Šakių vaikų globos namams pritaikyta išimtis

kelertas v2
Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Šakių vaikų globos namų stoję ginti garbūs Vokietijos valdžios atstovai nerimauja dėl vaikų globos pertvarkos Lietuvoje. Vokietijos Bundestago parlamentaras Axel Knoerig kartu su bendraminčiais, profesoriumi, dr. Gerald Mann ir socialinių mokslų darbuotoju, dr. Ralf Walkenhaus, šiandien Vilniuje susitinka su Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotoju Mariumi Vaščega, o rytoj atvyksta ir į Šakius.

Pasak Šakių vaikų globos namų vadovo kunigo Virginijaus Kelerto, A. Knoerig ne pirmą kartą lankosi jų įstaigoje. Jis dalyvavo, kai buvo dedamas naujai statomų vaikų globos namų Kertinis akmuo, savo parašą padėjo Laiko kapsulėje ateities kartoms saugomame akte, kuris buvo įmūrytas į pamatus, todėl jam svarbus tolimesnis Šakių vaikų globos namų likimas. Kaip paaiškėjo, jis nenuleidžia rankų ir šios įstaigos išlikimo klausimą kelia ne tik Lietuvoje bei Vokietijoje, bet ir Europos Sąjungos parlamente Briuselyje.

„Vokiečiai stebisi Lietuvos vaikų globos reforma ir tvirtina, kad pasukome ne tuo keliu. Šiandien jis atvyksta pažiūrėti, kaip mums sekasi ir kokie yra pokyčiai“, – komentavo svečio vizito tikslą V. Kelertas teigdamas, kad jų vaikų globos namai pasirinko teisingą poziciją – ne skubiai užsidaryti ir išsiskirstyti, o mąstyti kritiškai, gerai viską pasverti ir kovoti už išlikimą.

Matyt, ne be reikalo stengtasi, nes šiandien globos namų vadovas turi gerą žinią. Nuo liepos 9 d. įsigaliojo socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymas dėl Socialinės globos normų aprašo pakeitimų, kuriuose „numatyta išimtis vaikų globos namams, 2007–2013 m. gavusiems Europos Sąjungos investicijas, tiems, kurie buvo finansuoti iš 2004–2009 m. Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų“. Šios įstaigos socialinę globą be tėvų globos likusiems vaikams (čia apgyvendintiems iki 2020 m. sausio 1 d.) galės teikti ne iki 2020 m. gruodžio 31 d., kaip buvo numatyta anksčiau, bet iki 2023 m. gruodžio 31 d. Tarp įstaigų, kurioms padaryta išimtis, patenka ir Šakių vaikų globos namai, kurie, beje, ir toliau (po 2020 m. sausio 1 d.) galės priimti vaikus, tačiau tik trumpalaikei trijų mėnesių globai.

Rytoj vaikų globos namų vadovas šią žinią praneš svečiams iš Vokietijos, kurie kartu su Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupu Mindaugu Sabučiu lankysis Šakiuose. Čia jie planuoja vaikų globos pertvarkos klausimais padiskutuoti su Seimo nare Irena Haase, NVO vaikams konfederacijos direktore Elena Urboniene bei konfederacijos atstove Genovaite Paliušiene. Į šį susitikimą pakviesti ir mūsų rajono savivaldybės vadovai.

V. Kelertas stebėjosi, kaip liepos 9 d. į susitikimą rajono savivaldybėje atvykusios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji patarėja bendradarbiavimo su savivaldybėmis klausimais Daina Urbonaitienė, Centrinės projektų valdymo agentūros Socialinės apsaugos projektų skyriaus viršininkė Vaida Lisauskienė bei Tvaraus perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų sistemos Tauragės regiono pertvarkos procesų ekspertė Marijona Janavičienė galėjo nežinoti šio įstatymo pakeitimo, nes valdininkės tvirtino, kad jokių išimčių niekam nebus daroma.

Šakių vaikų globos namų gyvenamoji aplinka kuriama pagal šeimai artimos aplinkos modelį, kaip yra reikalaujama socialinės globos normose. Vaikai gyvena keturiuose atskiruose butuose, atskirose patalpose. Be to, viena iš šios įstaigos steigėjų yra Šakių evangelikų liuteronų religinė bendruomenė, kuri Šakių krašte gyvuoja jau 200 metų – nuo naujosios Prūsijos santvarkos, carinės Rusijos imperijos, sovietmečio iki šių dienų, ko gero, ilgiau nei bet kuri kita bendruomenė.

Tad, V. Kelerto teigimu, prieš sunaikinant pilietinę iniciatyvą – nevyriausybinius vaikų globos namus atskiruose butuose daugiabučiame name, reikėtų pirmiau sėkmingai perorganizuoti ministerijos ir savivaldybių pavaldumo vaikų globos namus, į kuriuos žvelgiant ir prasidėjo ši pertvarka. Beje, jam nesuprantama, kodėl reformą norima atlikti tik globotinius perkraustant iš vienų namų į kitus, bet nekeičiant paslaugų vaikui turinio.

„Ką daryti vaikams su psichiniais, emociniais sutrikimais, kai eilės į Vaiko raidos centrą reikia laukti pusę metų?“ – klausė Šakių vaikų globos namų vadovas teigdamas, kad svarbiausia vaikams suteikti visas paslaugas, tarp jų ir psichologo bei psichiatro.

Šią problemą įžvelgia ir Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas, kurio manymu, jei be tėvų globos likę vaikai gyvens tarp kitų kaimynų, tačiau negaus būtinų paslaugų, jie geriau nesijaus.

Pasak jo, institucinė vaikų globos namų reforma neveikia – ji nebuvo gerai apgalvota, jai tinkamai nepasirengta, todėl matome realų šios pertvarkos vaizdą – gyventojai piktinasi ir šalinasi globojamų vaikų kaimynystės, o pastarieji, apgyvendinti butuose ar atskiruose namuose, jaučiasi dar labiau išskirtiniai ir nesaugūs, nei gyvendami su panašaus likimo vaikais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.