Ar Veršių kaimo gyventojų veiklos stumiamos į gatvę?

versiaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Veršių kaimo bendruomenė negali abejingai stebėti, kaip jų kaime uždaroma mokykla, panaikinta laisvalaikio salė. Jiems kyla klausimas, kas bus su biblioteka ir medicinos punktu.

Nuotr. Gausiai susirinkę Veršių kaimo gyventojai turėjo valdžiai klausimų. Į juos atsakinėjo rajono meras Juozas Bertašius (dešinėje).

Kokia mokyklos pastato ateitis?

Balandžio 6 dieną Veršių kaimo žmonės pasikvietė rajono savivaldybės merą Juozą Bertašių, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėją Augeniją Kasparevičienę, Sintautų seniūną Kęstutį Birbilą, kad pagaliau išgirstų atsakymą – koks bus pastato, kuriame įsikūręs bendruomenės centras, biblioteka, medicinos punktas, likimas. Bendruomenė sužinojo, kad pastatą planuojama parduoti, todėl valdžios atstovų klausė, kas tas potencialus pirkėjas ir kas bus su pastate įsikūrusiomis įstaigomis.

„Ir aš iš spaudos sužinojau ir buvau nustebęs, kas paleido tokį pletką, man tai širdis sudrebėjo ir buvo labai pikta, kai sužinojau“, – kalbėjo meras J. Bertašius.

Jis priminė, kad praeitais metais buvo susitikęs su Beržynų mokyklos vaikų tėveliais, Sintautų pagrindinės mokyklos vadovais ir priimtas sprendimas vaikus perkelti mokytis į Sintautus. Šiandien kaimo gyventojai su tuo sutinka.

Kadangi mokyklos pastatas liko be šeimininko –  sprendimas privatizuoti bus. Meras patikino, kad tai gali užtrukti metus, bet bendruomenei nereikėtų nerimauti, nes jų niekas nežada iškraustyti.

Galvosim

„Kas bus su medicinos punktu, kuo patalpas šildyti?“ – klausė punkto vedėja Irena Grybienė. Meras pajuokavo, kad vedėja tegul privatizuoja patalpas arba pati pasikuria, juk kiekvienas namuose pats pasikuria.

„Medicinos punktas turi išlikti, negalima sunaikinti. Ką jūs siūlot? Tarsimės, galvosim. Bet aš vienas nieko negaliu priimti, nesu arabų šeichas, jūsų pasiūlymus teiksiu tarybai“, – teisinosi meras.

Tokia pati patalpų šildymo problema išlieka ir šiame pastate įsikūrusiai bibliotekai. Bibliotekos vedėja Dalia Bagdanavičienė džiaugiasi, kad bent šiais metais bibliotekos nenaikins, o tolimesnė jos ateitis neaiški.

Veršių bendruomenės rajono valdžia neišgirdo

Rajonas vadovas J. Bertašius pripažino, kad Veršių bendruomenės centras – vienas aktyviausių rajone  – pritraukė įvairių fondų investicijų miestelio gerovei didinti. Veršių kaimo aktyvūs žmonės ir toliau nori gerinti savo kaimo gyvenimą. Pasak bendruomenės pirmininkės Laiminos Auštrienės, dar pernai jie parengė viso pastato studiją, kurioje numatė, kad jame galėtų išlikti visos esamos įstaigos ir įskurti, pavyzdžiui, Neįgaliųjų dienos užimtumo centras. Šį pasiūlymą pateikė rajono vadovams. Bet, pasak pirmininkės, jiems buvo pasakytas kategoriškas ne.

„Ir vėl iš spaudos sužinome, kad toks centras numatomas kurti Griškabūdyje, tai kodėl mums buvo atsakyta, mes tą galėjome padaryti čia, Veršiuose“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė L. Auštrienė.  

„Kurkit centrą, jei turit pinigų, o mes neišlaikom, kas yra sukurta“, – pareiškė meras. Jis patikino, kad nieko nežino apie numatomus rajone kurti centrus.

„Aš dar iki to nedasiritau, kad neapgalvojęs pasakyčiau, kad prikursim centrų. Kas juos išlaikys? Svajonės yra svajonės, o kokios finansinės galimybės?“ – klausė meras.

Gyventojai kultūrą norėtų išlaikyti savo kaime

Gyvenimas padiktuoja tam tikrus pokyčius – taip atsitiko ir su Veršių laisvalaikio sale. Nuo šiol čia renginius organizuos Sintautų kultūros centro darbuotojai. Kaip teigė Sintautų kultūros centro direktorė Aistė Bakaitė, jie apsilankys Veršių kaimo bendruomenėje, pasitars su gyventojais, ko jie nori, tuomet atvažiuos su savo kultūrininkų komanda ir surengs vienokius ar kitokius renginius. Veršių laisvalaikio salės organizatorė Audronė Bingelienė taip pat dirbs Sintautuose. Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja A. Kasparevičienė įsitikinusi, kad ten, kur dirbo po vieną kultūros darbuotoją, kultūrinis gyvenimas nebuvo visapusiškas, renginiai nebuvo kokybiški.

„Ar jau negalėjot kultūros darbuotojo išlaikyt, ar už patalpas mokėjot? Audronė niekada viena nedirbo, visi padėjom. „Bulvių” šventės šaltoje salėje nepadarysit“, – piktinosi Veršių kaimo gyventojai. Jie nemano, kad atsiras daug norinčių važiuoti į koncertus Sintautuose ar Šakiuose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px