Kelininkai sako pasiruošę ir žiemai, ir pandemijos iššūkiams

keliu prieziura dirzius
AB „Kelių priežiūra“ Vilkaviškio kelių tarnybos Šakių meistrijos vyriausiasis inžinierius Vidmantas Diržius sako, kad darbuotojai informaciją apie orų prognozę ir eismo sąlygas keliuose seka visą parą, o labiausiai darbą sunkina svyruojanti temperatūra. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praeitą savaitę keliuose pasirodžius plikledžiui, išvažiavo pirmieji AB „Kelių priežiūra“ Vilkaviškio kelių tarnybos Šakių meistrijos barstytuvai. Rajono kelininkai sako, kad naujajam sezonui jau pasiruošta, ne tik prikaupta druskos atsargų, bet stebimos oro sąlygos, planuojami maršrutai.

Kelininkai teigia, kad žiemai pasirengta – sukauptos druskos atsargos, technika nesugedusi, žmonės neserga. Šį 2020–2021m. žiemos sezoną Šakių rajono keliais ir jų priežiūra rūpinsis septynios transporto priemonės, kurios valys ir barstys kelius. Pirmiausiai teiraujamės, kaip jų darbą keičia koronavirusas.

Pasak Šakių meistrijos vyriausiojo inžinieriaus Vidmanto Diržiaus, kol kas įstaigoje sergančių Covid-19 virusu nėra, tik vienas darbuotojas izoliuojasi. Įstaigoje dirba 40 žmonių, darbuotojai budi ir iškvietimų laukia namuose, darbas organizuojamas taip, kad neiškristų kažkuri pamaina. O kaip pusmetį šiose pareigose esančiam V. Diržiui sekasi vadovauti įstaigai?

„Kaip ir kiekviename darbe, yra plonybių, bet pirmiausiai susidėliojam prioritetus. Mūsų kolektyvas yra gana sėslus. Didelės darbuotojų kaitos nėra“, – tikina pašnekovas.

V. Diržius rodo Šakių meistrijos sandėlius, pilnus smėlio-druskos mišinio bei druskos.

„Turime sukaupę apie 1 tūkst. 170 t smėlio-druskos mišinio, druskos – apie vieną tūkst. tonų. Tiesa, nemažai atsargų liko nuo praeito sezono, todėl papildyti reikėjo nedaug“, – vardija mišinius vyriausiasis inžinierius ir priduria, kad šiemet buvo pastatyta nauja druskos tirpalo sandėliavimo talpa, kur ruošiamas druskos tirpalas, kad barstoma druska geriau priliptų prie kelio.

Pašnekovas sako, kad smėlio-druskos mišinio atvažiuoja pasiimti ir seniūnijos – barstomi slidūs šaligatviai, gatvės. Šiemet bene pirmosios mišiniu apsirūpino Šakių ir Kudirkos Naumiesčio seniūnijos.  

Praėjusį penktadienio rytą už lango – trys laipsniai šilumos, kol kas barstytuvai stovi meistrijos kieme. V. Diržius sako, kad jie seka orų prognozę ir maždaug tris dienas į priekį žino, kokie bus orai.

„Užtikrinti saugias sąlygas keliuose mums padeda kelių būklės informacinė sistema (KBIS). Todėl oro sąlygos yra stebimos nuolat ir sprendimai priimami čia ir dabar. Penktadienį matome, kad šeštadienį prognozės rodo apie du laipsnius šalčio. Greičiausiai kelis rytus išvažiuosime į kelius su barstytuvais“, – aiškina kelininkas.

Šakių meistrija šiemet planuoja įsigyti dar vieną naują barstytuvą. Iškritus didesniam sniego kiekiui, prie barstytuvų papildomai primontuojamos šoninės verstuvės, į kelius taip pat išvažiuoja dar penki traktoriai valytuvai. Dirba du krautuvai, kurie septynias mašinas pakrauna smėlio ir druskos mišiniu per 50 minučių.

Teiraujamės patyrusio kelininko, kokio šiemet tikisi sezono. Šis sako, kad nors kelininkai stebi oro prognozę maždaug savaitę į priekį, bet tik Dievulis gali tiksliai pasakyti, kokia bus žiema.

Pasak meistrijos vadovo, šiais metais barstytuvai į kelius išvažiavo lapkričio 21 d., o kada pradedami barstyti Šakių keliai, priklauso nuo oro sąlygų. Pernai žiemos sezonas Šakiuose prasidėjo lapkričio 26d., kuomet į kelius išvažiavo pirmosios druskos barstymo mašinos. Per praeitą sezoną buvo išbarstyta apie 250 t smėlio-druskos mišinio ir apie 600 t druskos.

V. Diržius sako, kad darbas prasideda ketvirtą valandą ryto. Pirmiausia kelininkai pasirūpina krašto keliais (trečias priežiūros lygis), kuriuos spėja pabarstyti iki 8 valandos. Šakių meistrijos žinioje tokių kelių yra 143 km. Ketvirtam priežiūros lygiui priskiriami 127 km rajoninių kelių, kurie barstomi nuo 6 val. iki 12 val., penktam priežiūros lygiui priskiriami žvyrkeliai, jų apie 190 km, žvyrkeliai nėra barstomi, bet valomi, o žvyrkelių danga šiurkštinama. Meistrijos vadovas pamini, kad mūsų rajone žvyrkelių dar išties daug, lyginant su kitais rajonais. Tiesa, pasak pašnekovo, ir mūsų rajone kasmet asfalto paklojama vis naujuose žvyrkelių ruožuose.

Meistrijos vadovas sako, kad ir Šakių miesto slidžias gatvių dangas stengiasi pabarstyti iki septintos ryto, kol neprasideda intensyvus eismas. Jis akcentuoja, kad staigus temperatūros perėjimas iš teigiamos į minusą – pats pavojingiausias. Ypač pavojingų slidžių ruožų atsiranda miško vietovėse kelyje Šakiai–Kaunas, netgi naujai nutiestas asfaltas tam turi įtakos – jis lygesnis.

Patyręs kelininkas primena ir rekomenduojamas kelininkams kelių priežiūros technologijas: esant 15 laipsnių šalčio, nerekomenduojama kelių barstyti, jie tik valomi.

„Yra tokia klaidinga nuomonė, kad vos kelias pasidarė slidus, jis turi tuoj pat būti pabarstytas. Tai neįmanoma. Jei iš niekur per kelias minutes atsirado ant kelio ledas, geriausiu atveju mes jį pradedame šalinti po 10–15 minučių. Pas mus yra ir prevencinis barstymas – kuomet oro prognozė skelbia, kad ryte bus minus du šalčio, nelaukiam, kol ledas pasidarys, ir beriam mišinį į balas, nors žmonės kartais tokių mūsų sprendimų nesupranta“, – sako V. Diržius ir aiškina, kad kelininkai dirba ištisus metus, smėlį ir druską atsigabeno dar pavasarį.

Kelininkai, aišku, sulaukia ir gyventojų skambučių bei nusiskundimų, ypač žiemos sezono metu.

„Vieni gražiai prašo paberti kažkokį ruožą, kiti nuo keiksmų pradeda. Sulaukiam žmonių murmėjimų ir dėl prastos žvyrkelių būklės, bet jeigu mėnesį lyja, kaip gali jį nugreideriuoti“, – svarsto pašnekovas.

V. Diržius primena, kad žiemos sezonui turi būti pasiruošę ne tik kelininkai, bet ir patys vairuotojai.

„Vairuotojas turi įvertinti eismo sąlygas ir pasirinkti saugų važiavimo greitį, o ne vien tiktai sakyti, kad kelininkai kelių nepabarstė. Ir dar. Vairuotojai savo ruožtu turėtų užtikrinti gerą transporto priemonės techninę būklę, ypač – laiku pasikeisti automobilio padangas“, – pokalbį užbaigia V. Diržius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px