Korupcijos tema susidomėjimo nesulaukė

rimkus
Nuotr. Seminaro metu lektorius Vytas Rimkus kalbėjo ir diskutuoti ragino apie kyšį ir dovanas. Ar tikrai kyšis yra tik pinigai, o visa kita dovanos ir padėkos?

Praėjusį ketvirtadienį Šakių savivaldybės salėje vyko seminaras apie korupciją ir jos prevenciją, deja, nesutraukęs didelio klausytojo rato.

Seminaras korupcijos prevencijos tema organizuotas Šakių krašto ir miesto vietos veiklos grupių valdybos nariams, Antikorupcijos komisijos nariams, savivaldybės administracijos vadovams. Tiesa, susidomėjimo ši tema nesulaukė – klausančių skaičius buvo vos didesnis nei 10.

Apie korupciją, kovą su ja, paplitimą ir kitais su korupcija susijusiais klausimais pasakojo buvęs STT Korupcijos prevencijos valdybos viršininkas, MRU Baudžiamosios teisės katedros dėstytojas, tarptautinis antikorupcinių projektų ekspertas, antikorupcinių sprendimų projektų vadovas Vytas Rimkus.

„Į korupciją ir jos prevenciją reikia žiūrėti žymiai plačiau. Korupcija nėra tik nusikaltimų darymas. Tai ir nemandagus, neetiškas elgesys. Tai įžanga į korupciją“, – sakė lektorius, kaip pavyzdžius nurodęs, kad ypač valdiškose įstaigose žmonės, susidūrę su nemandagiu aptarnavimu ar operatyvumo stoka, dažnai tai interpretuoja esą jau iš interesanto kažko tikimasi.

Todėl V. Rimkus patarė, kad įstaigose reikėtų gerinti aptarnavimo kokybę, turėtų būti aukštesnė elgesio kultūra. Be to, jo tikinimu, dažnai kaltas net ne tas tarnautojas, kuriam duodamas kyšis, o tas, kuris jį siūlo. O siūlo irgi dažniausiai todėl, kad nori apeiti įstatymus, greičiau išspręsti reikalus. Kyšių davimas, pasak svečio, susijęs ir su žemu pragyvenimo lygiu, socialiniu nestabilumu, darbo vietų trūkumu, žemu darbo užmokesčiu. Įtakos turi ir ekonominės priežastys: šešėlinė ekonomika, verslo monopolija, netinkama mokesčių politika ir pan. Apskritai, kaip sakė lektorius, jei būtų valstybėje daugiau politinės valios, galimybių pasiekti teigiamų rezultatų būtų daug daugiau.

Visgi mūsų šalies korupcijos lygį lyginant su plačiuoju pasauliu situacija esą nėra bloga. Mūsų šalies rodiklius, pasak V. Rimkaus, į dugną stipriai tempia sveikatos apsauga. Faktiškai visose apklausose būtent sveikatos apsauga nurodoma kaip labiausiai korumpuota sritis. Gyventojai mano, kad gana korumpuotas Seimas, teismai, policija, savivaldybės. Savivaldybėse, gyventojų manymu, labiausiai korumpuoti ir neskaidrūs yra klausimai, susiję su viešaisiais pirkimais, statybomis, architektūra, teritorijų planavimu.

„Žmonės duodami kyšį dažnai net nesusimąsto, kad jie daro blogai“, – tikino lektorius, pabrėžęs, kad sprendžiant šią problemą didžiausią reikšmę turi ne didelės baudos, o paties žmogaus vidinė kultūra.

Jis kalbėjo, kad davusių, kaip liudija apklausos, yra daug, dar daugiau yra manančių, kad iš jų norėjo kyšio, bet ėmusių faktiškai nėra. Todėl V. Rimkus sako apklausų duomenimis pats per daug netikintis, nors be jų nelabai yra kuo kliautis.

„Didžioji dalis žmonių nesusimąsto apie padarinius. Todėl būtinas švietimas“, – kalbėdamas apie prevenciją sakė V. Rimkus.

Kalbant apie labiausiai paplitusias formas stipriai pirmauja nepotizmas – tarnybinės padėties naudojimas proteguojant gimines ar pažįstamus.

Seminaro metu lektorius kalbėjo ir diskutuoti ragino apie kyšį ir dovanas. Ar tikrai kyšis yra tik pinigai, o visa kita dovanos ir padėkos? Ar tikrai bausti galima tik paėmus kyšį, o iki tol, kol jis neperduotas, bausti negalima? Ar tikrai, gavus „smulkių dovanų“, galima ir nutylėti?.. Svečias įsitikinęs, kad tai priklauso nuo žmogaus vidinės kultūros, tačiau už gėles kaip padėkos ženklą, juokavo lektorius, nebuvo dar niekas nubaustas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.