Kaziuko mugės akcentas – Suvalkijos dienos

kaziuko mugeKovo 1 – 3 dienomis Vilniuje vyksiančioje tradicinėje Kaziuko mugėje šiemet bus pristatyti Suvalkijos krašto ypatumai. Joje dalyvaus nemažas būrys mūsų krašto amatininkų, menininkų ir verslininkų, kurie stengsis atskleisti zanavykų savitumą, parodys savo gebėjimus ir auksinių rankų darbus.
 
Iš sostinėje vykstančių tradicinių švenčių Kaziuko mugė išsiskiria labiausiai. Ji kilusi iš šventojo karalaičio Kazimiero pagerbimo procesijų, rengiamų nuo 1604 metų. Laikui bėgant bažnytinę šventę lydinti prekyba išaugo į spalvingą trijų dienų Kaziuko mugę. Šiandien tai tikrų tikriausias visos Lietuvos tautodailininkų, amato meistrų ir meno kolektyvų bei solistų suvažiavimas. Kasmet Kaziuko mugėje pristatoma vieno kurio nors Lietuvos regiono tradicinė ir šių dienų kultūra. Anksčiau vyko Dzūkijos, Aukštaitijos ir Žemaitijos dienos. Šiemet bus pristatoma Suvalkija.

Rotušės aikštėje ir prie Nacionalinio dramos teatro smagiai tryps, muzikuos ir dainuos Šakių kultūros centro kapela „Čirpokas“ bei Patašinės kapela ir folklorinis ansamblis „Nova“. Knygnešių pagerbimui skirtame vakare „Sūduva – knygnešystės centras: V.Kudirka, „Sietyno draugija“ koncertuos Sintautų folklorinis ansamblis „Santaka“, o Suvalkijos žvaigždžių koncerte „Mes – sūduviai“ pasirodys Sintautų moterų vokalinis ansamblis „Mozaika“, solistas Edgaras Pilypaitis ir Šakių cirko studija „Šypsena“. Literatūrinėje popietėje „Ir nurimsime tik tėviškės papėdėje“ kartu su kitais Suvalkijos poetais mūsų kraštą garsins ir Onutė Jasinskienė.

Rotušės aikštėje vyksiančioje tautodailininkų darbų ir kulinarinio paveldo pristatymo mugėje galėsime sutikti mūsų krašto kalvį Regimantą Stanaitį, keramikę Eglę Kurcinkevičienę, medžio drožėją Liną Saladį, lėlininkę Daivą Jėčienę ir drožėją Gediminą Jėčį. Zanavykių tautinio paveldo valgius čia siūlys kavinės-picerijos „Kiba“ šeimininkės, grybukais prekiaus šakietės Danutė Baltrušaitienė ir Janina Slivinskienė, savo varškės sūrius į Vilnių planuoja vežti Ritinių bendruomenės „Sūrių namai“. Egidijus Zėringis mugės lankytojams siūlys produktus iš kanapių: sėklų prieskonius, aliejų, odos priežiūros priemones (šveitiklius, prausiklius, kosmetinį aliejų). Natūralaus kailio šlepetes ir kitokį rankų darbo apavą pardavinės Asta ir  Algimantas Bybartai iš Keturnaujienos.

Suvalkijos profesionalių dailininkų parodos „Vilnius – vartai į Suvalkiją“ ekspozicijoje, kuri bus atidaryta Šv.Jonų galerijoje, bus galima išvysti Lolitos Rūgytės, Audronės ir Algimanto Vorevičių, Kęstučio Dovydaičio tapybos darbus. Šalia įrengtame ekrane Suvalkijos dienų lankytojai galės pamatyti parengtą vaizdo medžiagą apie kiekvieną sūduvių kraštą. Arkikatedroje už suvalkiečius bus aukojamos Šv. Mišios, po jų iki Rotušės aikštės nuvilnys teatralizuotos eitynės, kuriose mūsų kraštą pristatys Šakių cirko studijos „Šypsena“ artistai. Pasak rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Augenijos Kasparevičienės, ši Kaziuko mugė, skirta Suvalkijos dienoms, puiki proga parodyti, kas esame mes, zanavykai – turtingi talentingais žmonėmis ir nuostabiomis vietomis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.