Svarbu ne kiekybė, o požiūris

konservatoriai2
Nuotr. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Šakių skyriaus nariai beveik vienbalsiai dar vienai kadencijai pirmininku išsirinko Edgarą Pilypaitį.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį šeštadienį visuotiniame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus susirinkime išrinkta nauja skyriaus valdžia, patvirtintos ataskaitos. Partijos skyriaus pirmininku antrai kadencijai perrinktas rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, o jo pavaduotoju vietoj Arvydo Šlėderio išrinktas Algirdas Klimaitis.
 
Susirinkimas prasidėjo nuo sveikinimų

Visuotinis TS-LKD Šakių skyriaus susirinkimas prasidėjo naujo nario pasveikinimu, skyriaus gretas papildė UAB „Riko prekyba“ vadovas Kornelijus Nyderis, nepamiršti ir apvalius jubiliejus paminėję partijos bendražygiai. Sveikinimus palydėjo tradicinė Mečislovo Švabo invokacija apie žmogaus, kuriam niekada negana, bedugnę ir stebuklą iš mažai padaryti daug. Pasak jo, užtenka sumažinti savo poreikius, lūkesčius, nepasitenkinimą, pavydą ir stebuklas įvyksta, tad svarbu ne kiekybė, o požiūris. Ir tam nereikia jokio išsilavinimo, diplomo ar rankų miklumo.

Dėkojo už lyderystę ir įkvėpimą

Į visuotinį susirinkimą atvykusi Seimo narė, 1990m. Kovo 11-osios akto signatarė Rasa Juknevičienė pasidalijo savo politinėmis įžvalgomis, primindama, kad prieš dešimtmetį TS-LKD buvo laidojama partija, bet šiandien viskas visiškai kitaip. Už gražų ir sektiną darbą ji skyriui padovanojo Kovo 11-osios akto su signatarų parašais kopiją. Savo parašu ant šio Akto politikė didžiuojasi labiausiai gyvenime. Į gimtinę šeimos aplankyti sugrįžusi Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė teigė Šakiuose nesijaučianti viešnia, nes būtent nuo čia prasidėjo jos politinis kelias. Pasidžiaugusi bendrapartiečių pasiekimais, ji dėkojo už lyderystę ir įkvėpimą, kurio reikėtų pasimokyti visai Lietuvai.

Atvedė į pergalę

Pristatydamas ataskaitą, 2017 m. skyriaus pirmininku išrinktas E. Pilypaitis akcentavo, kad būtent kokybės svertai, susitelkimas ir bendro tikslo, o ne asmeninės naudos siekimas atvedė skyrių prie sėkmingų neeilinių mero ir neeilinių Seimo nario rinkimų, kuomet į Seimą 2018 m. išrinkta bendrapartietė Irena Haase. Kad skyrius dirba kryptingai ir sutelktai, parodė ir šių metų savivaldos rinkimai – E. Pilypaitis pergalę pasiekė jau pirmajame rinkimų ture, o penkis praėjusios kadencijos TS-LDK narius papildė ar pakeitė dar penki. Pasak jo, toks ir buvo buvusio skyriaus pirmininko A. Klimaičio palinkėjimas – atvesti skyrių į pergalę. Tad naujieji skyriaus lyderiai šį palinkėjimą išpildė.

Susikalbėti galima su visais

E. Pilypaičio teigimu, jų partija buvo atvira visiems, kurie ėjo į diskusijas, tad po savivaldos rinkimų nebuvo susitikę tik su viena politine jėga – Juozo Bertašiaus sukurtu rinkimų komitetu, kuris taryboje prisišliejo prie Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos. Ilgai svarsčius tiek frakcijos viduje, tiek skyriaus taryboje, buvo nuspręsta, kad šios 2019–2023 m. savivaldybės tarybos kadencijos valdančiosios koalicijos sudėtį sudarys dešimt TS-LKD deleguotų tarybos narių, penki Socialdemokratų frakcijos nariai ir trys asociacijos „Vieningi zanavykai“ nariai. Tad dabartinę valdančiųjų koaliciją sudaro įspūdingas skaičius – 19 narių, bet ne visada jis nulemia politinius sprendimus. Tačiau, pasak E. Pilypaičio, „susikalbėti galima su visais, jei tik nėra užslėptų asmeninių ambicijų arba asmeninės naudos ieškojimo“.

Sumažėjo narių gretos

Beje, nepaisant aukštų pasiekimų, praėjusiame ataskaitiniame laikotarpyje pirmininkas sau papriekaištavo ir įvardijo vieną minusą – partinei veiklai kunkuliuojant rinkiminiame maratone, buvo per mažai dirbama su žmonėmis, kuriuos būtų galima pritraukti į partijos narių sąrašus. Jei 2017 m. skyriuje buvo 167 nariai, tai šiandien – 163. Per šį laikotarpį į partiją buvo pritraukti tik aštuoni nariai, kurie nekompensavo sumažėjimo, kuris atsirado dėl garbaus skyriaus narių amžiaus. Tačiau čia ir vėl buvo pabrėžta, kad sėkmingą skyriaus veiklą nulemia ne tiek kiekybė, kiek kokybė, ir pasidžiaugta naujai išrinktais tarybos nariais bei išaugusiomis partijos rėmėjų gretomis.

30 narių nedalyvavo nė viename susirinkime

Etikos komisijos ataskaitą pristatęs A. Klimaitis prasitarė, kad komisija fizinio darbo nedirbo, nes nebuvo nei skundų, nei priekaištų, ir pasidžiaugė išaugusia partijos narių politine kultūra. Nepaisant to, komisijos nariai nesėdėjo sudėję rankų – atliko visų skyriaus narių dalyvavimo organizacijos veikloje monitoringą, analizavo nario mokesčio mokėjimo tvarkingumą. Pasak jo, nuo 2015-ųjų iki dabar Šakių skyrius organizavo 12 visuotinių susirinkimų. 30 narių juose nebuvo nė vieno karto. Jie nepranešė, neinformavo, nebuvo rimtų priežasčių. Tad A. Klimaitis iškėlė klausimą: ką jie iš viso veikia organizacijoje? Jo manymu, nors kiekybė yra labai svarbu, bet kokybė kartais yra svarbesnė, todėl siūlė naujai skyriaus tarybai ir Etikos komisijai šį klausimą gerai apgalvoti ir galbūt šiems asmenims pasiūlyti likti tik partijos rėmėjais, kad ateityje nekiltų problemų dėl kvorumo. Beje, net 18 skyriaus narių nepraleido nė vieno visuotinio susirinkimo. Pasak jo, tai pavyzdys, kaip atsakingai reikėtų atlikti savo, kaip partijos nario, pareigas.

Išsirinko naują valdžią

Po abiejų ataskaitų patvirtinimo, įvyko skyriaus pirmininko rinkimai. Kadangi buvo pasiūlytas tik vienas kandidatas, susirinkimo dalyviai nusprendė balsuoti atvirai, pakeliant mandatus. Vienam nariui susilaikius, kitiems balsavus už, dar dvejų metų kadencijai TS-LKD Šakių skyriaus pirmininku išrinktas E. Pilypaitis.

Skyriaus pirmininko pavaduotojo pareigas ėjęs A. Šlėderis dėl didelio tiesioginio darbo krūvio savivaldybės administracijoje atsisakė būti renkamas kitai kadencijai. Todėl pirmininkas pateikė svarstyti buvusio ilgamečio skyriaus pirmininko A. Klimaičio kandidatūrą. Dviem susilaikius, kitiems balsavus už, A. Klimaitis išrinktas primininko pavaduotoju.

Į partijos tarybą nuo skyriaus deleguoti A. Šlėderis ir Aušra Šakėnaitė. Iždininku antrai kadencijai patvirtintas Mindaugas Mockevičius. Išrinkta nauja Etikos komisija, kurioje ateinančius du metus dirbs K. Nyderis, A. Klimaitis, Violeta Simonavičienė, Vilija Ramanauskienė ir Mindaugas Balčiūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.