Miesto skvere – galerija po atviru dangumi

galerija skvere6
Į parodos pristatymą susirinkę kraštiečiai įdėmiai apžiūrėjo 14 stendų ekspoziciją, kurioje nuotraukomis bei aprašymais pristatomi įdomesni bei žinomesni rajono objektai. (G. Bernotienės nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ

Jei turistų grupėms mūsų kraštą mielai pristato ir apie jį paporina gidai, tai pavieniams miesto svečiams išties gali būti sudėtinga atrasti mūsų krašto lobynus ir poniškas privilegijas – kokybišką turizmo infrastruktūrą. Siekiant užpildyti šią spragą ir įgyvendinant kraštiečių užmojus, trečiadienį Šakių miesto skvere atidaryta galerija po atviru dangumi, kurioje kraštas perteikiamas tiek istorinėmis, tiek dabartinių vaizdų nuotraukomis.

Nuo šiol miesto skvere stovi 14 specialių stendų, kuriuose greta tiek senų, tiek šiuolaikiškų kraštą atspindinčių nuotraukų pateikiami aprašymai su istorinėmis detalėmis, paaiškinimais, kuo kiekvienas objektas ypatingas. Juolab kad kai kurių vietų realybėje jau nėra ir su jomis susipažinti galima tik iš nuotraukų, istorinės medžiagos. Ekspozicijoje ne tik Šakių miesto, bet viso rajono svarbesni akcentai, skatinantys turistą pažinti, atrasti, išgirsti, pajausti, paragauti.

„Birželį kūrybos studijos „Virsmas“ komanda atėjo su pasiūlymu, kaip galėtume turistui, nelydimam gido, pristatyti Šakių kraštą. Tad „Virsmas“ atsinešė viziją, o Vaida turėjo mintį, ką nori pasakyti, tik iki tol nesugalvojo, kaip“, – prisiminė užmojo pradžią Šakių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė.

Šakių turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė Vaida Zimnickienė, dirbusi prie šio projekto, džiaugėsi, kad atsirado bendraminčių ir seniai kirbėjusi mintis kažkaip kitaip pristatyti kraštą pagaliau virto kūnu.

Tad dirbant ranka rankon, vieniems ieškant medžiagos, nuotraukų, kitiems rūpinantis stendų gamyba, medžiagos apipavidalinimu, dizainu, ir gimė Šakiuose visiškai naujas projektas – galerija po atviru dangumi, kuri skvere bus nuolat, nebent vyktų renginiai ar atsirastų poreikis vienkartiniam, neilgalaikiam stendų panaudojimui, pavyzdžiui, kokiai kitai parodai.

Už sukauptą ypač istorinių nuotraukų dalį V. Zimnickienė padėkos žodžius skyrė mūsų krašto metraštininkui, fotografui Gediminui Jokūbaičiui, nors stenduose panaudota ir kitų žmonių sukaupta medžiaga.

„Idėjos idėjomis, bet kad jos virstų kūnu, reikia ir pinigų“, – pripažino D. Palukaitienė ir dėkojo iš pusės žodžio juos supratusiai savivaldybei, kuri ir skyrė lėšų idėjos įgyvendinimui (7,5 tūkst. eurų).

Meras Edgaras Pilypaitis džiaugėsi, kad profesionalūs gidai yra pasirengę pristatyti ne tik jau daugeliui gerai pažįstamus objektus, tokius kaip Gelgaudiškis, Zypliai, bet ir Šakius, apie kuriuos irgi yra ką papasakoti, o ši paroda tik dar viena papildoma priemonė papasakoti apie kraštą, pritraukti turistą ir čia jį užlaikyti.

„Manau, taip dėliodami detales sudėliosime dar patrauklesnį krašto vitražą“, – džiaugėsi rajono vadovas, kartu su D. Palukaitiene perkirpęs lauko galerijos atidarymo juostelę.

Na, o unoravai mūsų kraštą susirinkusiems renginio dalyviams pristatė ir gidė, turizmo vadybininkė Birutė Bendoraitienė, postringavusi, kad mes ne koks užkampis, bet Europos centras, kad vienas švariausių orų Europoje ir čia užsibūti, sakė ji, tikrai norėsis, nes tik čia galima suvalgyt Sūduvos bobą, paragaut Kidulių vyno ir atrast kitų dūšią praturtinančių turtų, o kad kelionė namo neprailgtų, dar už pusdykę ir puskilį sausainių įsigyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.