Medžių šalinimas patinka ne visiems

medziu salinimas
Nuotr. Kai kurie šakiečiai pyksta, kad medžiai pjaunami neapgalvotai, tačiau administracijos vadovai sako, kad medžiai bus atsodinti tinkamose vietose, o dabar reikia tik džiaugtis, kad tokiems darbams ypač tinkamas metas.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakiai tvarkosi toliau – šįkart pjūklai netyla Šakių ežero pakrantėse. Pjaunami medžiai ir vėl neduoda ramybės šakiečiams, kurie garsiai klausia – nejau Šakiuose įsigali betono kultūra, kur yra aplinkos specialistai, laiminantys tokius projektus, ir ar tikrai reikia išpjauti tiek medžių... Savivaldybės administracijos atstovai ramina, kad sprendimai suderinti su specialistais, daugelį medžių žadama atsodinti, o pjaunamus galbūt net reikėjo šalinti anksčiau.

Šakiečių bendruomenė neliko nuošalyje ir klausimą dėl medžių kirtimo kėlė dar praėjusių metų gruodį, kai medžiai buvo pradėti pjauti Šakių skvere. Tuomet net surengtas susitikimas su rajono valdžios atstovais ir aiškintasi, kodėl įgyvendinami su elementaria logika prasilenkiantys sprendimai, kodėl skvere lieka plynas laukas ir šalinami ne tik seni ir menkaverčiai medžiai. Valdžios atstovai ramino, kad iš esmės pakeisti padėtį per vėlu, nes skvero teritorijoje nutiesti inžineriniai tinklai, atlikti kiti darbai, o nuomonę dėl parengto skvero rekonstrukcijos projekto visuomenė esą galėjo pareikšti dar 2013 m., tuomet gyventojai nebuvo aktyvūs.

Gruodį vykusio susitikimo su rajono valdžios atstovais metu Šakių bendruomenės atstovai teiravosi, ar nekils tų pačių problemų ir dėl paežerės zonos. Buvo patikinta, kad pagal numatytą projektą čia medžiai bus tik retinami, šalinamos ligotos tuopos ir liepos, iškertami menkaverčiai krūmynai.

Šakiečiai, matydami, kas pastarąsias dvi savaites vyksta Šakių paežerėje, nelinkę to vadinti retinimu.

„Ar kam nors dar įdomu, į ką ruošiamasi paversti Šakius? Ar trinkelių pasaulyje smagiai gyvensim??? Kurgi tie mūsų aplinkos gražinimo specialistai, kurie tvirtina tokius „projektus”? Nejaugi reikia organizuoti piketus ir kitokio pobūdžio protesto akcijas, kad kažkam viršuje atsivertų akys?“ – pirmadienį piktinosi Šakių bendruomenės narė.

Jai pritardami šakiečiai svarstė – galbūt kažkam prireikė malkų, nes užsitęsė žiema, apgailestavo dėl tokio požiūrio į medžius, svarstė, ar negalima jų tiesiog genėti, prižiūrėti, bet ne pjauti.

Tačiau savivaldybės administracijos atstovai ramina, kad dabar paežerėje kertami medžiai net nesusiję su projekto įgyvendinimu. Daugelis pjaunamų medžių seni, ligoti, auga netinkamose vietose, tad ir nuspręsta juos šalinti.

„Gal iš išorės, kai sužaliuoja, ir gražiai atrodo, bet kamienai kiauri. Fotografuoja, kelia nuotraukas, bet ar pagalvoja, gal tas medis net negali ten augti“, – svarstė rajono meras Edgaras Pilypaitis, pabrėžęs, kad visi sprendimai įgyvendinami suderinus su specialistais, atsižvelgus į jų rekomendacijas.

„O kas ta komisija? Gal seniūnas su savo komanda? Kodėl niekas neįvardija?“ – klausimus kėlė šakietė.

Pasak rajono vadovo, daugelis medžių bus atsodinti tinkamais ir ten, kur jie gali augti, tačiau esą smeigti kuoliukus vietoj nupjautų ir kabinti iškabas, kad čia bus atsodintas medis, gal nereikėtų. Jam pritaria ir už miesto bendrą vaizdą atsakingas architektas Mantas Paketuris. Jis aiškina, kad žmonės turėtų suprasti, kad urbanistinėje vietovėje turi augti tinkami augalai, o tai, kas buvo paežerėje sukišta į šaligatvius ir tarp jų, tinkamu vaizdu tikrai negalima vadinti.

„Aišku, negalvojau, kad tas medžių pjovimas niekam neužklius. Turbūt pirmą kartą mačiau verkiančią moterį dėl medžių, kai vieną tuopą prie bažnyčios nupjovė. Buvo atėjusi, klausė, verkė“, – pasakojo architektas, taip pat patikinęs, kad ligoti, netinkamose vietose augantys medžiai turėjo būti šalinami seniai.

„Tikrai ne kiekvienais metais turime užšalusį ežerą, kad negriebdami šakų iš vandens galėtume viską sutvarkyti“, – tinkamomis oro sąlygomis džiaugėsi rajono vadovas.

Jis sakė, kad miestas nėra miškas, tad sprendimai, kur gali augti augalai, turi būti adekvatūs.

„Tikrai galime turėti tokių erdvių, bet ne ten, kur vandens krašto juosta ar šaligatvis“, – priimtų sprendimų pagrįstumą aiškino meras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.