Gatvių apšvietimas – seniūnų sumanumo išbandymas

gatviu apsvietimas
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Atėjus rudeniui pasidaro aktualus gatvių apšvietimo klausimas. Pasidairius po rajono seniūnijas matosi kontrastai – vienur gatvės tviska tamsiuoju metų laiku, kitur tamsu, nors į akį durk. Kodėl, kalbant apie apšvietimą, tokie dideli kontrastai tarp skirtingų seniūnijų?

Seniūnų viena iš pagrindinių prerogatyvų – rūpintis gatvių apšvietimu. Kas mėnesį vykstančiuose seniūnų pasitarimuose ši tema būna kone pagrindinė – seniūnai nevengia pasigirti darbais, kuriuos atliko atnaujindami gatvių apšvietimą, įdiegdami platesnę jo sistemą įvairiose gyvenvietėse, o štai Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius pernai pasidžiaugė, kad jam pavyko įdiegti modernų apšvietimą  – jį galima valdyti per palydovinę sistemą, nereikia junginėti rankiniu būdu. Vis dėlto  tamsų rudens vakarą ar rytą pavažinėjus po seniūnijas, matyti, kaip skirtingai apšviestos gatvės, kaip iš kas antro šviestuvo sklinda skirtingos spalvos šviesos, kai kur net neapšviesdamos gatvių, o tik medžių viršūnes ar gyventojų kiemus.

Pernai į apšvietimo sistemą atokesnėse kaimiškose teritorijose nemažai investavo Šakių seniūnija. Daugiau apšvietimo įrengta Išdagų, Briedžių kaimuose, o šįmet seniūnas Dalius Jasevičius sakė, kad ieškojo galimybių, kaip įrengti apšvietimą atokiame Valakbūdžio kaime, kur yra viena pagrindinė kaimo gatvė, o prie jos ir keletas gyvenamųjų namų. Šiais metais tiek seniūnija, tiek savivaldybė taip pat stengėsi, kad būtų atnaujinti šviestuvai Šakių miesto Kauno gatvėje, kuri yra pagrindinis ir svarbus objektas dėl intensyvaus čia vykstančio eismo. Šįmet apšvietimas įrengtas ir Girėnų kaimo Suvalkiečių gatvėje bei Dzūkų gatvės dalyje. Taip pat daugiau apšvietimo atsirado ir Kudirkos Naumiestyje – pagrindinėje Tilto gatvėje apšvietimas bus atnaujintas iš projektinių lėšų (savivaldybė čia įgyvendina miestelių projektą), o iš seniūnijoms skirtų lėšų apšvietimas įrengtas Vytauto gatvėje.

Visai kitomis spalvomis nušvito ir Sudargas – čia šiais metais seniūnė Rita Grigaitienė pasistengė, kad apšvietimas būtų įrengtas arčiau garsiųjų piliakalnių – Piliakalnių gatvėje. Lukšių seniūnas Vidas Cikana, nesulaukęs, kada bus pradėtas įgyvendinti miestelio projektas, kuriuo turėtų būti atnaujintas centrinėse gatvėse apšvietimas, pagrindinėje A. Tatarės gatvėje pats atnaujino apšvietimo lempas ir dabar Lukšių centras tviska it kokia didmiesčio aikštė. Naujas apšvietimo linijas artimiausiu metu planuojama įrengti Joginiškių kaimo Pušyno gatvės pėsčiųjų take (Kriūkų sen.) ir Lekėčių miestelyje.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius sako, kad kam jau kam, bet apšvietimui seniūnijoms yra skiriama pinigų, čia tik nuo seniūnų priklauso, kiek ir kur jie nori to apšvietimo ir kiek į tai investuoja. Pasak administracijos direktoriaus, labai gaila, kad dar daug kur rajone nepakeistos senos, blogai šviečiančios, neekonomiškos apšvietimo lempos į naujas, modernesnes, kai kur kas antram šviestuve palikta po seną lempą. Tačiau labiausiai direktoriui gaila gyventojų, kurie gyvena tose seniūnijose, kur  apšvietimas gatvėse dar iki jų neatėjęs. Tamsoje vis dar skendi Gelgaudiškio miesto dideli kvartalai. Pavyzdžiui, atvažiuojant į miestą neapšviesta visa pagrindinė Taikos gatvė, kuri prasideda dar Daukantiškių kaimo ribose ir driekiasi per visą miesto centrą. Tiesa, miesto centre, ties seniūnijos pastatu, apšvietimas jau yra, bet gerą atkarpą gatvė skendi tamsoje. Gerai, kad šįmet daugiau apšvietimui šiame mieste buvo skirta iš savivaldybės bei projektinių lėšų, tad tamsoje skendėjęs Mokyklos gatvės daugiabučių kvartalas pagaliau bus apšviestas, o apšvietimas atsirado netgi tarp namų esančiose aikštelėse, kurių nepasiekdavo gatvėje šviečiančios lempos.

Visiškas kontrastas Gelgaudiškiui – prie kelio į Ilguvą esanti Gegužių kaimo gyvenvietė Kriūkų seniūnijoje. Seniūnė Ona Rakauskienė sako, kad ne jos iniciatyva, o vykdant projektą ne tik išasfaltuota gatvė, bet ir kas 30 m įrengti apšvietimo stulpai (22 vienetai). Tiesa, patys gyventojai baiminasi, kad tiek daug lempų „išpleškina daug elektros energijos“, tačiau, pasak seniūnės, modernios LED lemputės daug energijos neišnaudoja.

„Apšvietimą iš elektros stulpų perkeliam į naujus, tik apšvietimo sistemai skirtus stulpus – gal ir brangiau kainuoja įrengti naujus stulpus, bet lempos skirtos šviesti gatvėms, o ne gyventojų kiemams, o tai dažnai pasitaiko, kai jos yra įmontuojamos į elektros stulpus. Sudėjom naujas, ekonomiškas LED lempas, kurios iš tikrųjų duoda šviesos, o ne tik pavadinimą, kad gatvė yra apšviesta“, – sako Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis informavo, kad šįmet savivaldybė užsimojo Šakių mieste atnaujinti pagrindinių miesto pėsčiųjų perėjų apšvietimą – čia prie jau esančių apšvietimo ar elektros stulpų bus sumontuotos specialios gembės, kuriose įtvirtinti šviestuvai iš visų pusių apšvies pėsčiųjų perėjas. To, anot pavaduotojo, labai reikia galvojant apie eismo saugumą miesto gatvėse, nes dabar esantis apšvietimas, kai lyja ar kitomis aplinkybėmis, tiesiog per silpnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.