Paukščiai grįžta namo

inkilai
Nuotr. Moksleiviai Lekėčių miškuose pakabino apie 70 inkilų. Kaip tai taisyklingai padaryti, pamokė miškininkai.


Ketvirtadienį, minint Pasaulinę miškų dieną, VĮ Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninis padalinys sukvietė moksleivius į inkilų kėlimo šventę „Paukščiai grįžta namo“, kuri vyko Lekėčių girininkijoje. O šeštadienį lekėtiškiai tradiciškai miestelio centre kalė inkilus, kuriuose jau greitai apsigyvens sparnuočiai.
 
Kovo 21 d. Lekėčių girininkijoje kartu su paukščių sugrįžtuvėmis paminėta ir Tarptautinė miškų diena, kurią Jungtinių Tautų Organizacija šiais metais skiria švietimo apie miškus temai. Į miškininkų rengiamą inkilų kėlimo šventę čia atvyko apie 20 Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro moksleivių. Šilagirio girininkijos girininko pavaduotojas Mantas Vaivada moksleiviams pasakojo, kaip kelti inkilus, kad jie paukščiams būtų patrauklūs ir saugūs. Reikia inkilus kabinti arba tvirtinti taip, kad prie inkilų paukščiai galėtų laisvai priskristi, kad inkilo priekinės sienelės neliestų šakų, nes į inkilą lengvai pateks paukščių priešai. Svarbu ir tai, kaip inkilas yra pakreiptas, – paukščiai mieliau renkasi inkilus, kurie yra šiek tiek pasvirę į priekį, nes iš „atsilošusio inkilo“ paukščiui nepatogu išlipti. Svarbus ir aukštis, kuriame kabinami inkilai. Pavyzdžiui, miškuose zylėms inkilai keliami 4–8 metrų aukštyje, atžalynuose – nuo 2 metrų aukščio. Anot miškininkų, dauguma paukščių nemėgsta tos pačios rūšies sparnuočių kaimynystės, todėl to paties tipo inkilai greta nekeliami. Pasak miškininkų, daugelis paukščių inkilų nevalo – kasmet krauna naują lizdą ant senojo, inkilus reikia  išvalyti. Šį darbą atlieka miškininkai – kasmet jie išvalo tūkstančius inkilų.

Šventės metu iškelta per 70 inkilų Lekėčių girininkijos miškuose. Po darbų visi šventės dalyviai buvo pavaišinti karšta koše ir arbata bei pakviesti į balandžio 27 dieną vyksiančią Nacionalinę miško sodinimo šventę.

Kovo 21 d. į inkilų kėlimo šventę „Paukščiai grįžta namo“ miškininkai gyventojus kvietė visoje Lietuvoje, šią dieną 50-yje skirtingų vietovių visos Lietuvos miškuose iškelta apie 2 tūkst. inkilų. Įprastai miškininkai inkilus kelia visą pavasarį – Šakių padalinyje miškininkai planuoja jų iškelti apie 400.

Praėjusį šeštadienį lekėtiškiai pakvietė į jau tradicine tapusią trečiąją inkilų kalimo šventę ,,Čir vir vir pavasaris“. Čia atėjo gausus būrys gamtą mylinčių žmonių – šeimos su vaikais, miestelio svečiai. Pasidarbavus kelias valandas buvo pagaminta daugiau kaip 40 inkilų. Kaip ir kasmet, inkilus daryti mokė miškininkas, muziejininkas Gintas Čekauskas. Lekėtiškius džiugino šiltas pavasario oras, garsiai kaukšėjo plaktukai, mažieji dalyviai dalyvavo viktorinoje, paukštukais išpuošti inkilai iškeliavo į šventės dalyvių namus bei sodybas. Organizatoriai dėkoja miestelio seniūnui Ričardui Krikštolaičiui, kuris parūpino medienos ir reikiamų medžiagų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.