Lukšių seniūnas vs restoranas „Kuchmistrai“

cikana kuchmistrai
UAB „Gulbelė“ direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Darius Kriaučiūnas (kairėje) Lukšių seniūnui Vidui Cikanai siūlo du krūmus perkelti, kur tik jis pageidauja, tačiau seniūnas mano, kad terasai parinkta netinkama vieta, o į turimus leidimus moja ranka. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors Zyplių dvaro ansamblio pastatų naudotojai ne kartą sėdo prie bendro stalo ir bandė ieškoti bendros sodybos aplinkos sutvarkymo koncepcijos, atrodo, kad tą bendrą kalbą sunku rasti ligi šiol. Vos tik restorano „Kuchmistrai“ administracija pasidžiaugė gautu Kultūros paveldo departamento leidimu plėsti prie restorano esančią terasą, susiruošė pradėti darbus, juos čia pat užprotestavo Lukšių seniūnas bei dvaro prižiūrėtojas Vidas Cikana. „Ne leidimai svarbiausia“, – sako jis ir nesutinka, kad terasa būtų praplėsta ten, kur leido paveldosaugininkai.

Šio teksto autorei trečiadienio ryte paskambinęs seniūnas guodėsi nežinantis, ką daryti, nes „Kuchmistrai“ čia drasko, rauna“, su juo esą niekas nesiskaito.

„Post factum man jie kalba, projektuojasi, daro, o aš niekas“, – sakė V. Cikana ir prieštaravo, kad būtų liečiami prie pastato augantys du akaciniai iš Vokietijos parvežti krūmai.

Nuvykę prie restorano sutinkame darbininkus, kurie jau atsimatavę terasai reikiamus atstumus, nuėmę ir minėtus du krūmus laikiusias arkines atramas, tačiau sulaukę priešiškos seniūno reakcijos irgi sako nežinantys, ką daryti.

„Nežinau, dabar sustojom, nes išsigandom, bet mes dar turime ir be krūmų ką daryti, tai dirbam savo darbus“, – gūžčiodamas pečiais pripažįsta UAB „Gulbelė“, kuriai priklauso „Kuchmistrų“ restoranas, direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Darius Kriaučiūnas.

Jis sako, jog visi leidimai ir suderinimai gauti, tačiau tokios seniūno reakcijos prasidėjus darbams esą niekas nesitikėjo.

Šūsnį popierių ant stalo kloja ir UAB „Gulbelė“ vadybininkas plėtrai Redas Miškinis ir sako, jog jie tikrai nei griauti, nei niokoti nori. Priešingai –įrengus terasą nuo centrinių rūmų pusės lankytojams bus suteikta galimybė grožėtis neobarokine restauruota architektūra.

„Mes ne nusikaltėliai ir buldozeriu nieko nedarom“, – vartydamas dokumentus sako R. Miškinis.

Jis cituoja dokumentą, kuriame teigiama, kad „terasos praplėtimo vietoje augantys želdiniai nėra Zyplių dvaro sodybos ir jo parko vertingosios savybės“. Būta reikalavimo, kad terasą projektuotų atestuota specialistė. Tai, pasak pašnekovo, ir buvo padaryta.

R. Miškinis sako nuėjęs pas seniūną kalbėtis, kad augalus būtų galima tiesiog perkelti į kitą vietą, D. Kriaučiūnas taip pat siūlo per metrą ar du krūmus patraukti nuo terasos, vėl uždėti arkines atramas.

„Jūs tik mums parodykit kur, mes perkelsime“, – seniūnui sako įmonės direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams.

Tačiau V. Cikana į dokumentus moja ranka ir teigia, kad ir vaikas pirmiau atsiranda nei sutvarkomi dokumentai. Jis sako ne tik paveldui galintis paskambinti, bet ir augalų inspekcijai, kad per patį žydėjimą juos norima draskyti.

„Niekad šiai vietai nepritariau, o ji atsirado“, – sako V. Cikana ir teigia, kad ne tik krūmai kliūva, bet ir pati terasos vieta, kuri yra nuo centrinių rūmų pusės.

Terasa, anot V. Cikanos, tik darkys bendrą architektūrinį vaizdą, todėl, jo nuomone, restoranas lai plečiasi į kitą pusę. D. Kriaučiūnas sako, kad tokios galimybės nėra, nes jau parengta visa reikiama dokumentacija, projektas.

„Kalbėjau su Marijampolės paveldu, liepė nieko nedaryt, savaitgalį atvažiuos“, – tikina seniūnas ir priekaištauja, kad galvojama visai ne pagal dvaro kultūros principą, o paveldas, anot seniūno, išduodamas leidimą tiesiog ne itin atsakingai įvertino situaciją.

„Čia dvaras, negali daryt, ką nori“, – neatlyžta seniūnas ir prašo gerbti jo per 40 metų į dvarą įdėtą indėlį.

R. Miškinis sako, jog seniūną ypač gerbia ir jeigu visi bent trečdaliu taip tvarkytųsi, kaip Lukšių seniūnas, tai Lietuva gražesnė būtų, bet čia, anot pašnekovo, konfliktas lygioj vietoj.

„Sako – kodėl šita pusė? Nes istoriškai juk ir buvo svarbi ši pusė“, – argumentuoja terasos parinkimo vietą „Gulbelės“ vadybininkas plėtrai ir aiškina, kad ši pusė patogesnė, šalia tualetas, be to,  siekiama į terasą iš restorano atverti tas duris, per kurias ir buvo tiekiamas maistas į dvarą.

„Juk klientas turi išsivežti gerą įspūdį apie rajoną“, – sako R. Miškinis ir kelia retorinį klausimą: jei yra galimybė rodyti gražų, estetinį vaizdą į dvarą, parką, tai kodėl lankytojo žvilgsnį kreipti arklidžių ar aikštelės pusėn?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px