Kultūros darbuotojai maištauja

mitingasSima KAZARIAN
 
Lietuvos pasididžiavimu vadinama Dainų šventė šiemet gali būti boikotuojama. Spalio 1-ąją dieną kultūros centruose vyks „Tylusis koncertas“. Tai maišto, kurį valdantiesiems ruošia aktyviai į kovą kylantys kultūros darbuotojai, pradžia. Trečiadienį vyko piketas prie vyriausybės, kuriame dalyvavo ir kultūros darbuotojai iš Šakių rajono.
 
Nuotr. Šakių kultūros darbuotojai trečiadienį piketavo prie Vyriausybės. Jie reikalavo, kad būtų padidintos algos, kurios nuo 1993m. didėjo tik 3,5 proc.
 
2014 m. biudžeto formavimo išvakarėse Seimo nariai į savo elektroninio pašto dėžutes gavo pranešimus su neužmirštuolių paveikslėliu. „Laba diena, gerbiamas Seimo nary“, į kiekvieną mandagiai kreipėsi Lietuvos kultūros centrų asociacija ir pacitavo gražiai suformuluotus rinkiminius pažadus globoti kultūros centrus ir didinti finansavimą kultūrinei veiklai.

Leiskite priminti

Lietuvos kultūros centrų vardu išsiuntinėto pranešimo turinys buvo neilgas:

„Laba diena, gerbiamas Seimo nary, leiskite priminti Jūsų atstovaujamos partijos 2012m. programos pažadus:

„ – Siekti, kad valstybės finansavimas kultūrai atitiktų Lietuvos ekonominio augimo proporcijas, kultūros sektoriaus uždirbtos lėšos būtų investuojamos į kultūros ir kūrybos procesus bei sklaidą, o kultūros sektorius jaustųsi orus ir visavertis.“

„ – Siekti, kad nuosekliai būtų didinami kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai, sudaromos sąlygos profesiniam tobulėjimui. Mažinti atotrūkį tarp kultūros darbuotojų valstybinėse ir nevalstybinėse organizacijose gerovės, kurti lanksčią ir integralią įvairių nuosavybės formų kultūros organizacijų sistemą.“ Prašome Jūsų formuojant 2014 metų biudžetą, nepamiršti šių gražių siekių.“

Lietuvos kultūros centrų asociacija laukti atsakymų nežada. Jau trečiadienį prie Vyriausybės vyko piketas, į kurį iš Šakių važiavo keliolika žmonių, tarp jų ir Kultūros centro direktorius Raimundas Januševičius, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė. Vyriausybei buvo įteikta rezoliucija su ultimatumu reikalavimus įvykdyti iki spalio 7 dienos. Jei ne – vyks tolimesni boikotai. Piketuotojus pasveikinti ir palaikyti išėjo kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Jei algos nebus pakeltos, kultūros darbuotojai planuoja boikotuoti Dainų šventės peržiūrą, jei nepadės ir tai – pačią Dainų šventę. „Kodėl mes turime būti silpniausia ir labiausiai engiama grandis?“- neapsikentę klausia kultūros darbuotojai. Spalio 2 dieną, 18 valandą, Kultūros centre planuojama „Tyliojo koncerto“ akcija.

„Ne nuo manęs priklauso“

Mūsų kraštui atstovaujantis Seimo narys Mindaugas Bastys, paklaustas apie būsimą biudžeto projektą ir kultūros darbuotojų algas, teigė, kad nuo jo nelabai kas priklauso: „Mes dar nematėme biudžeto, kuris ateis į Seimą, todėl man per anksti komentuoti. Aišku, kultūra yra labai svarbi valstybės gyvenime ir finansavimas jai yra per mažas, tačiau turime sulaukti vyriausybės biudžeto projekto, tada galėsime pasakyti, kiek konkrečiai skirta lėšų kultūriniam sektoriui“.

Paklaustas, ar po projekto pateikimo Seimui bus galima kažką iš esmės pakeisti, M. Bastys atsakė, kad tokia galimybė maža: „Pakeisti tai vargu bau ką bus galima, tai daugiau kosmetinio pobūdžio pakeitimai, o atlyginimų politika taip ir liks kaip projekte.“

Kas atsakingas, už tai, kad liks galbūt neištesėti rinkiminiai pažadai? „Politikai su Vyriausybe. Pirmiausiai – Vyriausybė, kuri parengė bendrą biudžeto projektą. Iš dalies atsakingi ir Seimo nariai“,- vardijo M. Bastys, kuris tikino, kad būtų gražu, jei kultūros darbuotojams biudžete būtų numatytas didesnis finansavimas.

Tuo tarpu Šakių Kultūros centro vadovo Raimundo Januševičiaus toks atsakymas netenkino: „Kažką geriau išgirsti ir nesitikėjau iš mūsų Seimo nario. Jis atstovauja Šakiams, mūsų žmonėms ir nieko nežino?.. Norėčiau paklausti: „Tai ką Jūs ten veikiate, gerbiamas Basty, jei nuo jūsų niekas nepriklauso? Tai apleiskite vietą, gal yra žmogus, nuo kurio priklauso, kuris stengsis dėl savo rinkėjų?“ Apmaudu, kad Šakiai turi tokį atstovą... Toks mano „komplimentas“ būtų jam.“

Bedugnėje nuo 1993

Šakių kultūros centro vadovas teigė, kad Lietuvos kultūros centrų asociacija daugiau nesėdės rankų sudėjusi. „Supratome, kad patys turime daryti. Esame pačioje bedugnėje nuo 1993 m. Kai kitų sektorių darbuotojų algos pakilo iki 90 proc. tai kultūros darbuotojų tik 3,5 proc. Dabar kultūros darbuotojo alga yra nuo 900 iki 1000 Lt,- pasakojo R. Januševičius. – Mūsų darbuotojų amžiaus vidurkis – 53,5 metai, jauni žmonės čia neateina, nes jie nedirbs už tokią algą. Kodėl dirbu aš? Dėl to, kad esu tikriausiai pamišęs ir kupinas sentimentų šiam kraštui. Bet negalima to reikalauti iš kitų, jaunų žmonių, kuriems reikia gyventi ir pragyventi.“

„Toks vaizdas, kad kultūros darbuotojams pinigų nebelieka. Bet šį kartą mes nenusileisime, kito kelio nėra. Mes nesame maža grupelė – tai ir muziejininkai, ir bibliotekininkai, ir kiti. Mes turime būti vieningi, kad sugebėtume kovoti prieš vėjo malūnus“,- kalbėjo R. Januševičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.