Lietuvos pasienis liko be Lietuvos Respubliką žyminčio ženklo...

lietuvos respublika
Nuotr. Šiuo metu atvykę į pasienio zoną su Rusijos Federacija Kudirkos Naumiestyje ties Širvintos tiltu Lietuvos Respubliką žyminčio ženklo nebepamatysite – jis tiesiog buvo pašalintas, nenorint prisidaryti gėdos prieš garbingus svečius.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kudirkos Naumiestyje ties valstybine siena su Rusijos Federacija prie čia esančio Širvintos pėsčiųjų tilto rugpjūčio viduryje nebeliko informacinio ženklo, žyminčio Lietuvos Respubliką. Kadangi ženklas buvo smarkiai apšepęs ir nusidėvėjęs, prieš į pasienio ruožą atvykstant garbingai delegacijai, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) nusprendė, kad reikia jį pašalinti – davė nurodymą seniūnijai tuo pasirūpinti.

Jau kuris laikas VSAT tarnyba žinojo, kad rugsėjo pradžioje Lietuvoje lankysis Lietuvoje reziduojantys Europos Sąjungos šalių diplomatai. Praėjusią savaitę ši garbinga delegacija lankėsi ir Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardoje, o iki jos atvykimo miesto seniūnija gavo žodinį nurodymą iš VSAT Pagėgių rinktinės pašalinti prie Širvintos tilto ženklą, žymintį Lietuvos Respubliką, nes jis yra nusidėvėjęs, apšiuręs ir taip esą tik gėdos prisidarys Lietuva prieš garbingus svečius.

Iš tiesų, į sieną su Rusija saugančios VSAT Pagėgių pasienio rinktinės padalinius antradienį atvyko Lietuvoje reziduojančių ES šalių ambasadoriai ar ambasadų atstovai. Jiems buvo pristatyta sienos su Rusija apsauga ir VSAT veikla. Garbingus svečius lydėjo vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, kiti Vyriausybės ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pareigūnai, VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačaitis. Rociškių ir Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardose pasieniečiai svečius supažindino su VSAT veikla ir aktualijomis, valstybės sienos su Rusija apsauga bei tam naudojamomis priemonėmis ir infrastruktūra. Faktas, kad ties Lietuvos pasieniu nėra mūsų valstybę žyminčio informacinio ženklo, svečiams neužkliuvo. Tačiau vietiniai gyventojai to pro akis nepraleido, nes būtent  šioje Kudirkos Naumiesčio vietoje renkasi daug turistų, kuriuos domina žymusis Širvintos takas ir jie žino, kad čia yra pasienis su Rusijos Federacijos Respublika. Patiems miesto bendruomenės nariams yra labai keista, kai būtent toje vietoje, kur prasideda tiek Lietuva, tiek Kudirkos Naumiestis, apie tai nėra jokių informacinių ženklų.

Iniciatyvos išsiaiškinti situaciją dėl ženklo ėmėsi asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininkas Mindaugas Kantautas. Dėl ženklinimo pasienyje prie Širvintos pėsčiųjų tilto atstatymo pirmininkas bendruomenės vardu kreipėsi į VSAT Pagėgių rinktinės vadą generolą Renatą Požėlą bei VSAT pasienio tarnybą, į vidaus reikalų ministrą Eimutį Misiūną, į žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį. Valstybės sienos apsauga besirūpinanti Pagėgių rinktinė atsakė bendruomeniečiams, kad pro šitą pasienio punktą nėra praėjimo ir pravažiavimo į kitą valstybę, todėl jie neprivalo čia įrenginėti informacinio kelio ženklo Nr. 635, nes tas ženklas žymi būtent valstybės sienos perėjimo punktą. Kitaip tariant, pasieniečiai savo atsakomybės kratosi, nes esą čia yra valstybinė žemė ir jiems tuo rūpintis nepriklauso. Po ilgų diskusijų su atsakingais ministerijų atstovais M. Kantautas gavo atsakymą, kad ši pasienio teritorija priklauso Nacionalinei žemės tarnybai prie Žemės ūkio ministerijos, todėl ši savo ruožtu turėtų ir ženklu pasirūpinti. Žemės ūkio ministras G. Surplys kreipėsi į vidaus reikalų ministrą E. Misiūną, kuris per savo patarėją Karolį Vaitkevičių galų gale pažadėjo asociacijos pirmininkui M. Kantautui, jog pasienyje su Rusija būtinai pastatys informacinį ženklą, žymintį Lietuvos Respubliką, netgi jeigu tą reikės padaryti iš savo asmeninių pinigų. M. Kantautas mano, kad šiuo metu jiems reikėtų netgi keturių ženklų – jau minėto informacinio kelio ženklo ties Širvintos tiltu, kartu su juo turėtų būti pastatytas informacinis ženklas, kad būtent čia prasideda Kudirkos Naumiestis, tai pat reikia ženklo, kuris atitiktų šių dienų reikalavimus ir žymėtų Širvintos tako pradžią, bei Vytauto ir Tilto gatvių sankirtoje turėtų būti nuoroda į lankytiną vietą (Širvintos taką). Tačiau visi šie papildomi ženklai kol kas yra tik bendruomenės narių svajonėse, nes kalba pastaruoju metu sukosi apie Lietuvos Valstybę žyminčio informacinio ženklo pastatymą. Kol kas naumiestiečiai tikisi, kad ministras pažadus tęsės ir papildomai į savivaldybę ar kitas institucijas dar kreiptis neketina.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kas lemia žemą rajono poziciją švietimo srityje?

klausimelis 05 21Edvinas iš Šakių:

Manau, mokiniai yra per mažai motyvuoti mokytis. Aš, pavyzdžiui, baigiau aštuonias klases, buvo kitokie laikai, bet siekiau, stengiausi mokytis. Ir toliau mokiausi, baigiau technikumą. Sūnus baigė universitetą, anūkai dar maži. Kaimo vaikai mokosi ne prasčiau. Netgi labiau pasiekia aukštų pasiekimų. 

klausimelis 05 21 2

Ričardas iš Bliuviškių:

Manau, ir tėvai turėtų labiau rūpintis vaikų mokslais. Bet yra ir pačių mokinių be motyvacijos. Mačiau – stovi prie Darbo biržos du mokiniai, o ne pamokose. Savo laiku siekiau mokytis, nebuvo jokia kančia eiti į mokyklą. Baigiau devynias klases, vėliau įsidarbinau. Girdėjau – Griškabūdyje mokytojų trūksta. Netiesa, kad kaimo vaikai prasčiau mokosi, mūsų kaime vienoje šeimynoje augantys vaikai labai aukštų rezultatų yra pasiekę.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.