Tekančios saulės šalis – nuostabi gamta, tolerantiški žmonės ir labai skanus maistas

keraitis lukasAsta GVILDIENĖ
 
Rugsėjo 23 – spalio 7 dienomis gerai žinomas mūsų kraštietis Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kūrybinių industrijų fakulteto pirmakursis Lukas Keraitis kartu su dar devyniais, rimtas atrankas praėjusiais studentais turėjo progą pabėgti iš darganotos tėviškės į Tekančios saulės šalį – Japoniją.
 
Nuotr. Nepaisant prabangaus gyvenimo, neįprastai skanių valgių ir nuostabių kelionių, vis tik didžiausia vertybe Lukas įvardijo bendravimą su žmonėmis.
 
Pagal kas tris metus vykstančią tarptautinę jaunimo tobulėjimo mainų programą, organizuojamą Japonijos iniciatyva, lietuviai Tekančios saulės šalyje susitiko su dar šešių pasaulio šalių atstovais – Dominikos Respublikos, Jordanijos, Peru, Laoso, Kambodžos ir, žinoma, Japonijos studentais. Programa prasidėjo konferencija, skirta didinti jaunimo vaidmenį, sprendžiant globalias problemas. Dalyviai pasiskirstė į tris grupes – švietimo, kultūros bei aplinkosaugos. „Kadangi grupės buvo sudarytos iš skirtingų tautų atstovų, nuomonės kartais skyrėsi, tačiau visos problemos pasirodė daugiau bendros, nei skirtingos, - pasakojo Lukas. - Galbūt todėl visų grupių pagrindinė išvada buvo vienoda - mąstyk globaliai, veik lokaliai.“

Po keleto dienų diskusijų, jų pristatymo ir apibendrinimo, delegacijos buvo sugrupuotos po dvi ir likusį laiką praleido kartu keliaudamos po Japonijos prefektūras. Lietuvos jaunimas kartu su studentais iš Peru aplankė Aichio bei Gifu prefektūras, apsidairė po Japonijos centrą, vietinių gyventojų laikomą kaimo vietove. Keliaudamas po Tekančios saulės šalies prefektūras skirtingų tautybių jaunimas turėjo galimybę susitikti su vietiniais moksleiviais, studentais, valdžios atstovais ir tuo pačiu supažindinti juos su savo šalies tradiciniais rūbais, šokiais, papročiais bei  kalba. Ir toliau vyko diskusijos, dalinimasis patirtimi, kontaktais ir šypsenomis.

Kitas tarptautinės jaunimo tobulėjimo mainų programos privalumas – studentų apgyvendinimas vietinėse japonų šeimose. „Vieniems pasisekė labiau, kitiems mažiau, kadangi ne visos šeimos kalbėjo angliškai, - atviravo Lukas. - Tačiau būtent apsistojimo šeimose metu dauguma dalyvių sakosi pajutę kasdienį japonų gyvenimą, jų svetingumą ir begalinį vaišingumą. Nors kartu jie praleido tik keletą dienų, tačiau tiek dalyviai, tiek šeimos atsisveikindamos negalėjo sulaikyti ašarų.“

Paklausus, kas paliko didžiausią įspūdį, pašnekovas negalvodamas atsakė, kad tai nuostabi gamta, tolerantiški žmonės ir labai skanus maistas. „Japonai – labai gilūs savo vidumi, labai tolerantiški. Iš pažiūros - nedrąsūs, tačiau susipažinus iš arčiau ir įgavus jų pasitikėjimą, jie labai prisiriša ir nenori paleisti“, - mintimis dalijosi pašnekovas, kurį ne ką mažiau nustebino ir Tekančios saulės šalies gamta. Japonija nuo seno traukia žmones savo paslaptingumu, savita kultūra ir grožiu. Tai – tarsi kitas pasaulis, kuriame žmonės ne tik turi kitokius papročius, elgiasi kitaip negu mes, bet ir savaip supranta pasaulį bei gyvenimą. „Keliavau po Japoniją ir stebėjausi – aplinkui kalnai, kalnai, kalnai... Neįtikėtina ramybė... O kai patenki į Tokiją, negali patikėti, kad 80 proc. šalies teritorijos – visai negyvenamos vietovės, - tvirtino Lukas. – Japonijos sostinės gatvėse apstulbina žmonių gausa. Čia gyvena daugiausiai gyventojų (virš 12 mln.) iš visų šalies prefektūrų.“

Pasak pašnekovo, jis Japonijoje jautėsi taip, lyg leistų prabangiausias atostogas. „Gyvenome ir valgėme kaip karaliai. Maistas buvo kiek neįprastas, bet labai skanus, sotus ir sveikas, - atviravo šakietis. – Daugelis esame ragavę japoniškų sušių ir Lietuvoje, tačiau jie ten visai kitokie, nei gaminami pas mus. Pietų stalą, pavyzdžiui, sudaro 20 skirtingų, vieno kąsnelio valgių. Ir visi jie pagaminti iš įvairiausių skirtingų produktų.“

Nepaisant prabangaus gyvenimo, neįprastai skanių valgių ir nuostabių kelionių, vis tik didžiausia vertybe Lukas įvardijo bendravimą su žmonėmis. Tokie projektai, jo ir visų dalyvių manymu, skatina toleranciją, padeda suprasti skirtingas tautas, susirasti draugų visame pasaulyje. Todėl ir atsisveikinimas buvo sunkesnis nei dvylikos valandų skrydis namo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.