Šakių rajono dvaruose – turistų antplūdis

cikana dvaraiSima KAZARIAN
 
„Apie 1000 lankytojų turėjome vieną savaitgalį“,- pasakoja Lukšių seniūnas Vidas Cikana. Gelgaudiškio dvare gyvenimas taip pat virte verda.
 
Nuotr. V. Cikana ekskursantus užiminėja ir dieną, ir naktį.
 
Abu rajono dvarai nepailstamai stengiasi privilioti lankytojų srautą. Gelgaudiškio dvare teatralizuotos ekskursijos jau bus rengiamos ir vaikų grupėms. „Šiąnakt miegojau tris su puse valandos“,- pasakoja V. Cikana.
 
Motociklininkai pritraukė 1000 lankytojų
 
„Savaitgalį, kai čia vyko antikvarinių motociklų savininkų sąskrydis, buvo apie 1000 žmonių, kitą savaitgalį – apie 500. Šiaip apie pusantro, du šimtus būna. Pavyzdžiui, šiandien buvo 150 lankytojų. Iki birželio intensyviausiai važiavo mokytojai mokslo metų pabaigimo proga. Po tris, keturis ir penkis autobusus užsukdavo. Važiuoja ir pavieniai žmonės, ir su žygiais, birželį buvo daug vaikų“,-pasakoja V. Cikana. Paklaustas apie uždarbį, teigia, kad ant tualetinio popieriaus užsidirba: „Turime čia tokią aukų dėžutę. O ką, kai atvažiuoja ekskursijos su autobusais, nesijuokit, tualetinis popierius yra labai svarbus dalykas.“

V. Cikana neslepia, kad krūvis tenka milžiniškas. Darbuotojos visą dieną ir savaitgaliais būna dvare, jis pats vakarais pasilieka, „būna ir naktinių pabuvimų“. Į klausimą, kada grįžta namo, V. Cikana atsako: „Aš čia būnu. Sargauju... Šiandien ėjau gulti pusę keturių nakties, kėliausi po septynių dešimt. Pakėlė merginos, atvykusios menininkams pusryčių ruošti (vyksta pleneras aut. past.). Oi, dar būčiau pagulėjęs. Laikomės, kenčiam, dirbam. O ką darysi, jei ekskursijos atvažiuoja? Apie valandą trunka. Kol pavedžioji, pakalbi, o jei dar kita atvyksta? Tai parodos, tai plenerai, dar tuos dalykus aprėpti reikia. Kai matau, kad prie stalo sėdasi pietauti 50 menininkų, jaučiu didelį malonumą. Smagu, labai smagu, kad pavyko sudaryti tokią terpę menininkams. Džiaugsmas begalinis, nėr ką ir kalbėt. Zypliai keliasi. Ir miestelio parkelis gana stipriai lankomas. Smagu dirbti, apie atostogas negalvoju, neplanuoju. Tik senatvę kokiam šiltam krašte norėčiau sutikti, ar Norvegijoj ant uolos kranto.“

Mušami rekordai

Gelgaudiškio dvaras taip pat nesiskundžia lankytojų trūkumu. Nuolat vykstantys koncertai ir renginiai Gelgaudiškio centro kultūros darbuotojams vasarą paverčia tikru darbymečiu. Paprastą savaitgalį apsilanko 120, 200 lankytojų, kai renginys, gali būti ir 800. Net atostogaudamas Edgaras Pilypaitis neįstengia pamiršti dvaro reikalų – iš Belgijos „lauktuvių“ parvežė antikvarinį staliuką, krėslus bei porcelianinį servizą dviems.

E. Pilypaitis, kalbėdamas apie dvaro lankytojus, teigia nenorintis išpūsti skaičių, tačiau gali pasakyti, kad iki liepos pabaigos jau buvo surengta 40 teatralizuotų ekskursijų, kai pernai per visą sezoną jų buvo 47: „Taigi, galima sakyti, vėl mušame rekordus. Dvarą aplanko organizuotos ekskursijos susiradusios mus per kelionių agentūras, Turizmo informavimo centrus. Žmonės važiuoja autobusais. Nemažai ir vadinamojo šeimyninio turizmo, kada į dvarą atvyksta viena, ar kelios bendraujančios šeimos.

Zyplių dvare 2012 metais apsilankė 24 tūkst. žmonių. Gelgaudiškio dvaras, nors pernai ir neveikė, vien dėl teatralizuotų ekskursijų sulaukė 2,5 tūkstančio lankytojų. Teatralizuotų ekskursijų kaina 400Lt grupėms iki 20 žmonių, daugiau nei 20 žmonių – kiekvienam po 20 Lt. „Mūsų kainos lanksčios, atsižvelgdami į klientą, pritaikome ir nuolaidų. Naujiena yra ir tai, kad nuo šiol siūlysime teatralizuotas ekskursijas vaikams – paaugliams ir pradinukams. Pastariesiems įpinsime pasakų motyvų, pažintinių elementų (atpažinti medžius ir pan.), taip pat judesio, žaidimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.