Gražu, gražu mūs Lietuvoj...

staniulisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šiais poeto Prano Vaičaičio žodžiais į Šakių kultūros centro salę susirinkusius šakiečius balandžio 11-ąją kreipėsi knygos „Šalis ta Lietuva vadinas“ sutiktuvių renginio vedėja šakietė poetė  Rita  Mockeliūnienė. Ji pakvietė visus kartu paimti į rankas naująją knygą, pavartyti poeto gyvenimo ir kūrybos įamžinimo istorijos puslapius.
 
Nuotr. Knygos sudarytojas V. Staniulius dėkojo visiems ir džiaugėsi, kad geros valios žmonių dėka pavyko įgyvendinti prasmingą projektą.
 
Šiemet išleista esė ir straipsnių knyga apie poetą Praną Vaičaitį, jo atminties saugojimą Zanavykijos krašte,- tai leidinio sudarytojų Juozo Jacevičiaus ir Vidmanto Staniulio dovana Zanavykijai ir visai Lietuvai. Kaip pastebėjo pats knygos sudarytojas, bibliofilas V.Staniulis, paminklo poetui Pranui Vaičaičiui fondas, įgyvendinęs svarbų projektą, pastatęs didingą paminką P. Vaičaičiui Sintautuose, ištesėjo ir kitą savo duotą pažadą,- išleido knygą. „Ši knyga - tai atsidėkojimas visiems, parėmusiems paminklo statybą, visiems idėjos rėmėjams ir talkininkams“, – sakė fondo pirmininkas V. Staniulis.

Prisiminkime, pernai rugsėjo 21-ąją, kuomet  suėjo 112 metų nuo Pr. Vaičaičio mirties, Sintautuose buvo iškilmingai atidengtas paminklas visos Lietuvos dainiui. Paminklo skulptorius kaunietis Juozas Šlivinskas savo kūrinį įvardijo kaip paminklą Poetui ir Knygai. Didžiausią darbų naštą, įgyvendinant šį projektą, teko pakelti prieš kelerius metus įsteigto Paminklo poetui Pranui Vaičaičiui fondo pirmininkui V. Staniuliui. Jam talkino kiti fondo steigėjai – Diana Seriakovienė, Juozas Jacevičius, Vitas Girdauskas, Algis Augustaitis, Gitanas Nausėda, Arvydas Vidžiūnas. Rėmėjų ir talkininkų buvo ir daugiau, kuriems padėkos žodžiai įrašyti būtent naujojoje knygoje „Šalis ta Lietuva vadinas“.

Taigi, ši knyga atverčia mažiau žinomus istorijos puslapius apie poeto Pr. Vaičaičio ( 1876- 1901 ) atminimo saugojimą, apie žmones, kūrusius pirmuosius muziejus ir įamžinusius poeto atminimą. Sintautų pagrindinės mokyklos Literatūros muziejaus įkūrėja mokytoja Marija Puodžiukaitienė vadinama šių laikų „poeto įamžinimo motina“.

Į Šakiuose surengtą dar dažais kvepiančios knygos pristatymą susirinko gražus būrys fondo steigėjų ir projekto remėjų, rajono literatų, svečių iš kitų rajonų. Pasklaidyti knygos puslapius ir išsakyti savo mintis buvo pakviesta Sintautų pagrindinės mokyklos mokytoja Daiva Orintienė. Nešinas dviejom didžiulėmis gėlių puokštėmis į sceną užlipo Sintautų bendruomenės pirmininkas Raimondas Daniliauskas. „Apie poetą Pr.Vaičaitį jau yra išleista ne viena knyga. Šią knygą aš norėčiau pavadinti „Aukotojų“ knyga“,- sakė sintautietis, dėkodamas bendruomenės vardu visiems projekto rėmėjams bei knygos sudarytojams J. Jacevičiui ir V.Staniuliui. Autentišką pavasarinį paukščių čiulbesį iš poeto Pr.Vaičaičio tėviškės, įrašytą į diktofoną, visiems susirinkusiems padovanojo poeto giminaitė Rūta Vaičaitytė. Fondo steigėjų vardu kalbėjo vilnietis Gitanas Nausėda, pabrėždamas, kad ši knyga yra tarsi antrasis paminklas poetui Pr.Vaičaičiui,- ko gero būsianti ilgaamžiškesnė net už pirmąjį, akmeninį paminką. Istorikas- muziejininkas Zenonas Vasiliauskas pasidžiaugė turtinga zanavykų krašto istorija, žmonių ir jų talkininkų nuveiktais šiandieniniais darbais. „Lenkiu savo žilą galvą prieš visus šiuos vyrus ir moteris“,- sakė garbus svečias.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.