Ištikus nelaimei telieka viltis ir aplinkinių gerumas

gaisras parama
Šiais metais jau ketvirtą kartą gaisras kyla gyvenamajame name, o šv. Velykų antrą dieną ugnis be namų ir su skola paliko jauną šeimą, kuri dar netgi nebuvo spėjusi juose įsikurti. Facebook nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Antrą šv. Velykų vakarą ugnis nepagailėjo jaunos naujakurių šeimos Kudirkos Naumiestyje – pasiglemžė dar netgi oficialiai nepriklausantį, bet jau pradėtą tvarkyti gyvenamąjį namą. Džiugu, kad nelaimėje pagalbos ranką tiesia žmonės ir jau antra savaitė mielai aukoja po šoko dar neatsigavusiai šeimai.
 
Dviguba nelaimė – gaisras ir skola

Kudirkos Naumiestyje, Vilkaviškio gatvėje, jauna šeima, kurioje laksto dar tik pusantrų metų atžala, nusprendė įsigyti nuosavą būstą ir jame kurti ateitį. Vos pradėję pirkimo procedūrą, pasiėmę paskolą, jauni naujakuriai šeimininkų buvo įleisti į sodybą tvarkytis. Kol kas Audriaus Abraičio šeima neketino skubiai čia keltis – norėjo pirmiausiai susitvarkyti pirkimo formalumus, pasiremontuoti namą, tik vėliau ketino apsigyventi, o kol kas gyvena tėvų namuose. Naujajame ūkyje tvarkydamiesi praleido ir antrąją šv. Velykų dieną, vėlų vakarą iš sodybos, kaip įprastai, išvyko į tėvų namus.

Deja, netrukus buvo informuoti, kad jų naujieji namai skendi liepsnose.

„Niekada negalvojom, kad atsidursime tokioje situacijoje. Niekada net nemanėme, kad teks matyti, kaip liepsnoja mūsų namas. Skaudžiausia yra, kad nespėjome net pagyventi name, o paskolą teks dar mokėti ilgą laiką. Guodžia tai, jog geriau namas sudegė dabar nei vėliau, kai būtų tekę likti be nieko: be rūbų, be daiktų, be vaikelio daiktų. Džiaugiamės, kad mes sveiki gyvi ir tikimės, kad viskas bus gerai, nes galėjo baigtis viskas ir daug blogiau“, – sako dar neatsigaunantis po šoko A. Abraitis.

Gaisras name kilo dėl krosnies eksploatacijos pažeidimų, o didžiausia ironija, anot šeimininko, kad dar tą pačią dieną iš ryto jis padarė antrąją įmoką už namą ir nekilnojamo turto brokeriams pervedė 4 tūkst. eurų. Su šeimininkais už naują namą jaunasis šeimos tėvas ir vienintelis jos maitintojas A. Abraitis buvo suderėjęs 9 tūkst. eurų, bet, išmokant paskolą per 7-erius metus, namai išbrangsta iki 12 tūkst. 500 eurų... Situacija dabar tokia – paskolą grąžinti vis tiek reikės, o gyventi jau nebėra kur, nes liepsnos namą nusiaubė beveik iki pamatų, iš medinio namuko nedaug kas teliko. Gaisras buvo pastebėtas apie 23 val. vakaro aplinkinių kaimynų, kai ugnis jau veržėsi pro stogą.

Nukentėjęs jaunasis sodybos šeimininkas sako netgi nežinantis, ką darys, ar imsis naujai namą statyti sudegusiojo vietoje, nes kol kas jaunos šeimos tikslas – kuo greičiau susimokėti paimtą paskolą. Artimiausiu metu šeima nori sutvarkyti gaisravietę, čia į pagalbą žada ateiti ir seniūnija – parūpinti konteinerį šiukšlėms. Šeima taip pat nori iki galo sutvarkyti namo pirkimo procedūrą. Dėl to, kad šeima kol kas neturėjo nuosavybės teisės, namas buvo neapdraustas. Laimei, nukentėjusiai šeimai suskubo pagelbėti aplinkiniai žmonės, kurie nedelsiant ėmė organizuoti paramos rinkimą, platino informaciją socialiniuose tinkluose ir prašė aukoti pervedant pinigus į paties A. Abraičio banko sąskaitą. Vos per savaitę žmonės paaukojo 1 tūkst. eurų. Tiesa, sužinoję apie tai, kokia nelaimė ištiko būstą įsigyjančią šeimą, ir buvę namo šeimininkai žada padaryti nuolaidą nuo dar likusios įmokos už namą.

Likę be pastogės vėl priglausti

Kovo 3 d. Plokščių sen. Šilvėnų kaime gyvenamajame name kilus gaisrui, be pastogės liko vyresnio, bet dar ne pensinio amžiau dviejų asmenų šeima. Tuo metu, kai kilo gaisras, jų namie nebuvo. Sodyba yra vienkiemyje, artimiausi kaimynai toli, todėl gaisras pastebėtas taip pat ne iš karto ir gyvenamąjį namą nusiaubė taip, kad gyventi jau nebeliko kur. Tiesa, namo gyventojai nebuvo sodybos šeimininkai, o tik įleisti gyventi žmonės. Gaisras name kilo dėl elektros įrenginio gedimo. Likusiems be pastogės nelaimėliams suskubo padėti aplinkiniai žmonės, kurie greitai parūpino naują pastogę – įleido juos gyventi į kitą negyvenamą sodybą. Plokščių seniūnijos gyventojai suaukojo šeimai baldų, buitinės technikos, buities daiktų. Nukentėjusieji jau įsikūrę glaudžiasi kituose namuose – tos pačios seniūnijos Karkazų kaime. Anot seniūnės Laimutės Miliūnienės, naujam įsikūrimui labai daug padeda ir speciali pašalpa, kurią, nukentėjusiems nuo gaisro, skiria savivaldybė. Šiai šeimai taip pat skirta 975 eurų parama iš rajono biudžeto.

Nuo šių metų pradžios jau ketvirtą kartą gaisras kyla gyvenamuosiuose namuose. Be šių dviejų atvejų, kovo 30 d. ugniagesiai vyko gesinti pirties Kretkampio kaime (Lekėčių sen.), kurioje gyveno ir vos iš uždūmytos patalpos spėjo išbėgti šeimininkas. Gaisras kilo dėl krosnies eksploatacijos pažeidimų. Vasario 20 d. gaisrininkai skubėjo gesinti namo Degučių kaime (Šakių sen.). Nors namo gyventojai buvo namie, ugnis nepastebėta įsiplieskė ir apniokojo namo prieangį, laiptinę. Čia gaisro priežastis vėl buvo elektra. Laimė, per visus gaisrus, kilusius namuose, šįmet išvengta žmonių aukų. Per praėjusius metus rajone kilo 107 gaisrai, iš jų 12 gaisrų buvo  kilę gyvenamuosiuose namuose. Daugiausiai gaisrų pernai kilo dūmtraukiuose – 18. Praeitais metais gaisre žuvo vienas žmogus, dar vienas buvo traumuotas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.