Pastatytas ženklas saugumo problemos neišsprendė

papartynu gatve 30
Gyventojai sako, kad siauroje Papartynų gatvėje, nepaisydami greitį ribojančio ženklo, lėtai važiuojančius lenkia su derliumi skubantys sunkvežimiai ir taip sukelia pavojų kitiems eismo dalyviams. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Siaura Šakių miesto Papratynų gatve skubantys su derliumi sunkvežimiai ir traktoriai – tai kiekvienais metais nuimant derlių gyventojus kamuojanti problema. Žmonės dūsta nuo dulkių, skundžiasi per dideliu triukšmu. Prasilenkiančių sunkiasvorių išvažinėjamos prižiūrėtos pakelės, vaikai į gatvę net neišleidžiami, o kelyje nėra saugu nei pėstiesiems, nei dviratininkams.

Šakių Papartynų gatvės gyventojai mano, kad imtis didesnės eismo kontrolės ar kitų priemonių reikia dėl saugumo šioje gatvėje ir gyvenimo kokybės visame kvartale bei čia pat prie žvyrkelio esančiame Papartynų kaime, į kurį nusidriekia gatvė. Nors kelyje yra pastatytas greitį iki 30 km per val. ribojantis ženklas, bet jo niekas nepaiso.

„Jeigu traktoriai ir kiti sunkiasvoriai važiuotų normaliu, leidžiamu greičiu, niekas nieko nesakytų, o čia lekia viršydami greitį, lenkia vieni kitus, naudoja garsinius signalus. Apie vaikų išleidimą į gatvę kalbos nėra, o kieno namai arčiau kelio, tiesiogine prasme, sienos dreba, skyla“, – dėsto Papartynų gatvės gyventoja.

Jai antrina kaimynė, kuri sako, kad dėl eismo saugumo gyventojai jau ne kartą kėlė klausimus visur, kur tik buvo įmanoma, tačiau reali situacija gatvėje nesikeičia. Tiesa, savivaldybės Eismo saugumo komisija 2016 m. patenkino gyventojų prašymą ir leido gatvėje sumažinti greitį iki 30 km per valandą. Bet gyventojai įsitikinę, kad sunkiasvorės jo nepaiso.

„Ilgai buvo laukta, kol bus nuspręsta, jog vis dėl to čia reikalingas greičio ribojimas. Tik kyla klausimas, kas iš to? Kam tas ženklas galioja? Dviratininkams? Net ir jiems čia tapo nesaugu, nes sunkiasvorės lekia nežmonišku greičiu. Vaikams uždraudėm važinėti dviračiais, tapo nesaugu ir vaikščioti. Ar jie spės sustabdyti, kai išbėgs vaikas? Iki nelaimės tiek nedaug. Kelias siauras, tačiau greičio mėgėjai geba net ir palenktyniauti šitame ruože“, – piktinasi Papartynų gatvės gyventoja.

Pasak žmonių, aplinkui yra sodų bendrijos, čia ir pėstute, ir dviračiais atskuba darbuotis daug senyvo amžiaus senjorų. Gyventojai įsitikinę, kad užtektų vienos dienos, kada policijos pareigūnai atkreiptų dėmesį ir įvertintų, kokiu greičiu skubama priduoti produkciją į čia pat veikiančią gamybos įmonę „Scandagra“. Negana to, gatvė iš miesto teritorijos nusidriekia į Papartynų kaimą, kur gyventojai pyksta ir dėl dulkių, ir dėl to, kad prasilenkdami sunkiasvoriai išvažinėja jų prižiūrimus kelkraščius.
„Neįmanoma nupjauti su žoliapjove, tiek išmala, kad baisu“, – tikina kaimo gyventoja, kuri sako, paprasta juosta apsitvėrusi teritoriją prie kelio, kad jos neišvažinėtų prasilenkiančios mašinos.

Gyventojai įsitikinę, kad kol neatsitiks koks nors skaudus eismo įvykis, tol jie tinkamo dėmesio iš atsakingų institucijų nesulauks. Sodų bendrijos „Jaunystė“ pirmininkas Vitalijus Bogovičius taip pat pritaria kitiems gyventojams ir sako, kad yra per mažai greičio kontrolės.

„Pastačius ženklą, pirmais metais policija patruliavo iš tiesų daugiau šiame ruože, o dabar, praėjus kuriam laikui, užsimiršo, vairuotojai priprato ir vėl ta pati situacija, kaip ir anksčiau“, – sako V. Bogovičius.

Kai kurie gyventojai mano, kad reikia kreiptis vėl į tą pačią savivaldybės Eismo saugumo komisiją ir prašyti, kad ši leistų įrengti gatvėje greičio mažinimo kalnelius.

„Mes kontroliuojame, kiek tik galime, o kontroliuoti turime ne tik šitą gatvę, bet ir visą rajoną. Dėl greičio viršijimo problemos šioje gatvėje informacija yra perduota Kelių policijos tarnybos specializuotam padaliniui Marijampolėje, kurie turi technines galimybes matuoti greitį keliuose, nes mes tokių techninių galimybių neturime. Bet mes, kiek turime fizinių galimybių, tiek į tą gatvę nuvažiuojame“, – aiškina Šakių rajono policijos komisariato l. e. p. viršininkė Ingrida Pranskaitienė.

Anot pareigūnės, praėjusią savaitę taip pat gauti trys pranešimai iš vieno Papartynų gatvės gyventojo. Policijai žmogus pranešė apie smarvę, kuri, anot piliečio, sklinda iš gamybos įmonės, esančios toliau už gyvenamojo kvartalo, triukšmą, kurį sukelia pro šalį važinėjančios transporto priemonės, ir per didelio greičio. Apie šiuos nusiskundimus pilietis pranešė ir kitoms atsakingoms institucijoms (Aplinkos apsaugos inspekcijai ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui), kurios sprendžia tos kategorijos nusižengimus, o policija spręs, ką daryti dėl greičio problemos.

Pasak I. Pranskaitienės, visi trys pranešimai yra gauti iš to paties telefono, tai reiškia, kad skundžiasi vienas žmogus, o iš kitų gyventojų skundų šiuo momentu nesulaukta. Pareigūnė svarsto, kad kai vyksta intensyvus derliaus pristatymas į įmonę, sunkiasvorės, net ir važiuojančios tuo leistinu greičiu, vis tiek, ko gero, sukeltų triukšmą, nes eismas kelyje yra intensyvus. Kiek pareigūnams yra tekę patruliuoti toje vietoje, kol kas jie nėra užfiksavę tokių pažeidimų, kuriais sunkvežimių vairuotojus kaltina gyventojai (pavojingo lenkimo ar per didelio greičio), o patys pareigūnai užsuka į šią gatvę, kai tik turi galimybių.

Praėjusią savaitę Papartynų gatvėje įvyko keistas incidentas – prie įmonės „Scandagra“ ant važiuojamosios kelio dalies kažkas primėtė metalinių spyglių, todėl galėjo būti pradurtos transporto priemonių padangos. Laimei, ryte atėję įmonės darbininkai spėjo juos surinkti, taip laiku išvengta liūdnų pasekmių, tačiau apie įvykį pranešta policijos pareigūnams ir pradėtas tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Įmonės „Scandagra“ technikos direktorius Tomas Kantautas sako, kad jis ir pats dažnai kalbasi su sunkvežimių vairuotojais, prašo jų neviršyti greičio, tačiau tai yra tik apeliacija į jų sąžinę. Įmonės atstovas stebisi, kodėl gyventojai kartais pasipiktina „Scandagros“ veikla, nes kai šioje miesto zonoje prieš daugelį metų ji kūrėsi, čia nebuvo gyventojų,todėl, pasak direktoriaus, įdomu, kaip  sanitarinėje apsaugos zonoje (teritorijoje, kuri yra aplink stacionarų taršos šaltinį) gyventojams leista kurtis, juk anksčiau čia buvo tik sodų bendrijos ir niekas negyveno.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.