Į muziejų atskrido bliuviškietės kurti paukščiai

parodaNelabai įprasta, kad rudenį matytume skraidančius margaspalvius paukščius. Praėjusį penktadienį, Zanavykų krašto muziejuje surengtoje parodoje netrūko nei paukščių, nei smalsių vaikų žvilgsnių į juos. Čia atidaryta 76-erių metų Anelės Žičkuvienės siūtų paukščių ir žvėrelių paroda.

Nuotr. Po parodos atidarymo A. Žičkuvienė susirinkusiems vaikams pasakojo, kaip siuva paukščius, atsakinėjo į smalsiems mokiniams kylančius klausimus.

Tai šeštoji Bliuviškių kaime gyvenančios A. Žičkuvienės surengta paroda. Įvairūs rankdarbiai yra moters hobis nuo vaikystės. Siūti paukščius bliuviškietė pradėjo tuomet, kai dukra Nijolė Černevičienė pradėjo eiti į mokyklą ir reikėjo padaryti kažkokį darbelį. Vėliau moteris siuvo ne tik paukščius, bet ir kitokius rankdarbius, o daugiausiai laiko mėgiamam pomėgiui gali skirti dabar, kai yra pensininkė. A. Žičkuvienei niekuomet netrūksta įvairiausių idėjų.

Siuvėjos išsilavinimą turinti moteris paukščius siuva iš įvairių audinių, vilnos, dažniausiai - žiūrėdama į paukščių knygą, tad visi jos pasiūti paukščiai ne tik skirtingi, bet ir turintys savo vardus, dažniausiai gyvenantys šiltuosiuose kraštuose. Kažkas iš parodos lankytojų nusistebėjo, jog iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog tai ne siūti paukščiai, o jų iškamšos.
 
Įvairios kerpės, šakos, ant kurių tvirtinami sparnuočiai, surinkti pačios A. Žičkuvienės. Kaip pasakojo parodos autorės dukra Nijolė, ji pamena kaip nuo senų laikų į mišką išėjusios mamos nesulaukdavo ištisomis valandomis, o grįždavo ji nešina pilnomis rankomis įvairiausių šakučių, kerpių, kelmų.

Edukacinės pamokėlės metu A. Žičkuvienė susirinkusiems mokiniams pasakojo, kaip siuvami paukščiai, rodė, kaip pritvirtina sparnus, snapą, kaip padaro ir prikemša paukščio kūną. Parodos atidarymo proga autorę sveikino artimieji, bendruomenės nariai, pažįstami.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.