Kelininkai pralaimi kovą prieš gamtą

kelias sniegas
Nuotr. Nors kelininkai tikina keliams skiriantys didelį dėmesį, vairuotojai piktinasi, kad dalis jų yra apledėję ir slidūs.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praeitą savaitę staiga atšalus ir pasnigus buvo pristabdytas automobilių judėjimas ir žmonių gyvenimo tempas. Nors kelių prižiūrėtojai sako, kad jie dirba iš peties, tačiau kai kurie rajoniniai keliai iki šiol it čiuožykla.

Sausio 4-osios vakarą oro sąlygos pasikeitė žaibiškai, oro temperatūra labai staiga nuo pliusinės nukrito iki minusinės. Be to, pradėjo pustyti. Eismo sąlygos tapo labai sudėtingos.

„Trečiadienio vakarą kelininkai pradėjo barstyti kelius, viską darėm, kad keliai neapledėtų. Staiga atšalus, vėjas ir truputis sniego padengė kelius ledu“, – kalbėjo VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininkas Antanas Pauliukevičius.

A. Pauliukevičius patikino, kad svarbiausia, jog keliai nuvalyti, penktadienį buvo likę keli krašto kelių ruožai – Šakiai–Kaunas (tarp Lukšių Liepalotų) bei Šakiai–Pilviškiai (tarp Griškabūdžio ir Barzdų), kurie, pasak jo, padengti prispaustu sniegu ir yra ypač slidūs. Kelininkų teigimu, krašto ir rajoniniai keliai barstomi nuolat, tačiau druska, esant žemai temperatūrai, netirpsta.

„Kadangi šiomis dienomis oro temperatūra minus 15 laipsnių, mūsų turimos priemonės neveiksnios: druska negali atitirpdyti apledėjusių kelių (tirpdo iki aštuonių laipsnių), todėl kol temperatūra nepakils, kelininkų rankos surištos“, – penktadienį kalbėjo A. Pauliukevičius.

Vairuotojų tokie paaiškinimai neguodžia. Jie piktinasi, kad vietomis asfalto ant kelio beveik nerasta, sniegas kai kur išvis nebuvo valytas, o virtęs ledu tapo rimtu vairuotojų išbandymu. Socialiniuose tinkluose vairuotojai keiksnojo kelininkus už per vėlai valomus kelius ir gatves. Buvo besipiktinančių, kad praėjusį ketvirtadienį kelių prižiūrėtojai laiku nepabarstė druskos mišiniu, į kelius išvažiavo ne ankstų rytą, o jau gerokai prašvitus, tik apie 8 val.

„Šią žiemą taip slidu kelyje Šakiai – Kaunas dar nebuvo. Tikras iššūkis buvo suvaldyti net vos 50 km per valandą greičiu važiuojantį automobilį. Juk yra orų prognozės, kelininkai galėjo numatyti, kokie keliai bus staiga atšalus ir pasnigus. Reikėjo labai anksti ryte kelius nuvalyti ir barstyti bent pagrindinius kelius“, – pasipiktinimo neslėpė skaitytoja Birutė.

„Pablogėjus keliams, vairuotojai įprastai ima kaltinti kelininkus. Staiga iškritęs sniegas, spustelėjęs šaltukas švarų kelią padaro pavojinga zona. Taip būdavo ir ankstesniais metais, ir kartais prieš gamtą nepapūsi. Tad aš galiu palinkėti, kad vairuotojai važiuotų saugiu greičiu, laikytųsi saugaus atstumo, būtų atidūs posūkiuose, mandagūs bei pakantūs kitiems eismo dalyviams“, – įsitikinęs A. Pauliukevičius.

Jis pripažino, kad šiuo metu ypač praverstų dygliuotos padangos.

Kelininkai prašo seniūnijų gyventojų nepalikti šiukšlių konteinerių ant važiuojamosios kelio dalies ar ant kelkraščių, tai apsunkina valymo-barstymo technikos darbą.

Šią žiemą gausiau pasnigo pirmą kartą, bet kelininkai ir be sniego turėjo darbo jau gruodį. Pasak A. Pauliukevičiaus, gruodį keliuose būta itin pavojingos lijundros, barstyti kelius reikėjo staiga atšalus orams. Per lapkričio–gruodžio mėnesius Šakių kelių tarnyba išbėrė 550 tonų druskos ir dar apie 177 kubinių metrų smėlio-druskos mišinio.

Paklausus kelių prižiūrėtojų, ar šiems pakanka technikos, smėlio, druskos, šie atsakė, kad bendrovė savo atsargas šių metų pradžioje papildė 500 tonom druskos, kelių priežiūros techniką dirba be gedimų.

Šakių kelių tarnybos viršininkas A. Pauliukevičius informavo, kad pirmadienio rytą visi krašto ir rajoniniai keliai yra pravažiuojami, tačiau dauguma rajoninių kelių dar vis apledėję. Jis pridūrė, kad per pirmąsias sausio dienas kelininkai išbėrė apie 170 tonų druskos ir 50 kubinių metrų smėlio-druskos mišinio.

O kokia situacija įkalnėse, kurių mūsų rajono vietovėse yra ne viena? Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė teigė, kad miestelyje esanti įkalnė kelininkų buvo pabarstyta, todėl seniūnė priekaištų neturi. Tiesa, L. Miliūnienė pasakojo, kad praeitą ketvirtadienį viena sunkiasvorė mašina įkalne neužvažiavo, teko kviestis kitą sunkvežimį, kad užtrauktų. Pasak seniūnės, esant slidžiai įkalnei, dažnai patys vairuotojai kelią pabarsto kelkraštyje supiltu smėliu.

Apipustytus kelius seniūnijose nuolat valo ir ūkininkai bei patys gyventojai, bet apledėję keliai – kova su vėjo malūnais.

Sekmadienį ir pirmadienį, atšilus orui keliais laipsniais, krašto kelių dangos šlapios, rajoniniai keliai vis dar apledėję ir slidūs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.