Žolinė Gelgaudiškyje: nuo šurmulingų pramogų iki susitikimo su rašytoju

zoline graziausia sodyba
Šiais metais gražiausiai sutvarkytos sodybos titulu džiaugėsi gelgaudiškietė Virginija Mačiulskienė, kuriai per Žolines įteikta simbolinė dovana – graviruotas užrašas bei padėka. (Gelgaudiškio KC  nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Žolinių šventei Gelgaudiškyje šiais metais buvo skirtas ypatingas dėmesys – visą savaitgalį vyko koncertai tiek dvaro sodyboje, tiek bažnyčioje, buvo išrinktos gražiausios sodybos, pristatyti meno plenero kūriniai. Visas tris dienas  Gelgaudiškio dvaro neaplenkė nei garsūs atlikėjai, nei svečiai. Užsuko ir knygos „Giminės“ autorius Bronius Bušma, pasidalinęs subtiliomis garsaus serialo kūrimo detalėmis.

Prieš šventę miestas paskęsta žieduose

Žolinė – katalikiškose šalyse visuotinai švenčiama šventė, o mūsų rajone ji itin garsiai prašurmuliuoja Gelgaudiškyje, kur namų sodeliai, skverai, aikštės ir aikštelės kasmet pasipuošia lauko ir namuose užaugintų augalų, gėlių kompozicijomis, įvairiomis dekoracijomis. Praėjęs savaitgalis taip pat nebuvo išimtis – miestas pražydo įvairiausiomis spalvomis, o dvaro sodyboje ir Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje klausytis klasikinės ar sakralinės muzikos buvo kviečiama jau nuo penktadienio. Dvaro prieigose vyko prekyba, atrakcijos, koncertai, loterijos, mugės, o rūmuose buvo galima išvysti plenero „Meno receptas VIII“ darbus, kuriuos prieš šventę visą savaitę kūrė tiek vietiniai, tiek iš tolėliau atvykę meno entuziastai. Kaip ir kasmet vyko gražiausios sodybos rinkimai – šis titulas šįmet atiteko gelgaudiškietės Virginijos Mačiulskienės sodybai. Anot šeimininkę ta proga sveikinusio seniūno Vinco Dabravolskio, jos sodyba jau ne vienus metus buvo tarp pretenduojančių tapti gražiausia, tačiau vis būdavo nurungta, o šįmet vertinimo komisija ją išrinko dėl to, kad aplinka labai skoningai tvarkoma, neperkrauta.

Pristatė knygą apie kultinį lietuvių serialą

Visame Žolinių šventės šurmulyje galėjo atrasti ką veikti ir klasikinės muzikos bei kino gerbėjai. Sekmadienio popietę dvare apsilankė knygos „Giminės“ autorius B. Bušma kartu su gitara grojančiu anūku Simonu. Simonas Gelgaudiškyje ne naujokas – iki pandemijos suvaržymų čia kartais atvykdavo padovanoti klausytojams savo gitaros melodijų. Šįkart į dvarą jis atsivežė ir savo senelį B. Bušmą, kūrusį ne tik garsaus LRT televizijos serialo „Giminės“ scenarijų, bet ir neseniai išleidusį knygą apie tai, kaip buvo kuriamas serialas.

Autorius B. Bušma prisistatė kaip garsių aktorių Vlado Bagdono ir Vaivos Mainelytės kursiokas, kadangi, kaip juokauja pats, keliaujant po Lietuvą su visa kūrybine serialo grupe, jo kartais žmonės tiesiog nepažįsta. Į Gelgaudiškį knygos autorius užsuko vienas, be garsių serialo aktorių, tačiau turėdamas tikslą – populiarinti, pristatyti savo išleistą knygą, kuri taip ir vadinasi „Giminės. Taip jie jas kūrė“. Su klausytojais autorius mielai dalijosi tiek paties serialo kūrimo istorija, pikantiškomis detalėmis, tiek tuo, kas sugulė į knygos puslapius, bet liko serialo užkulisiuose. Beje, nors ir mokėsi su garsiais aktoriais viename kurse, tačiau aktoriumi pats netapo, dėl to nenusimena:

 „Blogu aktoriumi būti nenorėjau, o geru neišėjo, bet reikėjo ketverius metus pasimokyti, kad tai suprasčiau“, – šmaikštauja B. Bušma.

Iš Skuodo rajono kilęs knygos autorius pasakojo klausytojams ir apie save – mokėsi Klaipėdoje, mokykloje-internate, norėjo tapti gaisrininku, tačiau jau jaunystėje, norėdamas užsidirbti pinigų, ėmė rašyti apsakymus ir apysakas laikraščiams, žurnalams. Įdomu tai, kad scenarijaus kūrėjas prisipažino, jog pats nežiūri serialų (nors vieną rusišką prisipažįsta neseniai žiūrėjęs – aut.past.), o šiuo metu aktualios temos yra varginančios. Pasak B. Bušmos, tiek teatre, tiek kine temos dabar panašios – arba apie homoseksualus, arba apie holokaustą.

„Serialo kūrimas prasidėjo nuo to, kada tuometinis LRT vadovas, šviesios atminties Skirmantas Valiulis pasikvietė mane, prodiuserį Arvydą Ilginį ir režisierių Saulių Vosylių ir pasakė, kad reikia sukurti serialą, nes labai reikia savo, lietuviško serialo – juk visos televizijos turi. Reikia ir mums“, – pasakoja, kokia buvo pirminė serialo kūrimo idėja B. Bušma.

Tiesa, iš pradžių, anot scenarijaus autoriaus, manyta, kad bus sukurtos septynios serijos ir viskas, bet serialo istorija susiklostė visai kitaip. Apie tai knygoje ir kalbama: kaip buvo kuriamas serialas, kokios mintys tuomet sukosi aktorių ir kūrėjų galvose, kokią kritiką jam, kaip scenarijaus autoriui, tekdavo išklausyti.

„Knyga, kurioje yra ne viskas tiesa, bet joje nieko nėra išgalvota“, – taip knyga pristatoma autoriaus jau pačioje pradžioje, mažutėje preambulėje, kuri skirta skaitytojams.

Autorius prisipažino, jog rašyti serialą jam buvo paprasčiau, nes „reikia“, o knygą rašant atsirado laiko apmąstymams, po kurių daug kas buvo ištrinama ir vėl rašoma iš naujo.

Praskleidė serialo užkulisius

Susirinkusiems į Gelgaudiškio dvaro rūmus klausytojams rašytojas papasakojo keletą šmaikščių istorijų ne tik apie save, kolegas, garsius aktorius, bet ir kitų detalių, pavyzdžiui, apie dainą, kuri buvo tapusi serialo „Giminės“ hitu.

„Iš pradžių ta daina buvo, bet jos seriale nebuvo. Mes norėdami atsidė­koti „Vakarų bankui“, kuris, beje, tada ir bankrutavo, už paramą, parašėme jiems dainą. S. Povilaitis su A. Stasiulevičiūte įdainavo ją, ir paleidome Naujųjų išvakarėse per sveikinimų koncertą. Taip ir liko ta daina, ir prigijo tam serialui“, – sako autorius B. Bušma.

Svečias pripažįsta, kad jo sukurtas serialas buvo populiarus, bet kūrėjai buvo kritikuojami dėl to, kad filme nėra sekso scenų. Jų ir neatsirado, o B. Bušmai visą laiką teko aiškintis, kodėl ir ką jis apie tai mano. Atsakydamas scenarijaus autorius galėjo pasakyti tiek, kad jam ta tema įdomi tik iki „to“ ir po „to“.

Pats B. Bušma mano, jog vėlesnė serialo dalis, pavadinta „Atžalos“, buvo stipresnė, negu pirmoji dalis. jis apgailestaudamas prisiminė, kad nuo 1992 m., kai pradėtas kurti serialas, šiandien jau 17 žmonių yra mirę – tiek aktorių, tiek asistentų, tiek rašytojo kolegų ir pats prodiuseris A. Ilginis. Iš viso kuriant serialą dalyvavo apie 100 žmonių.

Knyga „Giminės. Taip jie jas kūrė“ svečiui yra jau šeštoji, o serijų parašyta 362. Rašytojas sako, kad jam buvo sunku rašyti knygą, bet skaitoma, anot aplinkinių, ji labai lengvai.

„Stalčiuose nieko nepasilieku. Apie nieką blogai nerašau. Tik dėl tam tikrų aplinkybių neminiu kai kurių žmonių pavardžių. Knygą rašau trečiuoju asmeniu. Ir į save, ir į kitus serialo kūrėjus žvelgiu tarsi iš šono, per atstumą“, – pristatydamas savo knygą publikai nuoširdžiai prisipažino B. Bušma.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.