Kaupti ar nekaupti – laiko apsisprendimui beveik neliko

levickiene
AB „Swedbank“ Šakių klientų aptarnavimo centro valdytoja Gintarė Levickienė mano, kad ši pensijų reforma turbūt vienintelė, privertusi žmones susimąstyti apie savo ateitį, nė prie vienos kitos reformos taip nebuvo, kad visi pradėtų galvoti apie senatvės pensiją. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Iki pensijų reformos liko devynios dienos. Jeigu iki šiol pensijai nekaupėte, nuo liepos 1 d. automatiškai būsite įtraukti į kaupimą – nuo jūsų atlyginimo kas mėnesį bus nuskaičiuojama apie keliasdešimt eurų, kol sulauksite pensinio amžiaus. Šie pinigai keliaus į pensijų kaupimo bendrovę jūsų ateičiai.

Kaupti galima trijose pakopose

AB „Swedbank“ Šakių klientų aptarnavimo centro valdytoja Gintarė Levickienė, sutikusi pakomentuoti pensijų reformą, pirmiausiai supažindino su visomis trimis pensijų pakopomis. Pirmoji – tai valstybinio socialinio draudimo pensija. Svarbu atsižvelgti į tai, kad dėl ilgėjančios gyventojų vidutinės gyvenimo trukmės mūsų šalies visuomenė sensta – būsimų pensininkų skaičius auga greičiau nei būsimų mokesčių mokėtojų. Pasak jos, tai daro tiesioginę įtaką „Sodros“ mokamos senatvės pensijos mažėjimui, todėl, norint užsitikrinti pakankamas pajamas senatvėje, verta kaupti papildomai. Antrosios pakopos pensijų fonduose galima kaupti papildomas lėšas senatvei. Kaupimo įmoką sudaro dvi dalys – įmoka nuo atlyginimo ir skatinamoji įmoka iš valstybės biudžeto. Pirmoji ir antroji pakopos kartu leistų senatvei sukaupti apie 50 proc. dabartinio darbo užmokesčio. Trečioji pakopa – tai savarankiškai kaupiama pensija, kurios mėnesinę įmoką kiekvienas gali pasirinkti asmeniškai. Privalumas tas, kad, netekus darbo, kaupimą galima sustabdyti, o vėl pradėjus dirbti, toliau kaupti. Valdytojos teigimu, visos trys pakopos kartu leistų senatvei sukaupti apie 70 proc. dabartinio darbo užmokesčio. Beje, šiam kaupimo būdui galioja gyventojų pajamų mokesčio lengvata. Nuo sukauptų įmokų sumos (nuo 1 tūkst. 500 eurų) galima susigrąžinti 20 proc.

„Kuo dar patrauklu pasirinkti antrąją ir trečiąją pakopas? Tuo, kad, atsitikus nelaimei, sukaupti pinigai yra paveldimi, o sudarant trečios pensijų pakopos sutartį, galima nurodyti net asmenį, kuriam jie bus išmokėti. Be to, jie išmokami vienkartine išmoka žmogui išėjus į pensiją“, – informavo G. Levickienė, pridurdama, kad žmonių, pasirenkančių trečią pakopą, šiuo metu daugėja.

Bus įtraukti automatiškai

Pasak G. Levickienės, ši pensijų reforma turbūt vienintelė, privertusi žmones susimąstyti apie savo ateitį, nė prie vienos kitos reformos taip nebuvo, kad visi pradėtų galvoti apie senatvės pensiją.

„Ši reforma išsiskiria tokia naujove, kad visi dirbantys iki 40 metų amžiaus gyventojai bus automatiškai įtraukti į pensijų kaupimą antroje pakopoje, priskiriant vieną iš penkių pensijų kaupimo bendrovių. Pamatyti, kuriai esate priskirti, galite prisijungę per „Sodros“ asmeninę paskyrą internetu. Kiekvienas gali pasirinkti, ar pasilikti priskirtoje bendrovėje, ar pasirinkti kitą. Kaupimas prasidės nuo liepos 1 dienos, tad iki to laiko reikia apsispręsti. Jei norite kaupti – nieko daryti nereikia, jei ne – turite kreiptis į „Sodrą“ ir informuoti apie savo sprendimą“, – teigė valdytoja.

Atsisakiusiems kaupti, svarbu žinoti, kad jie vis tiek bus vėl įtraukiami į kaupimą kas trejus metus su galimybe atsisakyti per pusę metų. Tai tęsis iki tol, kol sueis 40 metų, bet ne daugiau nei tris kartus. Pasirinkus kaupimą, paliekama galimybė pasiimti 12 mėnesių pertrauką. Ši pertrauka gali būti panaudojama bet kada, kai tik prireikia, ji taip pat gali būti išdalinama dalimis, po keletą mėnesių, tačiau bendra trukmė negali viršyti vienų metų.

Kaupsite nuo mažesnių sumų

Kaupiantieji ir skyrę savo lėšų, kad jų pensija senatvėje būtų didesnė, gaus tam tikrą valstybės paskatą. Tie, kas apsisprendė kaupti pensijai, bet prieš tai niekada nekaupė, pradės kaupti nuo mažesnių sumų – t. y. kas mėnesį kaupimui skirs 1,8 proc. nuo savo atlyginimo „ant popieriaus“, plius gaus 0,3 proc. valstybės paskatą. Tie, kas kaupė pensijai iki šiol, kas mėnesį kaupimui skirs po 3 proc. nuo savo atlyginimo „ant popieriaus“ ir iš valstybės gaus 1,5 proc. paskatą.

Pasak G. Levickienės, kiekvienas anksčiau kaupęs žmogus taip pat gali apsispręsti, ar kaupti toliau, ar nutraukti, ar sustabdyti kaupimą. Be to, antros pakopos pensijų kaupimo dalyviai gali pakeisti kaupimo bendrovę. Tai padaryti nesudėtinga – asmeniui reikia kreiptis į įmonę, kuriai jis nori patikėti savo lėšas. Šiuo metu Lietuvoje galima kaupti šiose penkiose pensijų kaupimo bendrovėse: „Swedbank investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“, „Aviva Lietuva“, „Luminor investicijų valdymas“ ir „INVL Asset Management“ (INVL).

„Pastebima tendencija, kad tie gyventojai, kurie pradėjo mokėti 1,8 proc. įmokas, skuba šias įmokas padidinti iki 3 proc. ir atitinkamai gauti didesnę valstybės paskatą, o naujas sutartis sudarantys gyventojai renkasi maksimalų kaupimo tarifą ir maksimalią paskatą“, – pastebėjo valdytoja, pažymėdama, kad visi, kurie kaupė iki šiol 2+2+2 principu, nuo sausio 1 dienos jau kaupia maksimaliai, be pereinamojo laikotarpio.

Vis dėlto dalis kaupusiųjų iki šiol nusprendė nutraukti kaupimą arba bent kol kas nebekaupti.

Kaip informavo valdytoja, nutraukus antros pakopos sutartį, visi sukaupti pinigai keliauja į „Sodrą“, atstatant „Sodros“ pensijos sumažėjimą dėl buvusio kaupimo, o kaupimą sustabdžius, sukaupti pinigai lieka asmens pensijų sąskaitoje ir yra išmokami sulaukus pensijos. G. Levickienė priminė, jog kaupiamos lėšos yra gyventojo asmeninė nuosavybė ir tol, kol jos yra pensijų fondo sąskaitoje, jos yra paveldimos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.