Jaunimas susikalba cirko kalba

kira cirke
Kira ir jos mama Šakius pasirinko būtent dėl čia veikiančios Cirko mokyklos, mat merginai šis žanras ne naujiena, cirko užsiėmimus penkiolikmetė lankė ir Ukrainoje, o Cirko dienai skirtame renginyje jau šį ketvirtadienį Šakiuose ji debiutuos su oro akrobatikos numeriu. Asmeninio archyvo  nuotr.


Balandžio 16 dieną pasaulyje bus minima Cirko diena, bet šakiečiai ją švęs kiek anksčiau – balandžio 14-ąją, kviesdami į spalvingą programą kultūros centre. Be jaunųjų šakiečių artistų pasirodymų, koncertas tarsi savaime taps tarptautiniu, nes pastarosiomis savaitėmis į repeticijas aktyviai įsitraukė mūsų rajone ir aplink jį apsistoję ukrainiečių vaikai bei jaunimas.
 
Kai eilinės savaitės dienos popietę praveri Cirko mokyklos repeticijų duris, niekas tavęs net nepastebi. Visi užsiėmę savais reikalais: apšilimo pratimai, trenerių užduočių vykdymai, savų numerių šlifavimas… Nuostabus knibždėlynas, kuriame vietą randa tiek mažas, tiek jau į suaugusiųjų pasaulį bežengiantis jaunuolis. Cirkas, kaip, beje, ir kitos meno šakos, turi savo unikalią kalbą, todėl ir būryje atskirti, kuris ukrainietis, o kuris šakietis, iš pirmo žvilgsnio tiesiog neįmanoma. Draugiškai pasitikusi Cirko mokyklos trenerė Erika Šeflerienė pasakoja, kad pastaruoju metu mokykla praturtėjo naujais talentais – prisijungė penkios ukrainietės mergaitės. Pora jų į treniruotes važinėja iš Vilkaviškio, kitos apsistojusios Šakiuose arba rajone.

„Visos ragavusios sporto – kas lankė meninę gimnastiką, kas šoko futbolo komandos palaikymo grupėje, kas boksavosi – visų geri sportiniai duomenys, todėl susikalbėti pavyko nuo pat pirmos treniruotės. Merginos lanksčios, imlios, draugiškos ir labai darbščios. Jos be vargo įsiliejo į kolektyvą ir, tiesą sakant, labai dažnai savo užsidegimu motyvuoja mūsiškius“, – pasakoja trenerė, vis nepamiršdama dviem kalbomis „diriguoti“ treniruotei. O kaip tarpusavyje kalbasi jaunimas? Erika juokiasi, kad visaip: ir angliškai, ir rusiškai naudodamiesi internetinio vertėjo paslaugomis, bet problemų susikalbėti nekyla. Šiuos jos žodžius kuo puikiausiai iliustruoja tikras cirko repeticijų gyvenimas. Kol kalbamės, ukrainietės ir lietuviai vaikai kartu daro triukus, lenktyniauja ištvermės užduotyse, ir, nemeluoju, kalbasi akimis ir šypsenomis. Žodžių draugystei nereikia.

Vienai iš Cirko mokyklos naujokių – penkiolikmetei Kirai artėjantis Cirko dienos koncertas bus ypatingas, nes ji atliks solo numerį, todėl jam labai atsakingai ruošiasi. Mergina cirke ne naujokė. Šakiečiai treneriai dar prieš jai prisijungiant prie kolektyvo žinojo, kad Kira Ukrainoje lankė cirko užsiėmimus, dalyvavo respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

„Vos tik jai prisijungus, stengėmės iškart jos pasirodymą įtraukti į programą, – pasakoja E. Šeflerienė, – deja, kitos ukrainietės mergaitės prisijungė šiek tiek per vėlai, kad būtų suspėta paruošti numerius šventei.“

Kiros ir jos mamos Natalijos kelias  Šakių link pasuko būtent dėl čia veikiančios Cirko mokyklos. Merginos tėtis dar iki karo Ukrainoje pradžios darbavosi Klaipėdoje, todėl, kilus pavojui, jo šeimos moterys nutarė iš mažo miestelio netoli Charkovo trauktis į Lietuvą. Cirką pamilusiai merginai uostamiestyje nebuvo sąlygų tobulėti, todėl, radusios informaciją apie Šakiuose veikiančią Cirko mokyklą, mama su dukra apsistojo čia. Kira lanko pirmą „Žiburio“ gimnazijos klasę, nors Ukrainoje ji jau dešimtokė. Nuotoliu ji mokosi ir Ukrainoje, gauna užduotis, paraleliai bandydama pramokti lietuviškai. Mergina šypsosi ir konstatuoja, ką ir kiti užsieniečiai: „Labai sunki jūsų kalba.“ Gimnazijoje draugystės Kirai mezgasi kol kas sunkiau, bet ji džiaugiasi, kad ten mokosi ir kiti vaikai iš Ukrainos. O, va, cirkas – visai kita vieta.

„Kolektyvas labai draugiškas, lengva susidraugauti, kai vienija bendri interesai“, – neslepia mergina.

Jos diena prasideda anksčiau nei dažno moksleivio, nes prieš pamokas ji skuba pasimankštinti ir po treniruočių ji neskuba namo – lieka ilgiau ir atsakingai ruošiasi numeriui. Trenerė Erika sako, kad toks jos darbštumas labai užkrečia ir Cirko mokyklos senbuvius. Kai paklausiu, ar Kira jaudinasi dėl artėjančio debiuto Šakiuose, ji šypsosi ir sako, kad žino, jog artėjant pasirodymui jaudulio bus vis daugiau: „Bet aš labai mėgstu tai, ką darau, mėgstu sceną, esu dalyvavusi tiek Ukrainos, tiek tarptautiniuose festivaliuose ir konkursuose, todėl tas jaudulio jausmas man pažįstamas.“

Beje, ji Cirko dienos koncerte atliks oro akrobatikos numerį.

Apie karo baisumus nekalbame sąmoningai. Kira sako, kad nuolat palaiko ryšį su Ukrainoje likusiais draugais ir giminaičiais – kol kas situacija jos gimtosiose apylinkėse gana rami, jos šeimos namai dar nesugriauti, o juose palikta kate rūpinasi merginos teta. Nors atvykusieji svajoja kuo greičiau grįžti namo, jų dabartis kol kas čia, tarp mūsų. Ir kiekvienas savaip bando kabintis į gyvenimą, ieškoti šviesų jo pusių. Viena tokių bus ir Cirko dienai skirtas koncertas. Pusantros valandos truksiantį pasirodymą, kuriame bus rinktiniai Šakių cirko artistų numeriai, klouno juokeliai ir pudelių pasirodymas, pakviesta stebėti ir visa Šakiuose apsistojusi ukrainiečių bendruomenė.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.