Suprastėjo Nemuno vandens kokybė

maudynesAtėjus karščiams vis dažniau ieškome vietos, kur būtų galima išsimaudyti. Neretas patraukia ir prie  Nemuno. Du kartus iš eilės atlikus tyrimus ties Jurbarku paaiškėjo, kad Nemunas yra užterštas ir maudytis jame pavojinga.

Nuotr. Manoma, jog Nemuno užterštumas galėjo padidėti dėl žemo vandens lygio.

Po kurio laiko ištyrus šią maudyklą trečią kartą gauti rezultatai parodė, kad Nemuno vanduo jau atitinka higienos normas. Vis tik tokie tyrimų rezultatų svyravimai rodo, kad į Nemuno vandens kokybę reikia atkreipti dėmesį.
 
Šiuo metu galime remtis tik Jurbarko maudyklų užterštumo tyrimais, nes Šakių rajono savivaldybė šiemet maudyklų tyrimams lėšų nenumatė. Pasak Savivaldybės gydytojos Evelinos Domeikaitės-Dovydaitienės, tai lėmė skylėtas šiųmetis biudžetas. Šakiečiai, nerdami atsigaivinti į vietinę upę ar tvenkinį, turėtų būti atsargūs ir bent vizualiai įvertinti, ar maudymasis yra saugus.

Tyrimus atlikusi kaimyninė Jurbarko savivaldybė skelbia, jog visos tirtos maudymosi vietos jų rajone yra saugios. Šiuo metu maudytis leidžiama ir Nemune. Ankstesnių upės mikrobiologinių tyrimų rezultatai parodė, kad jame buvo padidėję žarninių enterokokų kiekiai. Maudantis tokiame užterštame vandenyje galima susirgti užkrečiamomis akių, odos ligomis, viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, tokio vandens nurijus gresia virškinamojo trakto ligos.

„Vandenyje, kuriame padidėję žarninių enterokokų kiekiai, gyventojams draudžiama maudytis, kol nepaaiškės pakartotinių tyrimų rezultatai“, – įspėjo Jurbarko savivaldybės gydytoja Gražina Sutkuvienė.

E. Domeikaitė-Dovydaitienė teigė, kad prastų tyrimų rezultatus galėjo lemti žemas vandens lygis, todėl neatmetama galimybė, jog Nemuno vandens kokybė gali būti prasta ir mūsų rajone.

Įprastai vandens kokybė vasarą stebima kas dvi savaitės.

„Kadangi mūsų rajone nėra patvirtintų oficialių maudyklų, vandens kokybę tikrinti neprivaloma. Jau apie dešimt metų paprastai vandens tyrimus užsako Šakių visuomenės sveikatos biuras. Kadangi šiemet biudžete neatsirado lėšų, tyrimas atliktas nebuvo ir nebus“, – kalbėjo E. Domeikaitė-Dovydaitienė. Pernai vandens tyrimas savivaldybei atsiėjo apie 1300 eurų. „Labai gaila, kad negavome lėšų, dabar tenka pasikliauti savo pačių atsargumu“, – teigė savivaldybės gydytoja.

Ji pastebi, kad šakiečių pamėgtas tvenkinys prie Šakių aplinkkelio tyrimų metu visada pasižymėdavo gera vandens kokybe. Lukšių tvenkinys pernai buvo užterštas, tačiau pakartotinio tyrimo metu rezultatai rodė, jog vandens kokybė pasitaisė. „Tikriausiai dėl ankstesnių užterštumo rodiklių buvo kaltas žydintis vanduo. Tai dar vienas rodiklis, kokiame vandenyje maudytis yra nerekomenduojama“, – teigė E. Domeikaitė-Dovydaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.