Su miesto istorija supažindins interaktyvūs sprendimai

suoliukas bibliotekos
Išmanūs suoliukai jau pagaminti, išlieti ir pamatai, tik laukiama palankesnių oro sąlygų jiems sumontuoti.

Jau ir pernai Šakių viešoji biblioteka įgyvendino ne vieną unikalų projektą, o šiais metais irgi neketina sustoti ir tęs tiek pradėtus darbus, tiek imsis naujų.
 
Pernai keturiose miesto vietose atsirado granitinės plokštės su bronzinėmis pėdutėmis, kai nuskenavus QR kodą pateikiama vaizdinė ir garsinė informacija, kaip per laiką keitėsi objektas, kokia jo paskirtis ir pan. Tokios plokštės atsirado skvere, kur anksčiau buvo miesto turgaus aikštė, taip pat tokia žyma įrengta prie Šakių tvenkinio, kur kadais buvo Vinco Kudirkos klėtis, prie Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios bei J. Lingio parke, buvusio Šakių „Žiburio“ gimnazijos pastato vietoje. Tačiau idėją – skaityti miestą kaip knygą – ketinama puoselėti toliau ir šiais metais mieste turėtų atsirasti dar keturios plokštės, kviesiančios pažinčiai su miestu bei jo istorija. Tad tęsiant projekto „Įamžinti laike“ įgyvendinimą, nuskenavus QR kodą, bus galima susipažinti su senąja miesto ligonine (buvusi apskrities ligoninė, tarpukario architektūros objektas), buvusių visuomenės, politikos veikėjų, bankininkų Jono ir Juozo Vailokaičių banko pastatu, senuoju miesto vandentiekio bokštu, ant kurio 1952 m. grupelė Šakių „Žiburio“ gimnazijos auklėtinių iškėlė Lietuvos trispalvę, bei buvusia Šakių žydų bendruomene.

Pasak Šakių viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkės Jurgitos Savickienės, bendra projekto vertė yra 11 tūkst. eurų, plokštės minėtose vietose turėtų atsirasti pavasarį, atšilus orams. Ar mieste galėtų atsirasti dar daugiau bronzinių pėdučių, J. Savickienė nelinkusi prognozuoti, bet sako, kad tikriausiai bus sustota, mat projekto įgyvendinimas nėra itin paprastas dalykas. Tačiau minčių, sako ji, yra įvairių, galbūt šis projektas galėtų keltis į kultūros paveldo objektus, tačiau ar tai būtų bibliotekos veiklos zona, jau kitas klausimas.

Tačiau giliau pažinti mūsų miestą bei nusipelniusius žmones kvies ir dar vieno bibliotekos projekto „Kalbantis miestas“ vaisiai. Jei ne šį ar kitą mėnesį, tai kovą miesto skvere bei J. Lingio parke turėtų atsirasti originalūs ir išmanūs suoliukai, kurie kvies ne tik prisėsti, bet ir pasiklausyti pirmuoju asmeniu kalbančių signatarų Jono Vailokaičio ir Saliamono Banaičio gyvenimo istorijų. Modernūs suoliukai ne tik praturtins miesto erdves, bet bus funkcionalūs ir suteiks galimybę įkrauti mobiliuosius įrenginius.

Anot J. Savickienės, suoliukai pagaminti, yra išlieti ir pamatai, tik laukiama tinkamesnių oro sąlygų jiems sumontuoti. Šio projekto bendra vertė yra 13 tūkst. 612 eurų, iš jų 5 tūkst. skyrė Kultūros taryba, kitą dalį pridėjo savivaldybė, rėmėjai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ko tikitės iš perrinkto šalies Prezidento?

klausimelis 05 28Vilma iš Šakių:

Be abejo, kad dalyvavau rinkimuose. Rezultatus žinau. Iš antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo tikiuosi stabilumo. Gal mažiau reikėtų pyktis su kaimynais. Ne viskas Prezidento galiose, jei žmonės tikisi, kad jis pensijas gali pakelti. Visgi nemanau, kad čia daug kas pasikeis. Tas pats bus. Plauks pasroviui ir viskas. 

klausimelis 05 28 2

Alma iš Šakių:

Aš manau, kad Gitanas Nausėda priims svarbių sprendimų. Ypač reikia švietimo, sveikatos srityje. Iki šiol švietimo ministro neturime. Sveikatos srityje labai daug ko trūksta. Šitokios eilės patekti pas gydytojus. Čia taip tiek Šakiuose, tiek Kauno klinikose. Per tą laiką, kol prieini pas gydytoją, ir numirti galima. Dabartinis Prezidentas, manau, tinkamai atstovavo mūsų šaliai. O dėl santykių su Rusija sunku ką nors komentuoti.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px