Modernizuota sale nepatenkinti nei sportininkai, nei kultūrininkai

lekeciai sale
Renovuota sporto sale bus nelengva dalintis kultūros ir sporto organizatoriams. Kaip tai padaryti, diskutavo (iš kairės) Lekėčių bendruomenės moterų klubo pirmininkė Vaida Brazaitienė, Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro kūno kultūros mokytojas Darius Ruzgys bei renginių organizatorė Milda Ratomskienė. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Modernizavus Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro sporto salę, rezultatu liko patenkinti toli gražu ne visi: joje negali normaliai vykti kūno kultūros pamokos, o ir kultūrininkai čia negali tinkamai vykdyti kultūrinės veiklos. Lekėčių seniūnijos bendruomenė kreipėsi į Seimo narę Ireną Haase, kad ši padėtų išspręsti šią problemą. I. Haase sausio 7 d. pakvietė su bendruomenės nariais susitikti atsakingus rajono savivaldybės administracijos darbuotojus.

Įgyvendinant Europos regioninės plėtros fondo finansuojamą projektą „Šakių rajono savivaldybės mokyklų tinklo efektyvumo didinimas“, Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre įrengtas vaikų darželis, taip pat modernizuota ir sportinei bei kultūrinei veiklai pritaikyta Lekėčių mokyklos sporto salė, kurioje turėtų vykti viskas: ir kultūros renginiai, ir repeticijos, ir įvairios sporto veiklos.

Tačiau lekėtiškiai yra nepatenkinti: įrengus stacionarias kėdes žiūrovams, sumažėjo salės plotas, kad būtų galima tinkamai sportuoti ar rengti varžybas. Nėra atskiros patalpos, kur išnešti dekoracijas bei kitus daiktus, taip pat nėra vietos repeticijoms. Lekėtiškiai įsitikinę, kad bus visiškai paralyžiuotas ir sportinis, ir kultūrinis jų gyvenimas. Šie metai ypač gausūs renginiais, Lekėčiai yra paskelbti Lietuvos mažąja kultūros sostine.

„Renginių nebus galima rengti kartu su sportu. Numatyta gausybė renginių, tai mes kiekvieną dieną sceną turime išardyti. O greitai ją surinkti ir išrinkti neįmanoma, kad dienos metu galėtų vykti kūno kultūros pamokos, po pietų repetuoti teatro kolektyvai, vakare vėl sportuotų suaugę žmonės. Tai neįmanoma padaryti nei žmogiškųjų išteklių, nei laiko prasme“, – aiškino Lekėčių bendruomenės moterų klubo pirmininkė Vaida Brazaitienė. Todėl teirautasi dėl papildomo etato įsteigimo. Svarstyta, galbūt būtų galimybė apjungti seniūnijos ir mokyklos-daugiafunkcio centro ūkio dalį, bendromis jėgomis padėti kultūrininkams techniniuose darbuose,tačiau šio klausimo iki galo nepavyko išdiskutuoti.

Išeitis priestatas?

Lekėtiškiai įsitikinę, kad geriausias problemos sprendimo būdas – Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre pastatyti priestatą ir ten įrengti sporto salę arba bent jau sceną bei pagalbines patalpas. Jie ir tikėjosi, kad priestatas bus statomas. Kaip paaiškino susitikime dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis, lekėtiškiai buvo netiksliai informuoti, kad galimai iš minėto projekto bus įrengtas ir darželis, ir sutvarkyta salė, ir net pastatytas priestatas. Pasak mero, tik projektą koordinuoti perėmus Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojui Aurimui Staugaičiui paaiškėjo, kad iš to projekto lėšos statybos darbams neskiriamos.

Susitikimo metu laikinai Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorės pareigas einanti Lilija Liutvinienė pakvietė apžiūrėti patalpas ir rekonstruotą salę. Centre yra nedidelė fojė, todėl svarstyta, kad, atlikus nedidelį remontą ir iškėlus čia esantį muziejų, galima būtų įrengti salę kameriniams renginiams.

Rekonstruotos salės viduryje dabar stovi didelė scena, kraštuose sukrautos kilnojamos kėdės, atitverta užuolaidomis užkulisinė dalis. Pasak Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro kūno kultūros mokytojo Dariaus Ruzgio, šiandien tokiomis sąlygomis užgriozdintoje salėje moksleiviams tenka sportuoti.

Suremti pečius

Pradėjus įgyvendinti minėtą projektą paaiškėjo ir dar viena svarbi detalė – investicijos yra galimos ir pateisinamos, jei Lekėčių mokyklos-daugiafunkcio centro pastatas atitinka C energinio naudingumo klasę. Pasirodė, kad šis pastatas yra dar žemesnės klasės, o kad nereikėtų grąžinti projekto finansavimui skirtas ES fondų lėšas,teks tą aukštesnę klasę pasiekti, viena išeičių – pastatą apšiltinti. Pasak A. Staugaičio, projektas nuo rugpjūčio mėnesio buvo sustabdytas, agentūra sustabdė ir mokėjimus.

„Ar geriau tuos pinigus atiduoti, ar dėkime į pastato apšiltinimą pasiekti tai aukštesnei energinei klasei. Mes matome, kad ši įstaiga Lekėčiams yra reikalinga. Jei žmonės netelpa salėje, vadinasi, gyvenimas čia vyksta“, – kalbėjo meras ir pridūrė, kad pastato apšiltinimui yra reikalingi papildomi pinigai, maždaug 150-200 tūkst. eurų, kurių bus ieškoma.

Susitikimo metu diskutuota, kad galbūt reikėjo kreiptis į Seimą dėl papildomų lėšų skyrimo, tačiau Seimo narė I. Haase priminė, kad šių metų Seime valstybės biudžetas jau priimtas ir kreiptis per vėlu. Čia išsiskyrė susirinkusių nuomonės, kas į ką laiku ar ne laiku kreipėsi šiuo klausimu.

„Situacija dėl patalpų ir dėl reikalingo priestato savivaldybei yra žinoma nuo 2018 metų. Buvo ir raštas rašytas tarybai, bet atsakymo bendruomenė nėra gavusi ir buvo nežinomybėje“, – svarstė Seimo narė I. Haase.

Iki šiol pagal projektą nepagamintos žiūrovų tribūnos, kurių labai reikėtų jau numatytiems salėje rengti renginiams.

„Tribūnos rugsėjį turėjo būti pagamintos, tačiau jų nepadarė, paskutinis gamintojų žadėjimas buvo iki gruodžio 31 d., vis tiek nepadarė. Dabar nutraukėm su jais sutartį“, – situaciją dėl tribūnų pakomentavo A. Staugaitis ir pridūrė, kol projektas sustabdytas, kol kas negalima skelbti naujų pirkimų. Susitikimo metu siūlyta artėjančiai Lekėčių – mažosios kultūros sostinės – atidarymo šventei tribūnas pasiskolinti iš Šakių kultūros centro.

Diskusijų būta daug, tačiau, ūkiškai pasikalbėję, visi sutarė, kad būtina visiems suremti pečius ir tinkamai pasiruošti artėjančiai vasario 8 d., kada vyks Lekėčių – mažosios kultūros sostinės – atidarymo šventė, o ateityje renovuotoje salėje vykdyti veiklas bendradarbiaujant.

Tolimesni projektiniai bei žiūrovų tribūnos reikalai pajudės, išsprendus pastato apšiltinimo finansavimo klausimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.