Valdiškuose automobiliuose – stebėjimo ir kontrolės sistema?

traktoriaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Pirmadienį vykusiame Kontrolės komiteto posėdyje nemažai diskutuota bei svarstyta galimybė savivaldybės administracijos bei įmonių transporto priemonėse įdiegti GPS stebėjimo ir kontrolės sistemą.

Nuotr. Dviejuose UAB „Šakių vandenys“ traktoriuose, sunkvežimyje bei viename automobilyje įdiegta stebėjimo ir kontrolės sistema. Tai leidžia ne tik matyti, kur tam tikru metu yra transportas, bet ir sutaupyti lėšų.

Pasektų „Šakių vandenų“ pavyzdžiu

Kontrolės komiteto posėdyje dalyvavęs UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas pasakojo apie keturiose įmonės transporto priemonėse įdiegtą stebėjimo ir kontrolės sistemą. Komiteto pirmininkas Mindaugas Tarnauskas siūlė pasinaudoti gerąja patirtimi ir tokią įrangą įdiegti ir kitų savivaldybei pavaldžių įmonių transporto priemonėse. Komiteto pirmininkas pažymėjo, jog tokią sistemą įdiegti būtų galima ne vien tik savivaldybės įmonių automobiliuose.
 
„Manau, kad stebėjimo ir kontrolės sistemą būtų galima įdiegti ne tik savivaldybės įmonių automobiliuose, bet ir savivaldybės administracijos transporte“, – įdomų pasiūlymą pateikė kitiems komiteto nariams M. Tarnauskas.

Tarybos narė Irena Haase teigė, jog tokia mintis – sveikintina, o GPS įranga bent jau savivaldybės įmonių transporte yra būtina.

Teiraujasi ir gyventojai

Tarybos narė Dinara Gudaitienė, pritardama kolegoms, pastebėjo, jog kartais gyventojai, pamatę valdiškus automobilius tam tikrose vietose, skambina.

„Manau, kad tai būtų sąžininga ir gyventojų atžvilgiu, nes dabar jie mato tas mašinas važinėjančias, jiems kyla klausimų, būna, kad skambina ir klausia, „kodėl savivaldybės mašina yra ten ir ten“, – pastebėjimais dalijosi D. Gudaitienė.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Evaldas Sniečkus sutiko, jog kontrolė reikalinga, tačiau taip pat pastebėjo, kad skyrių vedėjai bet kokiu atveju ir taip privalo kontroliuoti, kur yra jų darbuotojai ir ką jie veikia.

„Manau, kad gamybinėse įmonėse, tokiose kaip Šakių vandenys, toks dalykas tikrai reikalingas, dėl savivaldybės administracijos – nežinau. Įdiegti galima, iškilus klausimams, pasižiūrėti, kur automobilis – irgi. Tačiau, ar tai duos efektą, nežinau“, – svarstė administracijos direktorius.

Situacija pasikeitė

Komiteto metu I. Haase svarstė, jog galbūt savivaldybės administracijoje nėra piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, kai su automobiliais būtų kažkur važinėjama ne darbo reikalais. Tarybos narė dar kartą pabrėžė, jog savivaldybės įmonių transporto priemonėse šią įrangą įrengti būtina, o dėl savivaldybės administracijos – jei biudžete tam bus lėšų, kodėl gi ne.

Komitete D. Gudaitienė teigė, jog po šios įrangos įdiegimo „Šakių vandenyse“ teko kalbėti su įmonės direktoriumi Kęstučiu Vilkausku, kuris minėjo matąs pokytį.

„Direktorius pasakojo, jog darbuotojai pildavosi kurą kiekvieną dieną, o įdiegus GPS įrangą – vieną dieną kuro nesipila, antrą dieną nesipila...“ – sakė D. Gudaitienė.

Po diskusijų Kontrolės komitetas suformulavo administracijos direktoriui pasiūlymą apskaičiuoti, kiek rajono savivaldybei reikėtų įsigyti GPS siųstuvų ir kiek per metus laiko būtų galima iš to laimėti.

Šakių r. savivaldybė būtų ne pirmoji įdiegusi nuotolinio stebėjimo prietaisus administracijos bei savivaldybės įmonių transporto priemonėse. Pavyzdžiui, Zarasų savivaldybei priklausančiuose 18 tarnybinių automobilių stebėjimo ir kontrolės sistema veikia jau metus laiko. Sprendimą transporto priemonėse įrengti GPS lapkričio mėnesio pradžioje vykusiame posėdyje priėmė ir Alytaus rajono savivaldybės taryba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px