Kultūros centro pastatas atgims antram gyvenimui

kulturos centrasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Rajono savivaldybės taryba pritarė projekto „Lukšių gyvenamosios vietovės atnaujinimas“ rengimui ir įgyvendinimui. Įgyvendinus projektą Lukšių miestelis turėtų ir atnaujintus kultūros namus, ir sutvarkytą infrastruktūrą.

Nuotr. Pasinaudojus europine parama tikimasi sutvarkyti daugiau negu prieš penkiasdešimtmetį statytą kultūros namų pastatą, atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių takus.

Beveik 1 mln. eurų

Įgyvendinant maždaug 928 tūkst. 816,47 eurų vertės projektą Lukšiuose planuojama atstatyti neefektyviai naudojamą pastatą (apie 1600 m2) –  buvusį Lukšių kultūros centrą, priklausantį Šakių rajono savivaldybei. Šis pastatas pastatytas dar 1964 m. ir nuo to laiko nematęs kapitalinio remonto, tad natūralu, jog dabar jo būklė apgailėtina.

Iš pradžių buvo kalbėta, jog atnaujintas pastatas taptų daugiafunkciu centru. Tačiau rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas sakė, jog dar birželio mėnesį Lukšių miestelio seniūnas Vidas Cikana raštiškai kreipėsi į savivaldybę, kad buvusį Lukšių kultūros centro pastatą būtų leista skirti Lukšių miestelio bendruomenei.

V. Cikana aiškino, kad norint, jog  pastate įsikurtų daugiafunkcis centras, jame turėtų būti vykdoma daug daugiau veiklų nei planuojama – įskaitant ir kokius nors mokymus.

Tad šios minties ir atsisakyta.

Iš projekto lėšų būtų sutvarkyta aplinka ir infrastruktūra, užtikrinamas prieinamumas, saugumas, sukurtas kokybiškas susisiekimas Lukšių miestelio gyventojams. Be to, planuose – įrengti naujus bei atnaujinti esamus pėsčiųjų ir dviračių takus, tiltelius, aikšteles ir turgavietę. Be abejo, pagerėtų bendras Lukšių miestelio estetinis vaizdas. Tuo ypač džiaugiasi seniūnas, nes avarinės būklės pastatas taptų išpuoselėto miestelio centru.

Regioninės plėtros skyriaus vedėjas teigė, jog šie planai – preliminarūs. Su Lukšių miestelio bendruomene bus organizuojamas dar ne vienas susitikimas, dar ne vieną kartą bus sprendžiama, kas gi iš tikrųjų miestelyje turėtų būti iš šių lėšų sutvarkyta, atnaujinta ar įrengta.

Ar tikrai reikia?

Tiesa, kai kuriuose komitetų posėdžiuose buvo keltas klausimas, ar lukšiečiams reikia dar vieno didelio pastato, kurį neužteks sutvarkyti, bet reikės ir išlaikyti. Juk jie turi dvarą, kuriame vykdomos įvairios veiklos, ten įsikūrę ir kultūrininkai. Be to, kai kurie tarybos nariai abejojo, ar tokios prastos būklės pastatui pakaks numatytų lėšų.

„Aš siūlau pagalvoti, ar tikrai būtinai reikia tvarkyti tą griūvantį pastatą, ar bus iš to naudos ir užteks lėšų“, – svarstė Violeta Simonavičienė.

Visgi jai buvo paaiškinta, kad lėšas pritraukti galima tik tvarkant šį pastatą arba išvis reikėtų atsisakyti projekto įgyvendinimo.

Pastatas – bendruomenės poreikiams

Lukšiečiai apsiriboja tuo, jog pastate įsikurtų biblioteka, jame atsirastų repeticijų salė, kuria naudotųsi dabar Zyplių dvare įsikūręs kultūros centras. Jis  ten neturi didelės salės, kurios kartais reikia įvairiems renginiams. Naujoji salė būtų reikalinga ir mokyklai, nes jai reikia didesnės erdvės įvairioms šventėms organizuoti. Šiame pastate įsikurtų Lukšių moterų klubas ir Anoniminių alkoholikų klubas. Pasak seniūno, sporto klubas taip pat glaudžiasi dar nesutvarkytame pastate, tačiau konkrečių patalpų neturi, įgyvendinus projektą, jiems taip pat bus skirta vietos.

Tai, kad šis pastatas bus skirtas bendruomenei, nereikėtų suprasti siaurąja prasme. Jis bus skirtas visiems Lukšių miestelio žmonėms, ne tik bendruomenės centro nariams.

V. Cikana pasakojo, kad ne kartą į rajono savivaldybę kreipėsi prašydamas lėšų buvusiam kultūros namų pastatui, tačiau nebuvo išgirstas. Tad, atsiradus galimybei dalyvauti projekte, snausti nebuvo kada.

Lukšių miestelio seniūnas pasakojo, kad dar praėjusiais metais Seimo narė Ona Valiukevičiūtė prisidėjo prie projekto, skirdama 80 tūkst. eurų tikslinių lėšų pastato stogo remontui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.