Šakių krašto VVG sėkmingai įgyvendino projektus

slidziauskiene2Penktadienį Gelgaudiškio dvare vykusioje Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) organizuotoje konferencijoje „Gyvensenos kokybės gerinimas Šakių krašto kaimo vietovėse“ pasidžiaugta kartu pasiektais rezultatais, subrandintomis idėjomis. Labiausiai prie krašto gerovės kūrimo prisidėję asmenys ir bendruomenės centrų pirmininkai pagerbti padėkomis, specialiais apdovanojimais.
 
Nuotr. Šakių krašto VVG pirmininkė Aušra Slidziauskienė pabrėžė, kad projektai buvo įgyvendinti daugiau nei šimtu proc.  
 
Strategija įgyvendinta šimteriopai
 
Nuo 2004-ųjų Lietuva, kaip integrali Europos Sąjungos šalis, prisijungė prie Europos žemės ūkio fondo, skirto kaimo plėtrai. Fondo „Leader“ programa investuoja į kaimo vietoves. Dabar Lietuvoje veikia per 50 VVG, kiekviena jų įgyvendina strategiją, kuria siekiama gerinti kaimo vietovių gyvenimo kokybę. 2006 m. įregistruota Šakių krašto VVG yra viena ir Lietuvos VVG lyderių. Jos veikla aprėpia net 57 proc. Šakių rajono savivaldybės teritorijos: du miestus, aštuonis miestelius, per penkis šimtus kaimų.

Šakių krašto VVG vadovė Aušra Slidziauskienė pasidžiaugė darbo vaisiais – įgyvendintais 62 projektais. „Planavome įgyvendinti 49 projektus. Tačiau strategija buvo įvykdyta net 127 procentais“, – kalbėjo vadovė, pakvietusi ir toliau bendruomenes telktis, veikti aktyviai.

Šakių krašto VVG projektų vadovė Jurgita Savickienė, apžvelgdama 2007–2013m. strategiją, pasidžiaugė buvusiu aktyviu domėjimusi „Leader“ programa. Įvairių projektų įgyvendinimui paraiškas pateikė 32 organizacijos. Daugiausiai paraiškų (net po tris projektus) pateikė Voverių, Veršių, Panovių, Gerdžiūnų bendruomenės. Didžiausią – 155 tūkst. 989 eurų – sumą įsisavino Veršių bendruomenės centras. „Šis pavyzdys realiai parodo, kad tokias sumas gali pritraukti kiekviena bendruomenė. Kitu etapu į savo gyvenamąsias vietoves kviečiu pritraukti dar didesnes sumas“, – ragino J. Savickienė.  

Labiausiai šakiečius domino kaimo vietovės infrastruktūros rėmimo priemonė, kuria pasinaudojus rajone iškilo net du nauji pastatai. „Jeigu neturime, kur rinktis, kur ateiti – tai apie kokius renginius mes galime kalbėti. Todėl šiame periode investiciniai projektai buvo labai svarbūs“, – kalbėjo J. Savickienė.

Pagerbė nusipelniusius

Suskaičiavus nuveiktus darbus, kaip ir dera šventei, garbūs svečiai negailėjo padėkų, sveikinimų. Kaimo žmonių nuveiktais darbai pasidžiaugti atvyko atostogaujantis rajono meras Juozas Bertašius. „Visi siekiame gyventi gražiau, patogiau, todėl savivaldybė visuomet buvo kartu. Prie visų projektų įgyvendinimo prisidedame. Praeitame etape per du mln. litų prisidėjo savivaldybė“, – pabrėžė meras.

Menininko Kęstučio Dovydaičio žalvario statulėlės įteiktos geriausių šešių projektų laimėtojams. Statulėlę gavo Gelgaudiškio bendruomenės centras „Atgaiva“ už geriausią visuomeninės paskirties projektą „Gelgaudiškio dvaro amatų centras -1“. Veršių bendruomenės centras apdovanotas už geriausią kraštovaizdžio sutvarkymo projektą „Viešosios infrastruktūros gerinimas Veršių kaime“. Lekėčių bendruomenės moterų klubas – už geriausią verslumo ir amatų projektą „Tradicinių amatų ir etnokultūros puoselėjimas“. VšĮ „Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras“ pagerbtas už geriausiai įgyvendintą bendruomeniškumo ugdymo, jaunimo įtraukimo ir bendradarbiavimo projektą „Pažink Šakių kraštą“. Sudargo bendruomenės centras įvertintas už bendruomeninių renginių organizavimo ir socialinės atskirties mažinimo projektą „Kultūra – bendruomenės gyvybinė versmė“. Šakių rajono savivaldybės administracija pagerbta už geriausią viešosios infrastruktūros plėtros projektą „Vandens kokybės gerinimo sistemų įrengimas Užpjaunių kaimo vandenvietėje“.

2007–2013 m. strategijos įgyvendintais projektais, atliktais darbais pasidžiaugti atvyko LR Seimo narys Mindaugas Bastys. Jo pasirašytas padėkas įteikė Tarpučių bendruomenės centro pirmininkei Genovaitei Dobilevičiūtei, Liepalotų bendruomenės centro „Tėviškė“ pirmininkei Vilmai Sutkaitienei, Slavikų bendruomenės centro pirmininkei Renatai Baltrušaitienei „Praėję metai buvo kupini ieškojimų ir atradimo džiaugsmo, turtingi nuveiktais darbais. Nuoširdžiai dėkoju už drąsą priimti iššūkius ir pagalbą bendruomenėms siekiant tikslų, kurie buvo skirti gimtojo Šakių krašto puoselėjimui ir gražinimui“, – įteikdamas padėkas kiekvienai Šakių krašto VVG darbuotojai sakė M. Bastys.

Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Vaičiūnienė įteikė LR Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės pasirašytas padėkas šiems kraštiečiams: Voverių bendruomenės centro „Jotija“ pirmininkei Elenai Pocevičienei, Šakių rajono jaunimo „Apskritasis stalas“ pirmininkei, Lukšių bendruomenės centro narei Aistei Bakaitei, Girėnų bendruomenės centro pirmininkui Zigmui Povilaičiui bei Šakių krašto VVG administracijai.

Ateities gairės

Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Vaičiūnienė priminė, kad iki rugsėjo 30 dienos Lietuvos VVG privalo pateikti naujas strategijas. „Trauktis nėra kur. Pagal partnerystės sutartį, kurią pasirašė kiekviena ES valstybė, per dvejus metus nuo partnerystės sutarties pasirašymo turi būti pateiktos VVG strategijos. Tikėtina, pirmieji rezultatai pasirodys rugsėjį. Linkiu būti aktyviems kuriant strategiją“,– sakė J. Valaitienė.

Naujo laikotarpio akcentas – socialinės atskirties mažinimas, VVG veiklos viešinimas. „Ministerija, norėdama pasitikrinti, kaip veikia „Leader“, pernai atliko tyrimą. Buvo išsiaiškinta, kokia viešoji nuomonė apie „Leader“ programą. Rodos, iki skausmo žinoma, kas ta programa. Tačiau tyrimas parodė, kad vietos veiklos grupės per menkai viešina savo veiklą, ne kiekvienas žmogus kaime žino, kad yra VVG“, – teigė J. Vaičiūnienė.

Kalbėdama apie ateitį, ministerijos atstovė J. Vaičiūnienė sakė, kad žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė patvirtino preliminarų skaičiavimą, į kokią sumą galėtų pretenduoti kiekviena šalies VVG. „Sėkmės atveju, jeigu Šakių krašto VVG strategija būtų įvertinta 100 balų, gautų kiek daugiau nei 2,5 mln. eurų. Jeigu strategija būtų įvertinta kiek prasčiau (70 balų), gautų apie 1,9 mln. eurų“, – sakė J. Vaičiūnienė.

Giedrė Merčaitienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.