Miško gatvėje galima ir paslysti, ir pasiklysti

misko gatve
Nuotr. Gyventojai laužo mašinas sunkiai pravažiuojamuose Miško gatvės ruožuose, o vaikai kasdien  klampoja iki miesto centro.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Ne itin žiemiškas vasaris kai kuriuos rajono kelius pavertė tarsi bekele. Vienas toks – Miško gatvė, esanti Giedručių kaime. Septyniolika šios gatvės gyventojų į rajono savivaldybę dėl prastos gatvės būklės kreipėsi raštu.

Laukų keliukas

„Laukų keliukas“, – taip Giedručių kaimo gyventojai vadino dar Šakių mieste Basanavičiaus gatvėje (tarp namų Nr. 39 ir 41) prasidedantį kelią, kuris per laukus veda Batiškių miško link. Pasak čia gyvenančių žmonių, toks kelias egzistavo daugiau kaip 60 metų ir jį prižiūrėdavo patys gyventojai: žvyruodavo, lygindavo ar valydavo sniegą. Prieš maždaug dešimtmetį buvo nužvyruotas apie 300 metrų ilgio šio keliuko ruožas, pradedant nuo Basanavičiaus gatvės, o vėliau „laukų keliukui“ buvo suteiktas Miško gatvės pavadinimas.

„Tuo metu toks sprendimas stebino tiek čia įsikūrusius senbuvius, tiek naujai besikuriančius gyventojus, nes Miško gatvė Šakiuose jau buvo; ji, kaip ir šiandien,  prasidėdavo nuo Ežero gatvės ir pro Šakių miškų urėdiją vesdavo į Batiškių miško pakraštį (gatvės ilgis apie 500 m). Prijungus „laukų keliuką“ (apie 1km) Miško gatvė tapo ilga ir pakankamai paini (apie 1,5 km)“, – rašoma gyventojų prašyme. Per pastarąjį dešimtmetį čia įsikūrė daugiau gyventojų. Šiuo metu keliu naudojasi daugiau kaip pusšimtis gyventojų, į mokymo įstaigas vyksta apie 20 vaikų.

Gatve nevadina

Miško gatvės gyventojas Giedrius Pulokas kalbėjo, kad šią Miško gatvės atkarpą nuo Basanavičiaus gatvės iki Batiškių miško pakraščio gatve pavadinti sunku.

„Čia nėra šaligatvių, todėl šlapiuoju metų laiku vaikams į mokyklą tenka bristi ir šokinėti per balas. Vasarą keliuku pamėgo važiuoti tie, kuriems nei duobės trukdo ir gazas lengvai spaudžiasi. Todėl čia nesaugu ir vaikams, ir suaugusiems. Gatvėje nėra jokio apšvietimo, greitį ribojančių ar kitų informacinių ženklų“, – kalbėjo Miško gatvės gyventojas G. Pulokas.

Pasak jo, gyventojai ne kartą už savo lėšas užsisakinėjo greiderio paslaugas ar su savo technika prižiūrėdavo Miško gatvės atkarpą.

„Mes prašome, kad bent kartą per mėnesį šios gatvės paviršių išlygintų greideris. Be to, prašome, kad jau šiais metais rajono savivaldybė inicijuotų ir priimtų sprendimus dėl Miško gatvės inžinerinių tinklų, šaligatvių bei asfalto dangos įrengimo iki 2019 metų“, – gyventojų norus išsakė G. Pulokas.

Jis įsitikinęs, kad Miško gatvės struktūra yra nedėkinga – ji driekiais apie 1,5 km ilgio, todėl suremontuoti ją visą yra sudėtinga. Pasak pašnekovo, šiandien, sunkiai Miško gatvės gyventojus suranda net kurjeriai.

Investuota

„Aš noriu pasakyti, kad pernai metais mes investavome 17 tūkst. eurų į Miško gatvę, t. y. tarp 18 ir 34 namų buvo atnaujinta žvyro danga – apie 470 metrų“, – priminė rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis.

Pasak jo, tą atkarpa, kuri praeitais metais buvo sutvarkyta, dabar jau pravažiuoti galima, anksčiau ten net kelio nebuvo. K. Kuncaitis pripažino, kad šios gatvės infrastruktūra tikrai sudėtinga. Jis akcentavo, kad didelė klaida buvo padaryta formuojant sklypus – jie buvo formuojami nesilaikant kelių apsaugos zonos. Todėl projektuotojams sunku projektuoti kelią, nekalbant apie pėsčiųjų tako ar apšvietimo įrengimą.

K. Kuncaitis taip pat priminė, kad kiekvienais metais rajono savivaldybės taryba tvirtina trimetę vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programą. Ši programa yra rengiama atsižvelgiant į juridinių ir fizinių asmenų prašymus bei seniūnijų seniūnų pateiktas paraiškas. Šios programos pagrindu vėliau būna tvirtinamas rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių ir gatvių projektavimo, tiesimo, remonto ir priežiūros darbų einamųjų metų objektų sąrašas. Pasak K. Kuncaičio, nei 2017–2019m. programa, nei 2017 m. objektų sąrašas dar nėra patvirtinti taryboje.

Po kelerių metų

Už Giedručių kaimo Miško gatvės priežiūrą yra atsakinga Šakių seniūnija, kuri yra pateikusi paraišką 2017 m. minėtoje gatvėje atlikti kapitalinio remonto darbus, įrengiant asfalto dangą. Prašymus bei paraiškas svarsto ir trimetę vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programą rengia Kelių priežiūros ir plėtros komisija. Ši, posėdžiaudama 2017 m. sausio mėnesį, sudarinėjo trimetės vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programos projektą ir jame nenumatė Giedručių kaimo Miško gatvės kapitalinio remonto darbų 2017–2019 m.

Tokį atsakymą iš rajono savivaldybės Ūkio skyriaus raštiškai gavo ir Miško gatvės gyventojai. Jie sako, kad toks atsakymas jų netenkina. G. Pulokas svarsto, kodėl buvo investuota būtent į tą atkarpą, jo nuomone, remonto darbus reikėjo pradėti nuo Basanavičiaus gatvės.

Gyventojus ramino valdininkai ir informavo, kad jų prašymas dėl Giedručių kaimo Miško gatvės kapitalinio remonto darbų bus svarstomas būsimuose Komisijos posėdžiuose, bus ieškoma galimybių įtraukti jos remonto darbus į 2018–2020 m. vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.