Nedarbo problemą turime spręsti kartu

valaityteRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusią savaitę projekto „Atrask save“ koordinatorė mūsų rajone Kristina Valaitytė Atvirame jaunimo centre įvairioms organizacijoms pristatė spalio pradžioje startavusį projektą.

Nuotr. Projekto „Atrask save“ koordinatorė Šakiuose Kristina Valaitytė pristatė projektą įvairioms organizacijoms, su kuriomis tikisi glaudaus bendradarbiavimo.

Projekto tikslai

Anot projekto koordinatorės K. Valaitytės, šis projektas – dar naujas produktas ir pirmiausia koordinatorė ieško tiek biudžetinių, tiek nevyriausybinių organizacijų, kurios sutiktų bendradarbiauti sprendžiant jaunimo nedarbo problemas mūsų rajone. K. Valaitytė yra ne vienintelė, koordinuojanti šio projekto veiklą. Su 15–29 m. jaunuoliais, kurie registruoti Darbo biržoje, dirba šios įstaigos specialistė. K. Valaitytės uždavinys – ieškoti rajone jaunuolių nuo 15 iki 29 m., kurie nėra registruoti Darbo biržoje, niekur nesimoko, nedirba, ir padėti jiems integruotis į darbo rinką. K. Valaitytė šiuos jaunuolius konsultuos, atsižvelgdama į tai, ko jaunas žmogus pageidauja, – dirbti, mokytis, o gal pradžioje išbandyti save savanorystės veiklose. Tokias paslaugas K. Valaitytė žada suteikti pagal kiekvieno asmeninius poreikius, taikydama įvairias darbo su jaunimu formas bei neformaliojo ugdymo metodus, didžiausią dėmesį skirdama individualiam darbui.

Ieškos partnerių

„Jaunimas, kuris nesimoko ir nedirba (oficialiai), dažniausiai turi tam tikrų asmeninių problemų. Mano tikslas – nukreipti jaunus žmones į atitinkamas institucijas, kuriose jiems būtų suteikta reikalinga pagalba. Jeigu žmogus turi psichologinių problemų – nukreipsiu jį pas psichologą, jeigu jam šiaip norisi ką nors veikti gyvenime ir nesugeba suprasti, ko norisi, – pasiūlysiu išbandyti save įvairiose savanorystės veiklose“, – aiškina K.Valaitytė.

Įgyvendindama šiuos kilnius projekto tikslus, K.Valaitytei pirmiausia norisi užmegzti bendradarbiavimo santykius su tam tikromis organizacijomis ir institucijomis. Trečiadienį į Atvirą jaunimo centrą susirinko nemažas jų būrys – čia atvyko jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų (JPSPP) koordinatorius Martinas Eimutis, rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, Kauno apygardos probacijos tarnybos Šakių skyriaus atstovai, Šakių jaunimo sąjungos „Apskritas stalas“ pirmininkas Tautvydas Šukys ir kt.

Įvairių organizacijų atstovai svarstė, kaip galėtų kiekviena įstaiga prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo mūsų rajone. M. Eimutis mano, kad K. Valaitytė pirmiausia susidurs su problema, kaip rasti tuos jaunus, nemotyvuotus, niekur nedirbančius, nesimokančius žmones. Anot JPSPP koordinatoriaus, čia jai galėtų pagelbėti seniūnijų socialinės darbuotojos arba glaudus bendradarbiavimas su seniūnais.

Šią problemą pripažįsta ir pati jaunoji koordinatorė: „Pirmiausia reikia rasti tuos jaunuolius, o po to pasistengti perprasti, kokios pagalbos jiems reikia, ir tinkamai nukreipti.“

Reali pagalba

Šiame projekte dalyvaujantys jaunuoliai turės vieną privilegiją – tris mėnesius jiems bus apmokamas Privalomasis sveikatos draudimas. Anot K. Valaitytės, tai gana didelė parama tiems, kurie neturi pajamų ir sunkiai verčiasi finansiškai. Tačiau finansinė parama nėra šio projekto tikslas, priešingai, – čia norima jauniems žmonėms padėti save atrasti, padėti integruotis darbo arba mokymosi rinkose. Projekto koordinatorė tikisi, kad trijų mėnesių užteks  jaunuoliui susiorientuoti situacijoje, suprasti, ko jis nori gyvenime.

K. Valaitytė sako, kad 2014 m. mūsų rajone buvo 510 jaunuolių, kurie nedirbo, nesimokė ir nebuvo registruoti Darbo biržoje, tačiau šiandien tikslaus skaičiaus ji pasakyti negali.

„Yra žmonių, kurie išvykę į užsienį ir niekur to nedeklaravę, yra dirbančių nelegaliai“, – sako K.Valaitytė.

Projekto koordinatorė rinks ir kaups duomenis apie jaunuolius nuo 15 iki 29 m., kiek jų dar gyvena tėvynėje, kokios nedarbo priežastys ir pan. Anot projekto kuratorės, šis projektas skiriasi nuo kitų šalyje įgyvendinamų projektų tuo, kad čia bus tiesiogiai bendraujama su tais žmonėmis, kuriems reikia pagalbos, ir stengiamasi problemas spręsti nukreipiant jaunuolius tinkama linkme.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.