Apie paslaugas, pokyčius, darbus

bataitiene jurate
Nuotr. Ilguvos globos namų direktoriaus pavaduotoja socialiniam darbui Jūratė Bataitienė  pristatė laikino atokvėpio paslaugą ir apgailestavo, kad nors ji nemokama, bet žmonės ja naudojasi gana vangiai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį į posėdį rinkosi rajono neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba, pirmiausiai su nauju darbų startu pasveikinusi naujuosius rajono vadovus, o vėliau priėjusi ir prie darbinių klausimų.

Bene didžiausio susidomėjimo susitikimo metu sulaukė Ilguvos globos namų direktoriaus pavaduotojos socialiniam darbui Jūratės Bataitienės pristatoma laikino atokvėpio paslauga, skirta asmenims su proto ar psichine negalia. Beje, apie tokio pobūdžio paslaugą, įvardijant ją kaip gyvybiškai svarbią, jau kalbėta prieš daug metų...

J. Bataitienė informavo, kad šiuo metu įstaiga vykdo projektą, kurio metu Marijampolės apskrities penkių savivaldybių žmonės gali pasinaudoti nemokamai teikiamomis paslaugomis. Nuo neįgalaus asmens priežiūros pavargę artimieji turi galimybę pailsėti, globojamą ar prižiūrimą asmenį  priežiūrai patikėję Ilguvos socialinės globos namams. Vidutiniškai vienam paslaugos gavėjui gali būti pasiūlyta iki 10 parų priežiūros (galima iškart išnaudoti visą laiką, galima rinktis savaitgalį, jei reikia – darbo dieną). Jei yra poreikis, įstaiga slaugomą asmenį tiek atsiveža, tiek vėliau gali ir parvežti į namus. Būdamas įstaigoje jis gauna įvairiapusišką priežiūrą, gali rinktis maitinimą, laiko praleidimo būdą.

„Nors paslauga nemokama, žmonės nelabai linkę ja naudotis“, – apgailestavo J. Bataitienė ir kvietė neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos narius, kurie yra įvairių neįgaliųjų organizacijų vadovai, paraginti šia paslauga pasinaudoti tuos, kuriems to tikrai reikia.

Beje, iki šiol paslauga yra pasinaudoję penki asmenys, laukiama šeštojo.

„Projektas vyks iki lapkričio mėnesio, o paskui norėtume tartis su savivaldybe, gal jie pirktų šią paslaugą. Problema buvo tokia, kad laikino atokvėpio paslauga nebuvo įtraukta į socialinių paslaugų katalogą, bet kaip tik gegužės 22 d. išėjo naujos redakcijos paslaugų katalogas, kur ši paslauga įrašyta“, – informavo  Ilguvos globos namų direktoriaus pavaduotoja.

Pristatymo išklausiusi sutrikusio intelekto bendrijos „Šakių viltis“ pirmininkė Roma Dėdinienė teiravosi, ar paslauga gali pasinaudoti vaikai, ir sulaukusi neigiamo atsakymo klausė, ar pati įstaiga apie tai nepagalvojo, ar teikiant projektą buvo kažkas nesužiūrėta.

„Nes čia jau atskirtis pasidaro“, – teigė R. Dėdinienė, apskritai mananti, kad tas 10 parų siūlomos priežiūros neįgalų asmenį slaugančiam asmeniui yra labai mažas laikotarpis.

J. Bataitienė pripažino, kad dėl laikino atokvėpio paslaugos vaikams įstaiga sulaukia tikrai nemažai skambučių, tačiau nieko negali padėti, nes projektas yra toks, koks yra, o Ilguvos globos namų turima licencija yra skirta teikti paslaugas suaugusiems žmonėms.

„Jie galėjo reikalauti abiejų licencijų, mes būtume įsitraukę partnerį, tarkim, galbūt kalbinę specialiąją Gelgaudiškio mokyklą“, – svarstė Ilguvos globos namų direktoriaus pavaduotoja ir atkreipė dėmesį, kad tai pilotinis projektas ir jam lapkritį pasibaigus įstaiga nusiteikusi tartis, bendradarbiauti su savivaldybe.

Laikinai Socialinės paramos skyriaus vedėjos pareigas einanti vyriausioji specialistė Daiva Pilypaitytė pristatė pasikeitusią specialiųjų poreikių nustatymo tvarką bei su tuo susijusius klausimus. Meras Edgaras Pilypaitis neįgaliesiems bei jų problemoms ir toliau žadėjo skirti dėmesį, atsižvelgti į jų poreikius. Jis sakė, kad dabar kur kas atsakingiau žiūrima į įgyvendinamus projektus, priminė, kad net ir nesuplanavus lėšų pagal išgales buvo žeminami neįgaliesiems nedraugiški šaligatviai, kuriuos dažai keiksnodavo ir vaikus vežimėliais vėžinantys tėvai. Beje, paprašyta du žmones deleguoti į specialią darbo grupę, kur ir būtų sprendžiami panašūs klausimai, o neįgaliųjų atstovai išsakytų savo nuomonę.

Vicemeras Darius Jakavičius pasidžiaugė jau randantis bendrą ryšį su socialinių įstaigų vadovais ir vylėsi, kad susikalbėti pavyks ir su neįgaliųjų organizacijomis. Jis linkėjo eiti ne vieniems nuo kitų, o vieniems prie kitų, nes tik kalbantis ir pasitikint vieniems kitais, įsitikinęs vicemeras, įmanoma pasiekti rezultatų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.