Auditų tikslas – ne bausti, o padėti

rakauskiene auditas
Nuotr. Centralizuoto savivaldybės vidaus audito skyriuje dirba vienintelė Dalija Rakauskienė, todėl dėl personalo stokos jai neįmanoma įgyvendinti Vidaus audito įstatymo nuostatų.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę vykusiame rajono savivaldybės Kontrolės komiteto posėdyje buvo kalbama apie planuojamus vykdyti rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos auditus ateinančiais metais bei Centralizuoto savivaldybės vidaus audito skyriaus veiklą ir atliktus auditus.

Tarnybos kontrolierė Asta Domeikienė, atliekanti išorės finansinį ir veiklos auditą savivaldybės administracijoje, savivaldybės administravimo subjektuose ir savivaldybės kontroliuojamose įmonėse, teigė, jog ateinančiais metais auditas bus atliekamas septyniose įstaigose – Šakių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, Gelgaudiškio kultūros centre, Kidulių pagrindinėje mokykloje, Kidulių seniūnijoje, savivaldybės administracijoje ir Lekėčių ambulatorijoje.  
 Kaip teigė kontrolierė, atsirinktos rizikingos sritys – įstaigos, valdančios didžiausią turtą, įstaigos, kuriose auditas atliktas seniai, ir tos įstaigos, kuriose dirba nauji vadovai. Taip pat patikrinimai  ir kontrolė atliekami rajono savivaldybės tarybos, komitetų, rajono mero Juozo Bertašiaus pavedimu ar gautų skundų atveju.

Kontrolės komiteto nariai A. Domeikienei uždavė ne vieną klausimą, kodėl pasirinkta viena, o ne kita įstaiga ir pan. Štai Kontrolės komiteto pirmininkas Mindaugas Tarnauskas susidomėjo, kada paskutinį kartą buvo tikrintas Jaunimo kūrybos ir sporto centras. Jam buvo pateiktas atsakymas, kad prieš kelerius metus.

 D. Gudaitienė neatsitiktinai pasiteiravo, kada paskutinįkart auditas atliktas Šakių „Varpo“ mokykloje, mat, jos nuomone, ten yra problemų, be to, jau tapę savotiška tradicija, kad šiai mokyklai metų gale trūksta lėšų darbuotojų algoms išmokėti. Kontrolierės pavaduotojas Juozas Bacevičius atsakė, kad „Varpe“ auditas atliktas prieš trejus metus. J. Bacevičius, tęsdamas kalbą, komiteto nariams pabrėžė, kad Kontrolės ir audito tarnybos tikslas – ne nubausti, o, pavyzdžiui, naujiems vadovams „padėti susivokti“, kaip valdyti įmonę.

Kitas su auditais susijęs klausimas – dėl Centralizuoto savivaldybės vidaus audito skyriaus, kuriam nuo balandžio 1d. vadovauja Dalija Rakauskienė, atliekamų auditų. Komiteto pirmininkas paprašė pateikti informaciją, kokiose įstaigose auditai jau atlikti.

Kadangi skyriuje dirba tik D. Rakauskienė, kaip pati teigė, dėl personalo stokos yra neužtikrinamas Vidaus audito įstatymo nuostatų įgyvendinimas, t. y. viena iš pagrindinių vidaus audito užduočių – ne rečiau kaip kartą per trejus metus įvertinti, kaip vidaus kontrolė veikia viešajame juridiniame sektoriuje.

„Kad ir kaip besiversčiau per galvą, nesuvokiu, kaip tai galima padaryti. Dirbu, stengiuosi ir labai tikiuosi, kad artimiausiu metu skyriuje pradės dirbti antras žmogus“, – kalbėjo D. Rakauskienė.

Nuo šių metų balandžio mėnesio yra atlikti penki vidaus auditai bei pateiktos dvi vertinimo išvados. Vedėjos teigimu, dėl kiekvieno audito ir jo planavimo yra tariamasi su laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančia Inga Cibulskiene.

Viena iš įstaigų, kurioje atliktas auditas, – Šakių socialinių paslaugų centras, kuriame, atlikus patikrinimą, anot vedėjos, pateikta daug rekomendacijų. Savo ruožtu Socialinių paslaugų centras savo rekomendacijų įgyvendinimo planą bei atitinkamus dokumentus, įrodančius, kad į rekomendacijas atsižvelgta ir imtasi darbų, jau pateikė. Socialinių paslaugų centre dirba daugiau nei 60 darbuotojų, jame nėra padalinių skyrių vadovų. Anot D. Rakauskienės, skyriuje, įsteigus direktoriaus pavaduotojo etatą, pavaduotojas vykdo trijų padalinių vadovų funkcijas. I. Cibulskienė iš visų penkių audituotų įstaigų didžiausią problemą įžvelgia švietimo įstaigose.

„Nėra bendros pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio sistemos. Su ūkiniais etatais taip pat yra problemų. Apskritai mokyklose nėra bendros sistemos nei finansavime, nei jų valdyme“, – kalbėjo pavaduotoja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.