Rinkimai baigėsi – prasideda derybos

pilypaitis vainius
Nuotr. Šiuo metu vicemero pareigas eina socialdemokratas Bernardinas Petras Vainius (kairėje), tačiau ar būtent jo kandidatūra bus pasiūlyta dar vienai kadencijai, kol kas neaišku, nes galimi pretendentai  trys, o skyriaus taryba rinksis tik kitą savaitę.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Mūsų rajonas iš tų, kur antrojo rinkimų turo nebus, tad rimstant  aistroms domimės, kaipgi dėliosis taškai ant „i“, kas kartu su didžiausią rinkėjų pasitikėjimą pelniusiais Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) sudarys koaliciją ir kokie galimi pokyčiai valdžios piramidėje laukia.

Bene pirmieji antradienį rinkimų rezultatus aptarė pergalę švenčiantys TS-LKD, kurie, be mero, taryboje turės dvigubai daugiau – 10 mandatų. Trečiadienį vakare rinkosi „valstiečių“, rinkimuose iškovojusių keturis mandatus, valdyba, o socialdemokratų skyriaus taryba ketina rinktis kovo 14 d. (iškovojo penkis mandatus). Tris mandatus taryboje turės visuomeninis komitetas „Už vieningus zanavykus“, du – visuomeninis komitetas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“.

TS-LKD Šakių skyriaus pirmininkas bei meras Edgaras Pilypaitis iškart patikino, kad matematiniais skaičiavimais nesivadovaus.

„Užtektų Bertašių prisijungt ir dauguma, bet matematika nesivadovausim“, – sakė E. Pilypaitis, pabrėžęs, kad bus kalbamasi atvirai bei su visais, net ir su komitetų išrinktais žmonėmis, jei tik šie norės. Bet kalbamasi, o ne deramasi.

TS-LKD, pelniusi didžiausią rinkėjų pasitikėjimą, norės vieno papildomo posto. Konkrečiau – administracijos direktoriaus pavaduotojos kėdės. Kol kas šias pareigas eina „valstietė“ Ilona Šeflerienė.

„Ši pozicija priklausytų, kas kaip deleguotų vicemero postą“, – aiškina meras, pridurdamas, kad nors „valstiečiai“ ir išlaikė turimas pozicijas, bet TS-LKD pelnė kur kas didesnį pasitikėjimą, tad palikti, kaip yra dabar, lyg nelabai teisinga.

Tačiau šio posto nenori atsisakyti ir „valstiečiai“, nors skyriaus pirmininkas Raimondas Januševičius ir nėra labai kategoriškas.

„Nežinau, ar mano galvojimas lemia, bet jeigu mes šią poziciją turėsime, kito žmogaus neieškotume. Manau, pavaduotojos pareigas ji (I. Šeflerienė – red. past.) galėtų eiti toliau“, – sakė R. Januševičius, džiaugęsis, kada gana išdraskytam skyriui taryboje pavyko išlaikyti turimus keturis mandatus.

„Nenukraujavom, kaip buvę mūsų kolegos, ėję su kitais pavadinimais. Kas labiausiai nukraujavo, tai turbūt „vieningi“, kurie įsivaizdavo, kad jie vieni ir vieningi galės daug ką padaryt, bet faktas rodo, kad reikia būti vienoj vietoj ir tos vienybės neieškoti kitur. Įsivaizdavo, kad jie labai svarbūs ir galingi, bet atskirai, pasirodo, nelabai ką eina padaryti“, – komentavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) skyriaus pirmininkas.

Nors socialdemokratai susirinkimo dar neturėjo, Šakių skyriaus pirmininkas Viktoras Lebedžinskas sako gavęs patikinimą, kad bent jau kol kas TS-LKD pirmaisiais partneriais norėtų matyti būtent juos. Mat ir dabar valdančiąją daugumą sudaro konservatoriai, socdemai ir „valstiečiai“. Ar taip ir liks, galutinai neaišku.

Dabar socialdemokratų skyriaus tarybai teks spręsti, ką jie siūlys eiti vicemero pareigas. Pasak V. Lebedžinsko, kandidatūros trys ir tokiu eiliškumu, kokiu sudėliojo rinkėjai –  mero posto siekęs politikos naujokas Darius Jakavičius, tarybos narys Martinas Eimutis bei dabar vicemero pareigas einantis Bernardinas Petras Vainius. Taip pat socialdemokratai norėtų vieno komiteto pirmininko pozicijos, kaip buvo ir iki rinkimų.

Dar prieš rinkimus meras E. Pilypaitis atviravo, kad sėkmės atveju, kas ir įvyko, administracijos direktoriaus nekeistų.

Komiteto „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ lyderis J. Bertašius sakė rinkimų rezultatais nenusivylęs.

„Yra kaip yra. Reikia rinkėjų nuomonę paisyti ir gerbti. Taryboje savo vietą aš rasiu, minčių turiu. Žinoma, būsiu opozicijoje ir nelabai ką turiu pasakyti. Nėra kažkokių liūdesių ar pergyvenimų“, – komentavo J. Bertašius.

O štai komiteto „Už vieningus zanavykus“ narė bei Zanavykų frakcijos seniūnė taryboje Rima Rauktienė padarė, ko gero, didžiausią šuolį apskritai – iš 23 vietos sąraše po reitingavimo šoktelėjo į antrą. Ji pati sako sąmoningai buvusi sąrašo gale, nes politikoje daugiau dalyvauti neketino.

„Dūšioj draskantis jausmas. Neplanavau, bet negaliu laužyti ir žmonių pasitikėjimo“, – sakė R. Rauktienė.

Kalbėdama apie rinkimų rezultatus ji patikino, kad visi nori gauti daugiau, bet kaip pirmą kartą rinkimuose dalyvavusio komiteto pasirodymą ji vertina visai neblogai ir dabar laukia pokalbio su meru bei „jo užduoto tono“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.