Nauja atliekų tvarkymo infrastruktūra: naujos aikštelės ir tarifai

siuksles varpeliai2Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nuo 2017 m. mūsų rajone numatoma tęsti komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtros projektų įgyvendinimą. Gali gerokai didėti rinkliava už šiukšles, atsiras mokėjimo pakeitimai. Naujam infrastruktūros projektui prireiks apie 1 mln. eurų europinių lėšų.

Nuotr. Jau greitai neliks spalvotų rūšiavimo „varpelių“, kurie buvo ypač nepatogūs eksploatuoti.

Konteinerinės aikštelės

Kaip informavo rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, visame rajone prie daugiabučių bei kapinių bus įrengtos naujos antžeminės konteinerinės aikštelės. Jau numatyta, kuriose vietose bus naujo tipo aikštelės, ir, pasak vedėjo, prie daugiabučių namų jų skaičius bus mažinamas, nes juose gyvena vos 12 proc. rajono gyventojų.

„Yra numatytas reikalavimas jas rengti 15 m atstumu nuo namo, bus paklota kieta danga, planuojam įrengti be tvorų ir stoginių – atviras. Jos tikrai bus higieniškesnės, estetiškos, šiukšles bus patogiau surinkti ir išvežti. Mes planuojame tokių aikštelių turėti 121“,– kalbėjo K. Kuncaitis.

Jis informavo: kai visi gyventojai bus aprūpinti trijų rūšių atliekų konteineriais – mišrioms komunalinėms atliekoms, pakuotėms ir antrinėms plastiko, metalo ir popieriaus žaliavoms bei stiklo atliekoms, – neliks spalvotųjų rūšiavimo „varpelių“, kurie buvo ypač nepatogūs eksploatuoti.

Taip pat bus išplėstas didelių gabaritų atliekų surinkimo tinklas: atsiras aikštelės Gelgaudiškyje ir Kudirkos Naumiestyje, o Šakiuose Sodų g. esanti aikštelė bus atnaujinta.

„Rajone atsiras keitimosi naudotais daiktais centras, o nuo 2018 m. planuojama pastatyti konteinerius maisto atliekoms, o kai kuriose vietose būtų ir tekstilės atliekų konteineriai“, – apie numatomus planus sako K. Kuncaitis.

Brangimas neišvengiamas

K. Kuncaitis aiškino, kad nuo sausio 1 d. šalies Vyriausybė yra įvedusi taršos mokestį už sąvartyne laidojamas atliekas. Pagal jį per 2016–2017 m. už kiekvieną atliekų toną, kuri pateks į sąvartyną atliekų tvarkymo centras turės valstybei papildomai sumokėti tris eurus taršos mokesčio, ateityje šis mokestis didės iki 28 eurų. 2015 metais į sąvartyną pateko 48 tūkstančiai tonų atliekų. Mokesčiai galės mažėti tik tuomet, jei atliekos bus geriau rūšiuojamos prieš jas išmetant ir jų į sąvartyną pateks mažiau.

„Šiemet Marijampolėje pradėjo veikti mechaninio-biologinio atliekų apdorojimo įrenginių (MBA) gamykla. Gamyklos operatoriui visi turime sumokėti 20 eurų be PVM už kiekvieną priimtą apdoroti mišrių komunalinių atliekų toną. Tik išrūšiavus atliekas jos paklius į sąvartyną. Todėl dėl MBA veiklos ir papildomo taršos mokesčio paslaugų tarifai gali padidėti iki 10 proc.”, – skaičiavo papildomas išlaidas K. Kuncaitis.

Mokėsim už konteinerio pakėlimą

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC), administruojantis regiono atliekų tvarkymo sistemą, informavo, kad nuo 2017 m. Vyriausybės nustatyta tvarka pereinama prie naujo atsiskaitymo už mišrių komunalinių atliekų surinkimą.  Bus taikoma dvinarė sistema: dalis mokesčio bus pastovi (abonentinis mokestis), o dalis – kintamoji, kuri priklausys nuo išvežimui ištrauktų ir išpylimui pakeltų konteinerių skaičiaus.

„Atliekas surenkanti įmonė konteinerius paženklins specialiais žymekliais ir savo sistemoje fiksuos, ar konteineris buvo ištrauktas išvežti, ar buvo pakeltas išpilti. Todėl gyventojai galės neišstumti konteinerio, jeigu jis, pavyzdžiui, nepilnas, tuomet nebus ir mokesčio, o mokės už sukauptą pilną konteinerį“, – apie naują apmokėjimo sistemą kalbėjo MAATC prevencinės veiklos organizatorė Liucija Burbienė.

Ji informavo, kad naujoji dvinarė atsiskaitymo tvarka turės galioti tiek individualių, tiek ir daugiabučių namų gyventojams. Tiesa, pastariesiems ją taikyti taip pat gali būti sudėtingiau, kadangi, priešingai nei individualiuose namuose, sunkiau nustatyti, ar konkretus gyventojas rūšiuoja atliekas, ar ne.

Nebeliks šiukšlynų?

Prie sodų esantys bendri konteineriai taip pat dažnai perpildyti, o aikštelės aplink nuklotos šiukšlėmis, nes čia jomis atsikrato ir pravažiuojantys žmonės. L. Burbienė įsitikinusi, kad taikant naująją apmokėjimo tvarką turi būti išlaikytas Atliekų tvarkymo įstatyme įtvirtintas principas „Atliekų turėtojas moka“. Kadangi soduose daugėja pastatus įteisinusių asmenų, jiems ir bus paskirti individualūs konteineriai, o likę bendri konteineriai turėtų pereiti sodų bendrijų žinion, pastarieji už juos bus atsakingi ir mokės tik už tai, ką sukaupė patys. K. Kuncaitis informavo, kad čia taip pat bus įrengtos naujos konteinerinės aikštelės.

Panaši situacija yra prie rajone esančių kapinių, kur čia stovinčiuose konteineriuose vis dar gali pamatyti sumestas ir automobilių kėdutes, ir baldus. Nors žmonės, lankantys artimųjų kapus, stengiasi rūšiuoti ypač žaliąsias atliekas, bet kol kas neišspręsta, kaip rūšiuoti panaudotas žvakes.

Pasak L. Burbienės, tokių bešeimininkių konteinerių, už kurių tvarkymą turime sumokėti visi, neturi likti. Kapinių atliekų sutvarkymą turės apmokėti savivaldybė. Jau dabar už pakelėse surenkamų neatsakingai išmestų šiukšlių sutvarkymą apmoka kelininkai, už miškuose išmestas atliekas – miškininkai.

Kaip informavo atliekų tvarkymo centro atstovai, iki spalio 1 d. individualių valdų gyventojams bus išdalinti žalieji 120 l talpos konteineriai stiklui. Gyventojams, kurie turės mišrioms komunalinėms atliekoms, pakuotėms ir antrinėms žaliavoms, stiklui skirtus konteinerius, bus sudarytos visos reikiamos sąlygos rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje. Tuomet centras žada stiprinti kontrolę ir tikrinti, ar deramai rūšiuojamos atliekos.

Ar pritarti naujai atliekų tvarkymo plėtrai rajone, bus sprendžiama artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.