Rūkalių nepageidauja kol kas tik vieno daugiabučio gyventojai

balkonai 34
Kitą savaitę Šakių Gimnazijos gatvės 34-ojo namo administratorių įmonė žada prie šio namo įrengti įspėjamuosius ženklus, kurie perspės gyventojus, kad šio namo balkonuose, lodžijose ar terasose yra draudžiama rūkyti. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo sausio įsigaliojo draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, jeigu tam prieštarauja bent vienas kaimynas. Rajone į savivaldybės administraciją dėl tokio draudimo jau kreipėsi vieno Šakių miesto daugiabučio namo gyventojai. Administracijos direktoriaus įsakymas dėl draudimo rūkyti jau pasirašytas, bet kol kas prie to daugiabučio namo įspėjamųjų ženklų nėra.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo naujas draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, jeigu tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas. Tiesa, gyventojai tokį įstatymą suprato gana tiesiogiai – pamatei rūkantį kaimyną ir skambini policijai, nors tvarka, kol įsigali taisyklės ir konkrečiame daugiabutyje uždraudžiama rūkyti, ne visai tokia. Šakių rajono policijos komisariate nuo sausio 1 d. yra gauti tik trys pranešimai, susiję su rūkymu, bet visais atvejais buvo skundžiamasi tuo, kad viešose vietose rūko nepilnamečiai asmenys. Dėl rūkančių balkonuose kaimynų Šakių rajone kol kas policijai niekas nesiskundė.

Pirmiausiai rūkalių kaimynystėje nepageidaujantys žmonės turi kreiptis į vietos savivaldybę, pateikdami raštišką prašymą, o jame turi atsispindėti ir tai, kad pats besikreipiantis asmuo tame daugiabutyje yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą. Savivaldybė turi viešai paskelbti apie draudimą rūkyti konkrečiame name, po to prie to namo turi atsirasti specialūs įspėjamieji ženklai prie lauko įėjimo. Atsiradus tokioms priemonėms, kaimynai jau gali fiksuoti pažeidimus ir apie tai pranešti elektroniniu būdu epolicija.lt.

Šiuo metu Šakių savivaldybės administracija vasario 8 d. gavo pranešimą apie prieštaravimą dėl rūkymo Šakių miesto Gimnazijos g. 34-ajame name. Administracijos direktorius Dainius Grincevičius jau vasario mėnesį pasirašė įsakymą, kad šiame name draudžiama rūkyti balkonuose, terasose ir lodžijose, kurie nuosavybės teise priklauso atskiriems savininkams.

Įsakyme skelbiama, kad informuoti apie draudimą rūkyti šio daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkus paštu arba elektroninio ryšio priemonėmis ne vėliau kaip per dvi darbo dienas nuo šio įsakymo gavimo dienos turi gyvenamojo namo administratorius.

Direktoriaus įsakyme taip pat skelbiama, kad administratorius privalo įrengti ir informacinius ženklus apie draudimą rūkyti išorėje ir (arba) viduje laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų.

Administracijos direktorius nustatė, kad įsakymas įsigalioja kovo 15 d., tačiau kol kas prie šio daugiabučio namo įspėjamųjų ženklų nėra. Kaip informavo savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Juodvalkienė, namo administratoriui UAB „Mano būstas Dainava“ buvo išsiųstas registruotas laiškas dar vasario pabaigoje, tačiau, paštininkei nieko namuose neradus, buvo paliktas tik pranešimas, tačiau laiško iš pašto niekas nepasiėmė ir namo administratorius apie tai, kad turi būti įrengti ženklai, nieko nežinojo. Gavę klausimą, kada prie minėto namo atsiras ženklai, namo administratorių įmonė pati susisiekė su savivaldybe ir paprašė atsiųsti administracijos direktoriaus įsakymo kopiją. UAB „Mano būstas Dainava“ padalinio vadovė Aušra Valinskytė patikino, kad kitą savaitę šalia šio daugiabučio namo atsiras specialūs ženklai, kad rūkyti balkonuose negalima. Anot A. Valinskytės, kitose savivaldybėse yra  tvarka, jog savivaldybių specialistai informuoja namo administratorių tiesiogiai, ne per įgaliotinius, todėl ir nesusipratimams atsirasti yra mažesnė tikimybė.

Policija jau ne kartą yra akcentavusi, kad tokio namo gyventojai vėliau galės informuoti policiją apie pažeidimus juos fiksuodami ir siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašus į epolicija.lt, o jais remiantis bus galima pradėti tyrimą.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad tokių namų, kuriuose rūkyti balkonuose negalima, butų arba patalpų savininkams grės bauda nuo 30 iki 60 eurų, už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 60 iki 120 eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.