Gražiškių koplyčia kvietė maldai ir bendrystei

graziskiai atlaidai
Švč. Mergelės Marijos vardo atlaidai sukvietė ne tik gražiškiečius, bet ir gausų būrį Barzdų, Griškabūdžio, Pilviškių tikinčiųjų. Iškilmingai atlaidų procesijai vadovavo Alytaus Šv. Kazimiero parapijos vikaras kun. Romas Budrevičius. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Sekmadienį Švč. Mergelės Marijos vardo atlaidai sukvietė prie Gražiškių kaimo koplytėlės gausų būrį Barzdų, Griškabūdžio, Pilviškių krašto tikinčiųjų bei gražiškiečių. Ramybė, gražiai sutvarkyta aplinka bei gėlėmis išpuoštas altorius pasitiko atėjusius maldai ir bendrystei.
 
Gražiškiai – kaimas Barzdų parapijoje, čia Antupis tyliai srovena į Šešupę, kapinaitės medžių apsuptos, o centre – koplytėlė, kurioje kasmet rugsėjo 12 d. vyksta Švč. Mergelės Marijos vardo atlaidai.

„Dėkingumo kupina yra šiandien mano širdis. Ačiū sakau Barzdų seniūnei ir jos komandai, kuri visuomet prieš atlaidus pasirūpina aplinkos sutvarkymu, taip pat Ingridai Dereškevičienei už procesijos organizavimą, gėlėmis išpuoštą altorių, už tarnystę ir Barzdų parapijos chorui, visiems ačiū už skiriamas aukas“, – dar prieš Mišias kalbėjo Griškabūdžio parapijos klebonas Vytautas Mazirskas.

Mišias aukojo Alytaus Šv. Kazimiero parapijos vikaras kun. Romas Budrevičius, jis priminė, kad švęsdami Švč. Mergelės Marijos vardo atlaidus mes dar kartą turim progą pamąstyti apie Dievo Motiną, apie jos vaidmenį išganymo paslaptyje, apie jos reikšmę mūsų tikėjimui. Šiluvoje vyksta Švč. Mergelės Marijos gimimo iškilmė ir vikaras kvietė visus jungtis į vieną bendrą maldą.

„Kartais žmogaus širdį valdo savanaudiškumas, aistringumas ir išdidumas. Egoizmas daro begalinę žalą žmogaus širdžiai, kuri Viešpaties sukurta pirmiausiai teisingai mylėti. Baimė būti neįvertintam žmogų padaro bailų, silpnadvasį ir prislėgtą. Dažnai žmogus tampa pavydo, niūrios nuotaikos ir pagiežos kalinys, kadangi kiti jo nesuprato arba neįvertino.  Priešingai tam chaosui, kuris dilgina žmogaus širdį, Kristus kviečia išsižadėti pirmiausiai savęs. Apaštalas Paulius sako – žiūrėkite kiekvienas ne savo naudos, bet kitų. Tai nėra lengva“, – kalbėjo dvasininkas.

Jo pamokslas kvietė visus pagalvoti, kodėl Jėzus turi kentėti ant kryžiaus.

„Dievo Sūnus atėjo ne sunaikinti kančios, bet kentėti kartu su mumis. Atėjo ne sunaikinti kryžių, bet iškelti jį aukščiau. Sekdami Kristų mes turime savo naštą, vadinamą kryžiumi. Mums reikia būti ištvermingiems, nes šis kryžius lengvėja tik sekant Jėzumi ir sunkėja, jeigu nevykdome Dievo valios. Sekti Kristumi reiškia pirmiausia nugalėti savo savimeilę ir egoizmą. Atsižadėti savęs. Kryžius lengvėja, jeigu jį laikome ne našta, bet svarbiausiu gyvenimo ramsčiu“, – kalbėjo kun. R. Budrevičius kviesdamas nebijoti kančios ir nemalonumų.

Vėliau vyko iškilminga atlaidų procesija. Atlaidų iškilmėse taip pat dalyvavo ir Paluobių parapijos klebonas kun. Andrius Vaitkūnas bei Veiverių Šv. Liudviko parapijos klebonas kan. Kęstutis Vosylius.

Gražiškių kaimo koplytėlė pastatyta 1795 m. Griškabūdžio filijos administratoriaus karmelito kun. Jeronimo Šateikos rūpesčiu. Aplinkinių kaimų ūkininkai iš Miknaičių kaimo karjero kasė molį, degė plytas, vežė akmenis ir pastatė mūrinę, stačiakampio plano koplytėlę, vėliau pietinėje pusėje pristatė kvadratinio plano mažytę zakristiją, o dar vėliau – prie pagrindinio fasado medinį stačiakampį prieangį. Virš pagrindinio fasado pastatytas kvadratinio plano medinis smailėjančia viršūne bokštelis. Bokštelyje kabojo 1805 m. lietas varpas.

2009 m. koplyčia buvo suremontuota, sutvarkyta aplink ją esanti erdvė, o 2010 m. pirmą kartą po sovietmečio, buvo atnaujinti Šv. Morkaus atlaidai.

Atokiau nuo kaimo miške stovinti koplyčia atlaikė ne vieną karą ir okupaciją, tad tikintiesiems ypač skaudu pasidarė, kai 2012 m. iš koplyčios buvo pavogtas varpas. Daug metų koplyčia ir jos aplinka besirūpinanti vietos gyventoja Ingrida Dereškevičienė pasiūlė nulieti naują varpą, vietinių ūkininkų bei kitų geradarių dėka varpas Gražiškių koplytėlėje vėl suskambo 2015 m. Varpo sugrįžtuvės sutapo su kasmet čia vykstančiais Švč. Mergelės Marijos atlaidais bei koplyčios 220-osiomis pastatymo metinėmis. Ant 50 kg sveriančio varpo yra užrašas „Šv. Morkus, Gražiškių koplyčia“. Tokio šventojo vardas duotas, nes anais laikais šioje koplyčioje vykdavo ir Šv. Morkaus atlaidai, be to, ir šio šventojo paveikslas yra pagrindiniame koplyčios altoriuje. Koplyčios viduje kabo ir daugiau paveikslų –  „Šventoji šeima“, „Švč. Mergelė Marija Angeliškoji“, nuo seno stovi medžio meistro darbo klausykla. 2015 m. koplyčiai suteikta teisinė apsauga, ji buvo įrašyta į Kultūros vertybių registrą.
Kapinaitės amžinojo poilsio glaudžia Gražiškių ir aplinkinių kaimų žmones, čia stovi paminklas.

Po šv. Mišių žmones būrė šventinis koncertas, kurį dovanojo Barzdų laisvalaikio salės ansamblis „Sodžius“, Janukiškių moterų ansamblis „Šešupės vingis“ bei moterų retro grupė „Vaivorykštė“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.