Apie galimybes – nedirbančiam ir nesimokančiam jaunimui

nedarbas jaunimas
Nuotr. Šakiuose į nedirbančiam ir nesimokančiam jaunimui skirtą renginį susirinko 29 jaunuoliai, kuriems buvo kalbama apie užimtumo galimybes.

Tai, kad bedarbystė aktuali ne tik šalies, bet ir rajono problema – jokia naujiena. Tačiau viltys dažnai dedamos į jaunimą. Būtent niekur nedirbančiam ir nesimokančiam jaunimui iki 29m. trečiadienį Marijampolės teritorinės darbo biržos (MTB) Šakių skyriuje vyko jiems skirtas renginys „Sužinok, kad gali“.

Pirmiausiai renginio dalyviams lektorė psichologė Viktorija Minčinskaja uždavė klausimą, kas į renginį atėjo savo noru. Iš gana gausaus jaunuolių būrio pakilo vos viena ranka. Drąsesnieji replikavo, kad niekas jų neklausė – esi registruotas Darbo biržoje, suprask, turi priimti ir siūlomas taisykles. Visgi viešnia išreiškė viltį, kad vis vien bent dalis jaunuolių išsineš kažką naudingo, galbūt jos paskaita privers susimąstyti. Psichologė šakiečius kvietė pokalbiui bei diskusijai apie profesinius ir asmeninius tikslus bei lūkesčius, ragino iš naujo įvertinti gyvenimo siūlomas galimybes, jomis naudotis.

„Jei mes galvosime, kad Lietuvoje blogai, surasime milijoną priežasčių, kodėl taip ir yra. Nors ir kaip absurdiškai skamba, bet labai svarbu, kaip mes nusistatome save“, – kalbėjo V. Minčinskaja.

Gavę užduotį įvertinti, ką kiekvienas pats galėtų pasakyti gero apie save, įvardyti gebėjimus, retas apskritai stengėsi tai daryti. Psichologė ragino bent jau sau įsivardyti stipriąsias savybes, nes svarbu, ką kiekvienas gali pasiūlyti darbo rinkai, o ne tik reikalauti iš jos gerų darbo sąlygų, užmokesčio ir pan. Be to, ne visi vienodus darbus gali dirbti, tad ji ragino pagalvoti ir apie tai, kiek kiekvienas savęs gali atiduoti darbui.

„Galbūt vienam tai atrodo svajonių darbas, bet, tarkim, reikės paaukoti savaitgalius ar nuolat nebūti namuose. Tai ne kiekvienam, todėl svarbu tai įsivardyti“, – kalbėjo psichologė.

Renginys paskaita nesibaigė. Vėliau vyko protų mūšis „Ar esi interneto guru?“, kurio metu jaunuoliai parodė savo žinias apie virtualų pasaulį bei išmaniąsias technologijas. Šešios komandos smagiai ir aktyviai sužaidė protų mūšį, ir, žinoma, žaidėjai buvo apdovanoti prizais.

MTB Šakių skyriaus Jaunimo užimtumo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Plančiūnienė informavo, kad įgyvendinamu projektu siekiama prisidėti prie sklandaus ir kokybiško Jaunimo garantijų įgyvendinimo bei efektyvesnio nedirbančių ir nesimokančių jaunuolių informavimo apie užimtumo galimybes.

Po pietų jaunuoliai lankėsi UAB „Lukšių tekstilė“, kur susipažino su įmonės veikla, visa produktų gamybos grandine bei kiekvienoje dalyje reikalinga darbo kvalifikacija.

MTB Šakių skyriuje jaunimo iki 29 m. registruota apie 300.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px