Išsaugoti unikalias tarmes – visų mūsų bendras tikslas

tarmes zypliaiLapkričio 5 dieną Zyplių dvare surengtas seminaras, kuriame buvo diskutuota, kokia vietinės tarmės, papročių ir tradicijų raiškos forma būtų priimtiniausia mūsų bendruomenių gyvenime, mokymo ir švietimo įstaigų veikloje. Renginį organizavo Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Etninės kultūros taryba, Kultūros ministerija bei  Šakių rajono savivaldybė.
 
Nuotr. Seminaro organizatorės (iš dešinės) D. Vaišnienė, V. Ragaišienė bei  A. Kasparevičienė ragino seminaro dalyvius dalintis patirtimi ir teikti pasiūlymus.
 
Lietuvos  Respublikos Vyriausybė 2012 m. spalio 16 d. nutarimu patvirtino Tarmių metų renginių plano priemonę „Surengti diskusijų, tarpinstitucinių pasitarimų (konferencijų) ciklą, siekiant nustatyti nykstančias tradicijas, papročius ir tarmes kaip raiškos priemones ir pagrįsti jų išsaugojimo programų rengimo tikslingumą (prireikus rengti siūlymus Vyriausybei)“.  Diskutuoti ir pateikti savo pasiūlymus buvo pakviesti Marijampolės apskrities bei kaimyninių rajonų  kalbininkai, etnokultūros specialistai, muziejininkai, kiti kultūros bei švietimo darbuotojai.„Mums labai svarbu išgirsti regionuose dirbančių specialistų nuomonę, nes jie geriausiai žino, ko trūksta, kokie galimi sprendimo būdai“,- sakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė. Anot jos, prakalbusį  žemaitį ar suvalkietį visada pažinsi, tad gal kartais mes ir per daug baiminamės dėl tarmių nykimo. Kalbininkės, Programų skyriaus vedėjos Vilijos Ragaišienės teigimu, labai svarbu kelti tarmių autoritetą jaunimo tarpe. 2015 metai bus paskelbti etninių regionų metais, tad mūsų tarmėms ir vėl bus skirtas ypatingas dėmesys. „Teikite savo idėjas, o mes stengsimės jas įtraukti į projektinius planus“,- ragino seminaro dalyvius V. Ragaišienė.

Seminare kalbėjusi rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė pasidžiaugė, kad šie Tarmių metai buvo išties ne formalūs, o darbingi ir davė daug gražių rezultatų. „Norint, kad tarmės gyvuotų, jos turi įgauti savotišką prestižą, kad kalbėti tarmiškai nebūtų gėda. Iki šiol vyravo nuostata, kad tarmiškai kalba tik kaimiečiai ir bemoksliai“,- sakė  A.Kasparevičienė. Tiek skyriaus vedėjos, tiek kitų į diskusiją įsijungusių seminaro dalyvių numone, išsaugant tarmių autentiškumą ypatingas vaidmuo tenka šeimai bei mokyklai. Šakių rajonas gali pasigirti jau nuo 1973 metų rengiamomis tradicinėmis Kalbos dienomis. Apie „Etnokultūros versmės“ renginius Kazlų Rūdoje, organizuojamus nuo 2002 metų, kalbėjo jų iniciatorė etnografė Vitalija Filipova. Zanavykų krašto muziejaus direktorė, etnologė Rima Vasaitienė pasidalijo savo sukaupta edukacinio darbo su rajono moksleiviais patirtimi. Renginyje taip pat kalbėjo ir savo pasiūlymus pateikė Šakių „Varpo“ pagrindinės mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas, Šakių kultūros centro Zanavykų teatro režisierė Gražina Guzovijienė, švietimo, kultūros darbuotojai, atvykę iš Jurbarko, Kauno, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Vilkaviškio, Prienų rajonų. Pritarta renginyje nuskambėjusiai minčiai, kad rūpestis tarmėmis neturi pasibaigti su Tarmių metais, kad savo regiono savastimi reikia nuolat rūpintis. Diskusijų dalyvių manymu, būtina mokyklose dėstyti etninę kultūrą, o Vyriausybė turėtų rasti tam lėšų. Be to, turėtų būti skiriamas finansavimas muziejams, kurie vykdo edukacines programas ir skatina tarmių gyvavimą ir išsaugojimą.
 
„Draugo“  inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.