojai tikisi rudenį ją pristatyti ir mūsų krašte.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.