Kai kaimynai nevengia taurelės

jane butas
Nuotr. Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis negailėjo pylos socialinio būsto gyventojai Janei Anelei už nuolatinį girtuokliavimą, tačiau moteris pripažinti savo žalingo pomėgio nenorėjo.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sakoma, kad kaimynų nepasirinksi. Šį posakį galima pritaikyti ir socialinių būstų gyventojams, kurie savo kaimynams kartais tampa tikra rakštis. Viena nevengianti taurelės gelgaudiškietė, taip pat tokio būsto gyventoja, užliejo dviejų kaimynų butus, nukentėjo ir naujai suremontuotas jos pačios būstas. Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis stengiasi, kad šiai gyventojai incidentas baigtųsi kuo geriau, kaimynai skaičiuoja nuostolius, o ji netgi neatsiprašo.

Liepos 19-ąją Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis prisimena iki šiol – jam paskambino Mokyklos g. 12 namo gyventojai ir pranešė, kad iš name esančio socialinio būsto pro duris į laiptinę teka vanduo. Seniūnas suskubo atvažiuoti prie minėto buto, kur skėsčiodami rankomis jau būriavosi kaimynai, nes bute gyvenanti Janė Anelė (red. pavardė žinoma) neatidarė durų. Tuomet seniūnas iškvietė specialiąsias tarnybas, informavo vandentvarkininkus, kurie name užsuko vandenį. Ugniagesiai pateko į vidų per trečiame aukšte esančio buto balkoną. Kaip pasakojo seniūnas, vaizdas buvo nekoks: ant grindų plaukiojo tušti alaus „bambaliai“, iš vonios kambario veržėsi vanduo. Pati vonios patalpa buvo kaip po karo: kalnai panaudoto tualetinio popieriaus, nuversta skalbimo mašina, nulaužtas jos įvadas, iš kurio vanduo pasklido po Janės butą ir per grindis sunkėsi į antro ir pirmo aukšto gyventojų butus.

Laimei, gelbėtojams ir seniūnui užėjus į butą, šeimininkė buvo gyva, tiesa, po išgertuvių kietai  įmigusi. Kai pagaliau pavyko ją prižadinti, po medikų apžiūros neblaivi moteris (alkotesteris parodė 2,68 promilių girtumą) pagalbos atsisakė.  

„Galvojau, kad šeimininkė prisileido vonią vandens ir ruošėsi maudytis. Jeigu buvo išgėrusi, gal sveikata sustreikavo, gal jau negyva toje vonioje“, – pasakojo seniūnas. Kaimynai matė, kad incidento išvakarėse moteris į namus grįžo lipdama laiptais visomis keturiomis. Vėliau seniūnija parašė Janei Anelei įspėjimą dėl netinkamo elgesio, girtuokliavimo, ragindami tvarkytis, o praėjusį antradienį kartu su seniūnu pas ją nuvykome ir mes.

 Moteris karštą rugpjūčio dienos popietę buvo namuose, butą ganėtinai apsitvarkiusi. Pro seniūno akis nepraslydo atkimštas alaus butelis bei šio alkoholinio gėrimo prikrautas krepšys. Seniūnas negailėjo kritikos dėl netinkamo gelgaudiškietės elgesio, prisiminė, kad anksčiau yra gavęs skundų, dėl jos laikytų naminių gyvūnų, kurie priteršdavo laiptinę. Seniūnas teigė nesuprantąs, kaip pagyvenusi moteris, iš pažiūros atrodanti gana tvarkinga, taip įniko į alkoholį ir geria net viena. Iki šiol moteris neturėjo jokių skolų už butą. Mūsų herojė į naujai suremontuotą socialinį būstą atsikėlė prieš maždaug šešerius metus iš Lekėčių seniūnijos, kur dirbo kiaulininkystės įmonėje. Jos žodžiais, kai neturėjo kur prisiglausti, gavo socialinį būstą Gelgaudiškyje. Prieš tai ji gyveno ir dirbo Kaune.

Klausiame moters, kodėl ji vis dažniau kilnoja taurelę, juk tokio elgesio pasekmė ir šis incidentas, po kurio moteriai reikės atlyginti žalą kaimynams, o ir pati iki šiol negali naudotis skalbykle. Buto šeimininkė nenoriai prisiminė tos dienos įvykius ir tvirtino, kad ne dėl jos kaltės buvo nutraukta į skalbyklę pajungta žarna.

„Geriu iš vienatvės. Retkarčiais. Aš nejudinau tos skalbimo mašinos“, – teisinosi gelgaudiškietė tvirtindama, kad ir alus ne jos, o kaimyno.

Seniūnas V. Dabravolskis moterį ragino su kaimynais tartis, kaip galėtų atlyginti padarytus nuostolius. Teiravosi, ką ji darys, jei kaimynai paduos į teismą už aplietas sienas, lubas arba savivaldybė iškeldins iš buto už nuolatinį girtuokliavimą. Moteris tepasakė, kad nežinanti. Atrodo, jos gyvenimo būdas prasilenkia su bet kokia morale: atsakydama į seniūno klausimą, ar bent atsiprašė kaimynų, moteris tik papurtė galvą.  

Liepos 19 dieną vanduo apliejo antrame aukšte esantį butą. Jo šeimininkė Nijolė butą apdraudusi, jau buvo atvažiavęs draudimo atstovas, kuris įvertins patirtus nuostolius. Pasak moters, šiuo metu atsiklijavę sienų tapetai, reikia perkloti grindų dangą. Nijolė dar pridūrė, kad pirmą kartą jos butas nukentėjo nuo avarijos, kurią sukėlė kaimynė.

Vanduo pratekėjo ir į pirmą aukštą. Čia gyvenanti Zita rodo per sienas nubėgusio vandens žymes, o svarbiausia, anot moters, atšoko kambario lubų plokštės, kurioms pakeisti lėšų neturinti.  

„Nereikšiu aš jokių pretenzijų tai kaimynei. Nei iš jos ką prisiteisi, nei ji atlygins“, – kalbėjo nusivylusi Zita.   

Anot V. Dabravolskio, šis įvykis yra išskirtinis, nes su kitais socialinių būstų gyventojais didelių problemų seniūnija neturi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.