Kukarskės globos namams – valdžios šlagbaumas?

kukarske seneliai
Nuotr. Techninėmis pagalbos priemonėmis turėtų būti aprūpinti ir darbuotojai, rekomenduojama įsigyti mobilų keltuvą asmenų su sunkia negalia perkėlimui.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar pernai Seimo kontrolieriai tikrino Marijampolės apskrities socialinės globos įstaigas, tarp jų ir Kukarskės globos namus, tačiau iki šiol neaišku, kada bus pašalinti fiksuoti trūkumai ir skirtos lėšos įgyvendinti rekomendacijas. Įstaigos vadovė Asta Pranaitienė nesupranta, kodėl savivaldybės administracija jos vadovaujamai įstaigai „uždėjusi šlagbaumą“, o savivaldybėje rasti galus irgi sudėtinga.

Akmenys – steigėjo pusėn

Kukarskės globos namų direktorė A. Pranaitienė sako, kad tai, kas priklauso nuo pačios įstaigos, ji padarė viską. Pakartotinai buvo atvykę ir kontrolieriai, kurie žiūrėjo, kaip įvykdyti nurodymai, tačiau direktorė, kalbant apie steigėjo, tai yra savivaldybės, galimybes ir poziciją, svečiams nieko parodyti ir pasakyti negalėjo.

„Steigėjas nieko nedaro. Kai tikrino antrą kartą, mūsų paprašė savivaldybės atsakymo, tai ji nuo lapkričio mėnesio net atsakymo nedavusi“, – sakė A. Pranaitienė, nesuprantanti, kodėl požiūris į jos vadovaujamą įstaigą būtent toks.

„Nežinau, kodėl šiai įstaigai uždėtas toks šlagbaumas. Gal aš kažko nežinau ir nesuprantu, kokios strategijos“, – svarsto įstaigos direktorė.

Bus sprendimas – bus atsakymas

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė sako, kad atsakymo ir negalėjo būti, nes nėra sprendimo.

„Viskas eigoje. Taryba informuota, visi informuoti, bet reikia papildomų lėšų, o biudžetas yra toks, koks yra. Reikalai sprendžiamai. Čia tikrai nėra čia ir dabar, bet mes privalėsime įgyvendinti ir sprendimai turės būti priimti“, – sako vedėja, patikslinusi, kad įstaigai atsakymas bus parengtas, kai bus priimtas sprendimas.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius sako apie Seimo kontrolierių vizitus bei pateiktas rekomendacijas pirmą kartą išgirdęs tik šią savaitę! Trečiadienį jis nebuvo susipažinęs ir su pernykštėmis kontrolierių rekomendacijomis ir tuoj pat ima aiškintis, kodėl susiklostė tokia situacija, skambina Biudžeto turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėjai Egidijai Grigaitienei, bet ši irgi nelabai ką žino. Dokumentų administracijos direktorius ieško elektroninėje valdymo sistemoje ir randa, kad gruodžio mėnesį raštas nugulė Socialinės paramos skyriuje. Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė patikina, kad sprendimus, ko gero, teks priimti naujai valdžiai, bet ir apie situaciją, ir rekomendacijas sako išgirdusi tik prieš kelias dienas.

Tvora – iš dvigubų lėšų

Pati A. Pranaitienė, įstaigai vadovaujanti nuo 2013 m. birželio, sukasi kaip išmano. Pirmaisiais vadovavimo metais iš rėmėjų susirinko 40 tūkst. litų, tvarkėsi patalpas. Rėmėjų lėšomis įvairius remonto darbo įstaiga atlieka nuolat, tačiau vadovė svarsto, ar jos pagrindinis darbas yra ieškoti rėmėjų lėšų. Štai ir pernai buvo tveriama tvora, kurios būtinybė, beje, nurodyta ir kontrolierių rekomendacijose, tačiau lėšų užteko tik 140 metrų, o bendras tvoros ilgis 370 metrų. Iš rėmėjų lėšų tvorai buvo skirta beveik 5 tūkst. eurų, 3 tūkst. skyrė ir savivaldybė.

Rekomendacijų ne viena

Vadovaujantis Seimo kontrolierių rekomendacijomis Kukarskės globos namuose reikalinga pritaikyti teritoriją neįgaliųjų poreikiams: aptverti teritoriją, įrengti terasą, takus, aplinką pritaikyti neįgaliesiems, judantiems neįgaliųjų vežimėliais. Taip pat turi būti sudarytos sąlygos negalintiems vaikščioti asmenims pabūti gryname ore. Tam reikalingas specialus keltuvas. Techninėmis pagalbos priemonėmis turėtų būti aprūpinti ir darbuotojai, rekomenduojama įsigyti mobilų keltuvą asmenų su sunkia negalia perkėlimui. Be to, turėtų būti įrengta valgykla, kurioje galėtų valgyti vaikštantys gyventojai. Papildoma patalpa turėtų būti skirta rūbų laikymui, aktyviems gyventojams turėtų būti įrengtas ir užimtumo kambarys. Reikalingas stacionarus keltuvas asmenims, gyvenantiems antrame aukšte, kad galėtų nevaržomi išeiti ar išvažiuoti neįgaliojo vežimėliu į lauką ar į valgyklą.

„Savivaldybė visada pasako, kad nėra pinigų“, – apgailestauja A. Pranaitienė, jau nežinanti, ar apskritai jų kada atsiras.

Suprantama, kad be pinigų reikia ir kitų sprendimų, nes patalpų yra tiek, kiek yra, o plėstis būtinybė akivaizdi. Tad svarstoma įsigyti papildomas patalpas iš privataus asmens, galbūt jas sujungti su globos namų administraciniu pastatu ir į jas perkelti dalį gyventojų, o esamose patalpose atsirastų vietos valgyklai, papildomos patalpos. Bet čia vėl atsiremiama į finansus.

Prisimenant priešistorę

Tiesa, vadovei minčių netrūksta – ji nusižiūrėjusi projektą dėl energijos taupymo ir galimybės įrengti saulės baterijas, tačiau sako, kad reikia savivaldybės prisidėjimo, tad neaišku, ar mintys ir planai kristalizuosis.

Be to, prisimenant priešistorę, Kukarskės globos namai jaučiasi nuskriausti, kai savivaldybė, įgyvendindama socialinių paslaugų plėtros projektą, atrinko Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro, vadovaujamo dvasininko Donato Jasulaičio, projektą, o ne Kukarskės. Projekto vertė – daugiau nei 190 tūkst. eurų. Motyvas – prie Kukarskės projekto būtų tekę prisidėti, prie D. Jasulaičio projekto – ne. Tačiau savivaldybės palaiminimą gavęs Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras vėliau pakeitė savo planus ir vietoj pirminiame variante numatytų masažo, druskų, inhaliacijų kambarių ir poilsio oazės nusprendė įsigytą pastatą pertvarkyti į grupinio gyvenimo namus (ką iš principo norėjo daryti Kukarskė – susitvarkyti, prasiplėsti, įsigyti įrangą). Dėl tokių pasikeitimų savivaldybės administracija tikino esanti šoke, nes jokie pakeitimai nebuvo derinti. Kol kas neaišku, kaip išsispręs visi projektiniai niuansai ir kaip įtai pažiūrės Agentūra. Tačiau akivaizdu, kad Kukarskės globos namai liko ant ledo.

Dabar galima kelti tik retorinį klausimą, ar prisidėdama prie Kukarskės globos namų projekto savivaldybė nebūtų daugiau išlošusi...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.