Princas ieškojo atsakymų į gyvenimo klausimus

princas ne mazasis
Spektaklyje dalyvavo apie 90 atlikėjų, dovanojusių įspūdingą muzikos, šokio ir cirko reginį. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Po vienerių metų pertraukos prieš pat Kalėdas Šakių kultūros centras vėl pakvietė į muzikinį spektaklį visai šeimai. Princo kelionę po įvairias planetas, ieškant atsakymų į gyvenimo klausimus, lydėjo dainininkų, šokėjų, teatro bei cirko artistų pasirodymai.

Keturi kolektyvai: Šakių kultūros centro šokio teatras (vad. Laura Saunorienė), vaikų dainavimo grupė „Šmiki šmaki“ (vad. Aušrinė Stankaitienė, Jevgenijus Rutkauskas), „Varpo“ dramos studijos Šakių „Žiburio“ gimnazijos grupė (vad. Vilija Meškaitienė) bei Šakių cirko mokyklos (vad. Itana ir Raimondas Januševičiai), apie 90 atlikėjų sukūrė valandos trukmės muzikos ir garso, šokio ir dainų bei cirko pasirodymų kupiną reginį. Jo sumanytoja ir režisierė L. Saunorienė pasakojo, kad dėl pandemijos buvo daug nerimo, ar apskritai bus kalėdinio spektaklio poreikis. Teiraujamės, kodėl kilo mintis kurti spektaklį pagal Antuano de Sent Egziuperi „Mažąjį princą“.

„Esam pastatę jau tris pasakas. Svarsčiau apie „Spragtuką“, tačiau iki manęs jis dar kažkaip neateina... Kažkas pasiūlė „Mažąjį princą“ – kūrinį žinojau, perklausiau kūrinį dar kartą YouTube. Padariau išvadą, kad kūrinys skirtas visiškai ne vaikams. Kuomet skaitėm mokykloje, aš jo tikrai nesupratau taip, kaip dabar suprantu. Kalėdinis spektaklis skirtas vaikams, todėl turi būti jiems suprantamas, tad teko kai kurias planetas išgalvoti, išėmėm girtuoklių, bet atsirado tinginių, smaližių planeta“, – apie spektaklio režisūrinius sprendimus pasakoja L. Saunorienė.

„Aš esu princas. Ir visai ne mažasis. Aš tik nenoriu būti toks rimtas, nuobodus ir suaugęs. Aš noriu juoktis, piešti, žaisti, matyti pasaulį vaiko akimis. Sveiki atvykę į vaikystę, į mano planetą, kurioje gyvena svajonės ir pačios svarbiausios vertybės: meilė, grožis bei rūpestis“, – su žiūrovais sveikinosi spektaklio personažas Princas (Vilius Matulaitis).

Princo planetoje auga labai graži ir labai įnoringa Rožė. Ji paprašo princo ją prižiūrėti. Iš pradžių mažasis princas ja rūpinosi, bet vėliau jo sieloje apsigyveno abejonės. Tada princas nutaria ieškoti stebuklingos planetos ir palieka namus. Keliaudamas po planetas, jis sutinka žibintininką, tinginį, patenka į žvaigždžių ir smaližių planetas. Princas negali pamiršti savosios Rožės ir tik Žemės planetoje sutikta išmintingoji Lapė kalba apie tai, kas svarbiausia, moko, kaip elgtis su draugais: „Matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, nematoma akimis.“

Princo vaidmuo patikėtas dramistui V. Matulaičiui, spektaklio režisierė džiaugėsi tokiu atrastu talentu. Pamačiusi jį grojant būgnais, jau įsivaizdavo, kad Princas bus grojantis būgnais, ir šis muzikinis instrumentas padės keliauti po planetas. L. Saunorienė pasidžiaugė ir Austėja Verpečinskaite, talentingai įkūnijusia Rožę, bei Beata Šiuikaite, kuri puikiai atliko Lapės vaidmenį. Kitus personažus: žibintininką, tinginį, žvaigždžių skaičiuotoją, įkūnijo dramos studijos aktoriai.

Spektaklis, kaip Laurai tikriausiai įprasta, pastatytas su ypatingu atidumu muzikiniams bei vizualiesiems sprendimams, todėl mažuosius žiūrovus nuo pirmųjų spektaklio akimirkų prikaustė šviesos efektai, įspūdingi cirko artistų pasirodymai bei pagrindinio personažo Princo gyvas pritarimas būgnais. Kaip sakė spektaklio režisierė, publika – geriausias spektaklio katalizatorius. Iš tikrųjų žiūrovai gaudė kiekvieną aktorių ištartą žodį, o labiausiai juoką sukėlė keistas žibintininko pasisveikinimas „labanakt“.

„Spektaklis orientuotas į vaikus. Per repeticijas mes jau matom pačių dalyvių reakcijas į tekstą, tuomet ir supranti – tai patiks ir žiūrovams“, – dalinasi kūrybos proceso užkulisiais režisierė.

Ji pridūrė, kad prie spektaklio dirbo visa komanda: scenografė Lina Vaivadienė, garso operatorius Algimantas Dielininkaitis, šviesų režisierius Erikas Kasparaitis ir, aišku, visų kolektyvų vadovai. O nemažai atlikėjų rūbų siuvo pati režisierė.

„Labiausiai norėčiau padėkoti kolektyvų dalyvių tėveliams, kurie kantriai į repeticijas vežiojo mažuosius atlikėjus, repeticijos vyko ir vakarais, ir savaitgaliais. Ir, aišku, visiems šauniems atlikėjams“, – sakė L. Saunorienė.

Iš viso buvo parodyti trys spektaklio „Princas NE mažasis“ pasirodymai, kuriuos stebėjo pilna tiek mažų, tiek suaugusių žiūrovų salė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.