Teismas pripažino: Mindaugas Viltrakis iš darbo atleistas neteisėtai

viltrakis mindaugasRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
„Džiaugiuosi, kad gyvenu šalyje, kurioje teisingumas dar egzistuoja“, – sako Mindaugas Viltrakis apie rugsėjo 22 d. Šakių rajono apylinkės teismo sprendimą. Teismas nusprendė, kad M. Viltrakis iš direktoriaus pavaduotojo pareigų UAB „Šakių komunalinis ūkis“ buvo atleistas neteisėtai, tad galės grįžti į darbą šioje įmonėje.
 
Nuotr. Per triskart vykusius teismo posėdžius Mindaugas Viltrakis įrodė, kad iš darbo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ buvo atleistas neteisėtai.
 
Naujai susikūrusioje įmonėje M. Viltrakis direktoriaus pavaduotoju dirbo vos pusmetį. Birželio pradžioje pavaduotojas sulaukė rimtų nemalonumų iš savo darbdavio – viena po kitos pasipylė drausminės nuobaudos. Birželio 4 d. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis įteikė savo pavaduotojui papeikimą, kitą dieną – griežtą papeikimą, o birželio 9 d. pavaduotojas sulaukė trečio papeikimo. Po trijų papeikimų birželio 10 d. M. Viltrakis buvo atleistas iš darbo. Tokio elgesio pavaduotojas iš savo viršininko nesitikėjo ir kreipėsi į Šakių apylinkės teismą. Kaip sako pats M. Viltrakis, į teismą jis kreipėsi norėdamas išsiaiškinti, ar jis teisėtai buvo atleistas iš darbo.

„Jei aš būčiau jautęs, kad esu blogas darbuotojas, kažkuo nusikaltau ar kažką negero kam padariau, tai sutikčiau su savo atleidimu iš darbo. Bet aš daug metų dirbau UAB „Šakių vandenys“, užėmiau aukštas pareigas ir tikrai nesijaučiu beviltiškas. Tad nieko nuostabaus, kad kreipiausi į teisėsaugą, kad ši išnagrinėtų, ar toks direktoriaus sprendimas yra etiškas ir teisėtas“, – pasakojo M. Viltrakis.

Teismas konstatavo faktą, kad nuobaudos M. Viltrakiui buvo skiriamos viena po kitos, kasdien (birželio 6–7 d. buvo išeiginės) ir nukentėjusysis neturėjo galimybės jų apskųsti, todėl jos nebuvo galiojančios. Teismas konstatavo, kad dėl šios priežasties įsakymas dėl atleidimo iš darbo yra neteisėtas.

Per tris darbinius teismo posėdžius „Šakių komunalinio ūkio“ direktorius D. Mikelionis teismui bandė įrodyti, kad jo pavaduotojas padarė drausminį nusižengimą – nepagarbiai elgėsi su įmonės buhaltere, taip pat atsisakė teikti pasiaiškinimą, kodėl jis taip elgėsi. Tačiau teismas nustatė, kad pasiaiškinimui pateikti nebuvo duotas joks terminas, tad nežinia, ar pavaduotojui apskritai buvo leista pasiaiškinti dėl savo elgesio. Direktoriaus įsakyme, kuriuo jis atleidžia iš darbo savo pavaldinį, nebuvo nurodyta, kad nuobaudą jam skyrė dėl nepagarbaus elgesio su kitais darbuotojais. Teismo posėdžio metu bendrovės direktorius sakė, kad jis nėra teisininkas, todėl manė, kad jis elgėsi teisingai. Tačiau teismas konstatavo priešingai – įstatymų neišmanymas negali pateisinti įmonėje atliekamų neteisėtų veiksmų. Teisme buvo pabrėžiama, kad direktorius yra tas atsakingas asmuo, kuris atsako už tai, kad įmonėje būtų laikomasi įstatymų, teisės aktų ir t. t., o neteisėti veiksmai negali būti pateisinti nežinojimu. Taip pat teismas pripažino nepagrįstą prašymą laikyti drausmine nuobauda darbuotojų gamybinių pasitarimų metu pareikštas pastabas.

Skaudžiausia šioje istorijoje yra tai, sako M. Viltrakis, kad su juo susidoroti nusprendė žmogus, kurį kadaise pats įdarbino įmonėje UAB „Šakių vandenys“ ir padėjo jam šioje įmonėje integruotis į darbinę aplinką, mokė jį. Prabėgus vos keletui metų ratas apsisuko ir buvęs pavaldinys D. Mikelionis kitoje įmonėje, kur M. Viltrakis tapo jo pavaduotoju, ėmė elgtis visiškai priešingai. Teismas nusprendė, kad M. Viltrakui darbinė aplinka šioje įmonėje buvo priešiška ir konfliktiška. Tai rodo ir faktas, kad jo darbdavys kone kiekvieną dieną rašė M. Viltrakui drausmines nuobaudas.

Teismas M. Viltrakio ieškinį patenkino ir pripažino jo atleidimą iš darbo neteisėtu bei grąžino ieškovą į ankstesnį darbą įmonėje, į tas pačias „Šakių komunalinio ūkio“ direktoriaus pavaduotojo pareigas. Teismas nusprendė, kad „Šakių komunalinis ūkis“ turės sumokėti M. Viltrakiui vidutinio darbo užmokesčio 897.53 euro dydžio išmoką per mėnesį už priverstinę pravaikštą nuo birželio 11 d. iki teismo sprendimo įsiteisinimo dienos. M. Viltrakui taip pat priteista neturtinė žala, kuri siekia 1000 eurų. Šį teismo sprendimą UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius D. Mikelionis dar gali apskųsti Kauno apygardos teismui per 30 d. nuo nuosprendžio paskelbimo dienos.

Situacijos, kai M. Viltrakiui teks grįžti į savo darbovietę po nemenkos pertraukos, pastarasis dar neįsivaizduoja, todėl nenori jos komentuoti, tik pastebėjo, kad sunku įsivaizduoti darbinę aplinką, kurioje su tavimi dar visai neseniai buvo tiesiog susidorota.

„Ateitis parodys, kaip toliau klostysis mano karjera ir santykiai su direktoriumi D. Mikelioniu“, – sakė M. Viltrakis.

Nusiteikti sugrįžti į savo darbą ir užimti prieš tai turėtas pareigas M. Viltrakis dar turi laiko, nes teismo sprendimas nuo paskelbimo dienos įsigalios per mėnesį laiko.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.