Rajono rinkėjai pasirinko – meras aiškus po pirmojo turo

pilypaitis laimejo
Nuotr. Didžiausią rinkėjų pasitikėjimą (50,89 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų balsų) pelnė ir galimybę vadovauti rajonui dar ketverius metus užsitikrino TS-LKD kandidatas Edgaras Pilypaitis.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakiuose rinkimų maratonas baigėsi – jau pirmajame ture sekmadienį meru išrinktas Edgaras Pilypaitis. Jo vadovaujami Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) taryboje gaus 10 mandatų. Rodos, Šakiuose tokio triumfo dešinieji neturėjo seniai ir dabar dar labiau įtvirtins iki šiol turėtas pozicijas. Rinkėjų aktyvumas – 47,17 proc.

Meras – po pirmojo turo

Tiesa, nors lyderis mero rinkimuose buvo aiškus nuo pirmųjų į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pradėjusių plaukti balsų, tačiau oficiali informacija, kad rajone nereikės antrojo turo ir meras išrinktas pirmajame, paaiškėjo tik po vidurnakčio, kai VRK pasiekė didžiųjų apylinkių rezultatai. Šakių rinkimų apygarda, pasak pirmininkės Lilijos Sniečkuvienės, darbą baigė po trečios valandos nakties.

E. Pilypaitis gavo 6112 balsų ir rinkimuose surinko 50,89 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. Antroje vietoje likęs Lietuvos socialdemokratų (LSDP) kandidatas gavo 14,47 proc. (1774 balsai). Trečias – visuomeninio komiteto „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ kandidatas Juozas Bertašius – 12,36 proc. (1484 balsai), ketvirtas liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Raimondas Januševičius su 10,21 proc. (1226 balsai), penktas – Vidmantas Muraška (visuomeninis komitetas „Už vieningus zanavykus“), surinkęs 7,16 proc. (860 balsų), paskutinė liko Darbo partijos kandidatė Dinara Gudaitienė 2,57 proc. (309 balsai), kuri, susumavus rezultatus, net nepatenka į rajono savivaldybės tarybą. Tiesa, D. Gudaitienė patikino, kad sieks balsų perskaičiavimo, nes iki galimo mandato taryboje jai trūksta vos dviejų balsų.

„Tikrai pasižiūrėsime, ar taip ir yra, nes ribą mandatui turime. Šiandien surašysiu skundą ir sieksime balsų perskaičiavimo“, – pirmadienį ryte sakė Darbo partijos lyderė rajone.

E. Pilypaitis rinkėjų aktyvumą pelnė 32 iš 34 apylinkių. Tik Slavikų ir Degutinės rinkėjai meru norėjo matyti J. Bertašių. Slavikuose buvęs ilgametis meras surinko 36,18 proc., o Degutinėje – 51,80 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. E. Pilypaitį tradiciškai labiausiai palaikė gimtasis Gelgaudiškis, kur jis pelnė 77,32 proc., didelio pasitikėjimo jis sulaukė Mikytų (63,30 proc.), Gotlybiškių (60,10 proc.), Lekėčių (56,72 proc.) apylinkėse.

Pokyčiai taryboje

Po rinkimų šiek tiek keisis ir rajono savivaldybės taryba, nors akivaizdu, kad stuburas turėtų likti toks pat. Iki šiol šešis mandatus taryboje turėję TS-LKD dabar gavo 10 (neskaičiuojant mero), tačiau iki absoliučios daugumos pritrūko, tad turės formuoti koaliciją. Antroje vietoje pagal gaunamų mandatų skaičių yra LSDP su penkiais mandatais (turėjo šešis).

Tiesa, jei rinkėjai vienaip rinko merus, tai nebūtinai tai atsispindėjo ir pagal partijas. LVŽS gavo keturis mandatus. Būtent tiek jie turėjo ir dabar, nors po 2015 m. vykusių savivaldos rinkimų jų pozicijos buvo gerokai solidesnės – buvo pelnę 10 mandatų, tačiau 2017 m. pavasarį, skilus „valstiečiams“, jų liko keturi, o likusieji sukūrė Zanavykų frakciją. Ko gero, šiuose rinkimuose ir buvo galima prognozuoti, kad tai, ko negaus „valstiečiai“, pasiims komitetai, kurių pamatai daugmaž „valstietiški“. Visuomeninis komitetas „Už vieningus zanavykus“ pelnė tris mandatus (nors jų kandidatas į merus priešpaskutinis), o J. Bertašiaus komitetas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ gavo du mandatus, nors kaip meras jis buvo trečias. Kaip minėta, už borto šįkart liko darbiečiai.

Po reitingavimo – pokyčiai sąrašuose

Atidavus pirmumo balsus gerokai keitėsi ir kai kurie partijų sąrašai. Akivaizdu, kad rinkėjai nebūtinai pritarė partijos siūlomam eiliškumam ir po reitingavimo padrumstė vandenis. Pavyzdžiui, TS-LKD sąraše iš 10 pozicijos į ketvirtą pakilo Vilhelm Haase, iš 16 į 11 pakilo Artūras Varankevičius, iš 12 į 21 vietą nukrito Birutė Stašinskienė. LSDP sąraše šuolių irgi būta. Pavyzdžiui, atidavus pirmumo balsus iš 20 į 8 vietą pakilo Eglė Dragūnaitytė, iš 27 į 11 Jūratė Bataitienė, iš 17 į 12 Mindaugas Valaitis. Būta ir kritimų. Pavyzdžiui, septintas sąraše buvęs Juozas Medveckas po rinkimų atsidūrė 17 vietoje. „Valstiečių“ sąraše pirmasis penketukas per daug nesikeitė, didesni šuoliai – iš 30 vietos į 16 šoktelėjęs Vytautas Jucaitis, iš 31 į 18 pakilęs Evaldas Šefleris. Visuomeninio komiteto „Už vieningus zanavykus“ rinkėjai bene aukščiausiai iškėlė tik 23 vietoje buvusią Rimą Rauktienę, kuri po reitingavimo atsidūrė antroje vietoje, o štai dėl mero posto kovoję M. Muraška po reitingavimo – ketvirtas. Nemažai sąraše pakilo ir Arūnas Tarnauskas (iš 24 į septintą vietą). Dažnas pirmajame dešimtukyje buvęs jaunimo atstovas krito maždaug per pusę ir liko dvidešimtukyje. J. Bertašiaus komitete „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ vieną didesnių šuolių padarė Ričardas Lekavičius iš 16 šoktelėjęs į šeštą vietą, iš 20 į 10 pakilo Albertas Navarskas.

Praėjo sklandžiai

Pasak  Šakių rinkimų apygardos pirmininkės L. Sniečkuvienės, rinkimai praėjo sklandžiai, didesnių trukdžių nebūta, tik dėl reitingavimo šiek tiek užtruko pats darbas. Pati komisijos pirmininkė sakė rinkimų dieną važinėjusi ir po apylinkes.

„Viskas gerai, balsadėžės padengtos plėvele, kabinos irgi įrengtos kaip reikia, tik gal į akis kliuvo, kad visur apsirengę komisijos nariai sėdėjo, tai gaila žmonių, nes daugelis patalpų gana šaltos, o ir taip sunku žmones prisikviesti, kad rinkimuose dirbtų“, – kalbėjo L. Sniečkuvienė.

Ji minėjo, kad raštiškų skundų dėl pažeidimų negauta, būta keletas skambučių dėl galimai vykstančios agitacijos.

„Bet gal vienas du atvejai“, – patikslino apygardos pirmininkė.

Visuomeninės stebėsenos organizacijos atstovės Deimantės Bakaitytės teigimu, rajone situacija išties nebloga.

„Tik įdomus įvykis buvo, kad vienas vyras iš Liepalotų atvažiavo balsuoti į Šakius, o už jį jau buvo pabalsavę Lukšiuos. Komisija sakė, kad buvo kažkokia sistemos klaida“, – komentavo D. Bakaitytė.

Kaip minėta, rinkėjų aktyvumas buvo 47,16 proc. Lyginant su 2015 m. vykusiais rinkimais, šįkart rinkėjai šiek tiek aktyvesni (tada buvo 45,94 proc. pirmajame ture).. Neeiliniuose mero rinkimuose 2017 m. gegužę antrame ture rinkėjų aktyvumas buvo 37,20 proc.

Negaliojančių biuletenių merų rinkimuose buvo 246 (2,05 proc.), tarybos narių rinkimuose – 502 (4,18 proc.). Sąraše, kaip skelbia VRK, yra 25 tūkst. 464 rinkėjai.

Džiaugiasi ir tikisi nenuvilti

O kaipgi rinkimų rezultatus vertina pats E. Pilypaitis?

„Pasitikėjimas buvo iš tų žmonių, kurie nesijungia į jokius politinius judėjimus ir darinius. Kaip sakau, tylioji dauguma suteikė labai tvirtą mandatą tęsti tuos darbus, kurie buvo pradėti – be tuščių politikavimų, su teisingos linijos nusistatymu, su prioritetų teisingu susidėstymu, teisingos politikos siekimu“, – džiaugėsi meras, kad jam pakako laiko pelnyti žmonių pasitikėjimą.

Dabar svarbiausia, pasak jo, nenuvilti žmonių ir tą pasitikėjimą išlaikyti. O apie galimus junginius, sakė E. Pilypaitis, kalbėti dar anksti, tačiau leido suprasti, kad didesnių draskymų taryboje nebus, nes rinkėjai parodė, kad taip, kaip yra dabar, iš principo jiems tinka.

Lietuvoje po pirmojo turo išrinkta 19 merų (iš 60).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.